Via Ferrata Hvadnik

Via ferrata Hvadnik in Slovenië

In Slovenië is er als klimmer meer dan genoeg te beleven. Rondom het Triglav Nationaal Park vind je talloze plekken om te klimmen en er zijn ook meer dan genoeg Via Ferrata routes die je kunt doen. Eén van die routes is de Via Ferrata Hvadnik. Deze Via Ferrata is zeer toegankelijk vanwege de moeilijkheidsgraad, lengte en bereikbaarheid. In de zomer brengen we een week met onze ouders door in Slovenië. Omdat mijn vader nog graag een keer met ons een Via Ferrata wil doen kiezen we Via Ferrata Hvadnik als ons avontuur voor de dag.

Startpunt van Via Ferrata Hvadnik

Voor mijn vader huren we een klettersteigset bij Altitude Activities in Bled, waar we verblijven. De volgende dag rijden we naar het dorpje Gozd Martuljek ten noorden van het Triglav park. Het is nog best een stukje rijden vanaf Bled, maar dankzij de snelweg goed te doen. In Gozd Martuljek vinden we al snel de parkeerplaats voor de via ferrata, vlak voor het voetbalveldje. Vanaf hier is het nog een klein stuk lopen naar de kloof waar de Hvadnik rivier doorheen stroomt. Bij de brug is het een klein beetje zoeken of we nu aan de linkerkant of aan de rechterkant langs de rivierbedding te lopen. We besluiten voor de linkerkant te gaan.

Meestal is het startpunt van een via ferrata niet zo moeilijk te vinden. Er staat vaak een bord en van verre zie je vaak al de staalkabels en trappetjes glinsteren. Bij de Via Ferrata Hvadnik is dat niet het geval. De weg langs de rivierbedding houdt op en al snel lopen we door de rivierbedding op zoek naar het begin van de route. Voor een lange tijd heb ik het gevoel dat we iets missen en verkeerd zitten. Toch ga ik telkens een stukje verder op zoek naar een aanwijzing. Verderop in de rivierbedding moeten we zelfs een stukje klauteren, maar dan zien we de staalkabels verschijnen. We kunnen beginnen!

De Via Ferrata Hvadnk begint meteen aardig. Er is een opgang die meteen wat krachtinspanning vraagt. Vervolgens staan we meteen voor onze eerste touwbrug. Met twee touwen steken we de rivier over en zien we door de smalle kloof nog net Gozd Martuljek liggen. De route gaat vervolgens verder de kloof in en al snel zijn we ook uit het warme zonnetje.

Via Ferrata Hvadnik volgt de rivier Hvadnik door de kloof.

Door de kloof

Via Ferrata Hvadnik staat aangegeven als B/C niveau (Oostenrijkse gradatie), maar is redelijk eenvoudig. Er zitten hier en daar wat stukjes waar je even recht omhoog moet of waar je licht overhangend traverseert. Hier moet je dus wat meer gebruik maken van het hangen in je armen terwijl je de klettersteigset naar een aander stuk kabel verplaatst, maar dat is goed te doen. Doordat we met de kloof mee omhoog klimmen blijven we ook redelijk dicht bij de grond en de rivier. Hierdoor wordt het vrijwel nergens luchtig en kunnen we ontspannen klimmen. De rivier stroomt in augustus ook niet zo hard en is dus vooral mooi om naar te kijken.

Wat vooral leuk is aan Via Ferrata Hvadnik is dat elk terras weer uitzicht geeft op een nieuwe, kleine waterval of plekje in de kloof.

Mijn vader is ook weer in zijn element en heeft de smaak van het klettersteigen weer te pakken. Met veel gemak klimmen we door de makkelijkere en soms moeilijkere stukken van de kloof. Wat vooral leuk is aan de via ferrata Hvadnik is dat elk terras weer uitzicht geeft op een nieuwe, kleine waterval of plekje in de kloof. Soms wisselen we van kant en moeten we de rivier oversteken door van het ene rotsblok een grote stap te maken naar het andere. De via ferrata verveelt in ieder geval nooit.

We blijven redelijk dicht bij de grond omdat we met de kloof mee omhoog klimmen.

Touwbruggen boven de Hvadnik rivier

Het laatste deel van de via ferrata hvadnik bestaat uit een aantal oversteken boven de rivier. Eerst steken we de rivier nog eenvoudig over via een boomstam, maar verderop hangen er twee touwbruggen. De touwbruggen bestaan uit maar twee touwbruggen en vergen daardoor altijd net iets meer aandacht. Eerst steken we de rivier van de linkerkant over naar de rechterkant. Enkele meters verderop gaan we weer terug.

Door de ligging van de twee touwbruggen is het extra leuk om allemaal tegelijk over de touwbruggen te bewegen. Het zorgt voor wat extra leuke plaatjes en filmpjes. De touwbruggen zijn zeer strak afgespannen wat het zeer eenvoudig maakt om de oversteek te maken. Deze laatste oversteek vormt ook meteen het sluitstuk van de via ferrata Hvadnik. Vanaf hier laten we de kloof achter ons en klimmen we langzaam uit de kloof omhoog. Het is nog wel even opletten geblazen met de wat gladdere stenen en trappetjes, maar al snel staan we boven de kloof. Dat vinden we best wel jammer, want we waren graag nog even doorgegaan op deze leuke via ferrata.

Bij Via Ferrata Hvadnik vind je meerdere touwbruggen

Teruglopen langs Via Ferrata Jerm’n

De terugweg door het bos is nog voor een groot gedeelte bekabeld. Het is ook zeker aan te raden om hier nog gezekerd te blijven omdat een onverwachte val je meteen weer zou brengen naar de kloof. Het relatief steile pad met boomstronken blijft nog even opletten geblazen. Even verderop vinden we een bankje met een mooi uitzicht tussen de bomen. Vanaf hier zien we Gozd Martuljek weer liggen en kijken we vooral uit naar de bergen die aan de overkant van de vallei liggen. Na een korte pauze besluiten we verder af te dalen naar beneden, aangezien de afdaling nog een klein halfuurtje zal duren.

Langs het afdaalpad komen we af en toe een glimp tegen van Via Ferrata Jerm’n. Dit is de naastgelegen Via Ferrata die langs de westelijke wand van de kloof en de Jerm’n waterval gaat. Deze via ferrata is met D/E niveau toch wel een stukje moeilijker en dat is goed te zien. Lange rijen nietjes lopen langs een luchtig en overhangend stuk omhoog. Dat is voor ons drieën vandaag toch even net iets te veel. De Via Ferrata Hvadnik is wat dat betreft meer dan genoeg. Leuk voor beginnende via ferrata klimmers, ook nog leuk voor de wat meer ervaren klimmers en – zoals we vandaag gezien hebben – zeker geschikt voor alle leeftijden!

Boven Via Ferrata Hvadnik vind je een mooi uitzicht met een bankje

Via Valle Ferrata is onderdeel van onze reis door europa

Wat heb je nodig voor een via ferrata?

Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.

Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.

Via Ferrata Startersset

Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.

Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.

Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.

Klimgordel

Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.

Een klimhelm

Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.

Handschoenen

Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.

Schoenen

Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on