Klimmen in het Triglav park in Slovenië

 

Klimgebied Kvam
  • Klimgebied: Kegl – Bovec
  • Niveau: 4A/7A+ 
  • Zwaartepunt: 5 – 6
  • Hoogte: 20m
  • Aantal routes: 31

Het Triglav park in Slovenië is natuurlijk bekend om de hoogste berg van heel het land. De Triglav. Zoals je begrijpt is het park hier naar vernoemd. De laatste jaren wordt het steeds bekender en populairder. En dat is niet voor niets. Dit park heeft alles wat je outdoorhartje begeert. Van uitdagende wandelingen, prachtige valleien, het blauwste water en puntige rotsen. Die laatste zijn voor ons ook interessant, want dat betekent dat we weer kunnen gaan sportklimmen! Na een maand klimrust, is dit een mooie plek om weer te beginnen.

Klimspot vinden in Slovenië

Het begint bij ons, zoals altijd, met het zoeken naar informatie. Omdat we een grote reis door Europa maken, vinden we het niet nodig om van elk gebied waar we willen klimmen een topo te kopen. En dat is ook nog eens hartstikke duur. Vaak zoeken we dus zoveel mogelijk naar beschikbare informatie online. Soms vinden we wat beperkte en cryptische topo’s, maar soms worden we verrast met goede en duidelijke informatie. En dat is ook het geval in Slovenië. Waar de tijd in Oostenrijk soms stil lijkt te staan (hebben ze daar al pinapparaten uitgevonden? 😉) vinden we Slovenië juist erg online georiënteerd. Dat geldt ook voor de informatie over klimgebieden.

Door de app “Climbfinder” te downloaden krijg je namelijk alle informatie die je nodig hebt over alle klimgebieden in heel het land. Er staat een kleine vergoeding tegenover. Maar je kiest zelf hoe je dat inricht. Wil je het enkel van 1 klimgebied, een hele regio of heel het land. Zo betaal je bijvoorbeeld maar 3 euro voor alle informatie over het klimgebied waar je naartoe gaat.

Climbfinder app

Klimmen met uitzicht, of toch niet?

De afgelopen dagen verblijven we in het plaatsje Bovec. Hier hebben we al een toffe canyoning tour gedaan en klimmen wordt onze volgende activiteit. Op de kaart hebben we gezien dat we keuze hebben uit 3 klimgebieden. 1 gebied wordt aangegeven als lastige zekerplaats, de andere is nogal populair en de derde trekt ons het meeste aan. Het klimgebied “Kanin” is namelijk alleen bereikbaar als je eerst met de kabelbaan omhoog gaat. Maar dat zorgt er wel voor dat je op meer dan 2000 meter hoogte kan sportklimmen. Dat maken we niet vaak mee dus dat willen we wel eens zien.

In de vroege ochtend lopen we vanaf onze camping in Bovec naar de kabelbaan. Het is ongeveer een half uur lopen en met al onze spullen krijgen we het al snel warm. Wanneer we aankomen bij de kabelbaan vragen we ons af of we goed zitten. De helling begint pas een stuk verderop en we zien ook geen karretjes naar boven gaan. Als we bij het loket aankomen snappen we waarom, de kabelbaan is kapot. Maar ze zijn druk aan het werk en om 10 uur moet hij toch wel gemaakt zijn. Gelukkig is er een restaurant naast de kabelbaan en we besluiten dan eerst maar een bakje koffie te drinken. Telkens zien we mensen naar het loket lopen en weer terug, het ziet er nog niet hoopvol uit. En als we net iets voor 10 uur vragen hoe het er voor staat krijgen we te horen: om 11 uur moet hij zeker gemaakt zijn. Dat wordt ‘m dus niet….

Klimmen in de warme middagzon

We hebben geluk dat er zoveel informatie online te vinden is en kijken dus maar snel naar de andere opties. We gaan voor het populaire klimgebied Kegl. Er zijn hier 31 routes te vinden met het niveau tussen de 4A en 7A+. De routes zijn met 8 tot 20 meter vrij kort, maar dat maakt niet uit. Wij willen nu vooral gewoon gaan klimmen. Helaas is het ook dit keer weer een stuk lopen en na 3 kwartier zijn op plaats van bestemming. Althans, we moeten de rots nog zien te vinden. Dat blijkt al een redelijke uitdaging en we lopen dus al snel verkeerd, ook al is het maar 5 minuten vanaf de parkeerplaats. Na wat ronddwalen hebben we de rots gevonden en kunnen aan de slag. Inmiddels is het al vrij warm aan het worden en zijn we blij als we zien dat de rots maar half in de zon ligt. Dat betekent dus ook half in de schaduw.

Klimmen in het Triglav park in Slovenie
De routes kenmerken zich door de afwisseling van grote bakken en kleine grepen

Een nieuw hoogtepunt

We installeren ons onder aan de rots en Bruno doet hetzelfde. Binnen no-time zit hij te knabbelen aan een varkensoor. Geen idee waar hij die vandaan heeft, maar het houdt hem lekker bezig. Wij beginnen met het klimmen van de eerste routes. Het gaat lekker en we klimmen de eerste 4A en 4B vrij gemakkelijk. We besluiten daarom ook wat moeilijkere routes op te zoeken. Het plan was eerst om naar een andere rots te lopen. Maar als we de rots voor ons zien dan besluiten we het er toch op te wagen. De route is namelijk als 5C gegradeerd en dat kan voor ons soms wel een uitdaging zijn. Thomas begint met het klimmen en komt best gemakkelijk het eerste stuk door. Pas bijna boven wordt het wat lastiger en moet hij even zoeken naar de juiste grepen. Na een tijdje lukt ook dit en klimt hij de route uit. Nu is het mijn beurt. De afgelopen jaren klom Thomas alles voor en klom ik zoveel mogelijk na. Maar met zoveel klimmeters in 1 jaar begint het voorklimmen er bij mij ook lekker in te zitten. Het gaat me verbazingwekkend makkelijk af en ik klim de 5C bijna in 1 keer helemaal voor. Dat gaat lekker!

De route kijkt de mooie vallei van Bovec in

Het gaat me verbazingwekkend makkelijk af en ik klim de 5C bijna in 1 keer helemaal voor.

Nog meer uitdaging

Na deze overwinning houden we even pauze en Thomas oefent nog wat op de grepen van de 5C. Ik ben me inmiddels alvast mentaal aan het voorbereiden op de volgende route. Er ligt er nog maar 1 op deze wand. Een 6A. Voor de ervaren klimmers niet heel moeilijk. Maar dit niveau klim ik binnen in de wand met een toprope. Om dit voor te klimmen is het dus wel even andere koek. Toch lijkt het me een leuke uitdaging en de haken zitten niet al te ver van elkaar. Na onze kleine break begin ik aan de klim en stukje voor stukje lukt het nog ook. Het verdient geen schoonheidsprijs en telkens na een haak wil ik even rusten en rustig de volgende sectie bekijken. Als ik eenmaal boven ben voel ik wel een lichte trots. Dit is mijn eerste 6A die ik heb voorgeklommen! Ook Thomas gaat ervoor en klimt net als ik beetje bij beetje omhoog op de route. Uiteindelijk lukt het ons allebei en daar zijn we zeker blij mee.

Mentaal voorbereiden op de 6A genaamd “edelweiss”

Een korte klimsessie

Na de vertraging van deze ochtend en de uitdaging van deze routes zien we dat het inmiddels al bijna 4 uur is. We vinden het voor vandaag wel mooi geweest. Omdat we deze reis vaak langs klimrotsen komen kiezen we er ook vaak voor om maar korte klimsessies te doen. Zo past het makkelijk even “tussendoor” in onze planning en hebben we ook nog tijd voor andere leuke dingen. Ook vandaag vinden we het weer een prima sessie en we pakken onze spullen om weer terug te wandelen naar het stadje Bovec. Naast al die klimmeters maken we vandaag ook genoeg wandelmeters. Die rustdag morgen hebben we wel verdiend.

Klimmen in het Triglav park IS ONDERDEEL VAN ONZE REIS DOOR EUROPA

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on