Klimwand op zolder met 2 linkerhanden

Een lang gekoesterde wens van ons is om een eigen klimwand op zolder te hebben. Niet enkel een paar grepen, maar een redelijke wand waar we wat op en neer kunnen klauteren en kunnen oefenen voor onze klimavonturen buiten. Er zijn alleen twee (of vier) problemen en dat zijn onze twee linkerhanden. Voor sommigen zal het niet zo lastig zijn om een draagconstructie in elkaar te zetten, maar wij missen hier de handigheid en eerlijk gezegd ook de tijd voor. Doordat we in 2020 en 2021 niet zo makkelijk een klimhal konden bezoeken is dit idee in een stroomversnelling gekomen. Uiteindelijk hebben we dan ook de knoop doorgehakt en besloten dat de klimhal er moest komen. En dit is het verhaal hoe dat uiteindelijk werd gerealiseerd. Mocht jij dus ook met deze lang gekoesterde wens rondlopen, dan kun je vandaag lezen hoe het ook kan!

De uitdaging op zolder

Onze zolder is al een paar jaar niet zo opgeruimd. Maar dat is niet het grootste probleem om een mooie klimwand op zolder te maken. We wonen namelijk in een nieuwbouwhuis. Die worden tegenwoordig voorzien van een kant en klare dakconstructie zonder dwarsbalken waar je niet zoveel gewicht op kwijt kan. Zeker niet als het gewicht zich verzameld op een of enkele punten rondom grepen. Daarnaast hebben wij zonnepanelen op het dakdeel waar wij ook de klimwand zouden willen hebben en daarmee wordt het totaalgewicht waarschijnlijk al snel te veel.

De klimwand zou dus een zelfdragende constructie moeten zijn. En daarvoor missen we nu helaas de handigheid om het in elkaar te zetten. Daarnaast zouden we graag een klimwand hebben die we ook, net zoals in de klimwand, van tijd tot tijd aan kunnen passen aan nieuwe behoeftes. Dat betekent dat we de grepen af en toe (gemakkelijk) op een andere plek willen kunnen plaatsen. Lange tijd liepen we dus rond met de vraag wie ons zou kunnen helpen met het maken deze specifieke klimwand volgens onze eisen en wensen.

De klimwand

Uiteindelijk kwamen we in contact met Jasper van de Klimspecialist. Jasper maakt voor verschillende bedrijven en particulieren klimwanden en biedt dus ook oplossingen voor enthousiaste klimmers zoals wij. Hij heeft bijvoorbeeld een mobiele kliminrichting en een kleine stellage voor thuisgebruik. De mobiele kliminrichting is een zelfstaande, overhangende wand die je geheel op maat zou kunnen laten maken door Jasper. Zo kun je kiezen voor een specifieke breedte, hoogte of bijvoorbeeld een knik in de wand. Mocht je wat minder ruimte thuis hebben dan kun je ook de kleine stellage laten maken om in ieder geval genoeg te kunnen blijven trainen.

Onze wand bestaat uit de standaard maten van 1,80 breed met daarop een wand die tot ongeveer 2,30 hoogte komt. Genoeg om een paar grepen heen en weer te klimmen en breed genoeg om er zelfs samen op te kunnen trainen. De wand staat minder schuin dan de hoek van onze zolder. Als we die hoek zouden volgen hang je wel heel erg ver over en wordt het trainen nog zwaarder. De wand staat daardoor iets van het dak af en daardoor kunnen we meteen de restruimte gebruiken om andere spullen uit het zicht op te bergen.

Jasper is de wand in een ochtend komen zetten en heeft ons ook geholpen met de planken voor de opslag van onze spullen aan de achterkant. Het resultaat van onze wand zie je hieronder. Daarnaast heeft hij ook nog losse haken en een relais haak geleverd. Aan de losse haken hangen we setjes om te oefenen met clippen, inklikken van je klimtouw langs de wand. De relaishaak gebruiken we om samen door te nemen welke acties we moeten doen op een standplaats zodat we straks goed voorbereid zijn.

De klimwand op zolder moet een zelfdragende constructie zijn. En daarvoor missen we nou net de handigheid om dit in elkaar te zetten.

De grepen voor onze linkerhanden

De klimwand heeft een groot oppervlakte en moet dan ook gevuld worden met veel verschillende grepen. We hebben gekozen voor een brede selectie van grote en kleine grepen. We hebben ook weer wat meer geleerd over de verschillende soorten grepen die we tegenkomen in de klimhal. Zo heb je Jugs (bakken), Crimps (randjes voor je vingers) en Pinches (waar je in moet knijpen). Er zijn vast nog veel meer soorten, maar van deze hebben we er in totaal zo’n 100 hangen. We hebben gekozen voor wat afwisselende kleuren om het een vrolijke wand te maken.

Voor onze grepen maken we onder andere gebruik van de grepen van Mountain Holds. Mountain Holds heeft verschillende soorten grepen in verschillende kleuren. Wij mochten een aantal grepen van Mountain Holds gebruiken voor onze klimwand en zijn er zeer tevreden over! Klimgrepen zijn normaliter een flinke kostenpost. Maarten (van Mountain Holds) heeft besloten om voor zijn eigen klimwand en voor andere fanatieke klimmers voordelige grepen te maken. Hij ontwerpt en produceert de klimgrepen zelf door malen te maken en deze te gieten met polyurethaan. De klimgrepen voldoen daarmee aan de Europese norm, zijn voordelig en klimmen daarnaast zeer fijn dus ook hier zien wij een echte aanrader!

Voor het bouwen van de route zijn we begonnen met het plaatsen van de grepen door elkaar heen. Op een aantal plekken hebben we strategische grepen geplaatst die ervoor zorgen dat we leuke bewegingen moeten maken. We zijn alleen geen echte routebouwers merken we. Daardoor verplaatsen we af en toe wat grepen die een beweging vaak juist moeilijker maken en soms wat makkelijker. Daarnaast blijven we op zoek naar een aantal leuke grepen die onze ervaringen nog meer kunnen verrijken.

Mountain Holds levert voordelige klimgrepen aan fanatieke klimmers, zoals deze jugs (bakken) in het oranje.

Trainen op de klimwand

Nu gaan we de klimwand gebruiken waarvoor die bedoeld is. In juli gaan wij op multipitch cursus met Mountain Network (voor het klimmen van meerdere touwlengtes) in de Dolomieten. De klimhallen in Nederland zijn voorlopig nog even dicht en dat betekent dat we vooral binnen zullen trainen. We hebben afgelopen winter redelijk stil gezeten dus we zullen daar de komende tijd een redelijke inhaalslag moeten maken!

We klimmen nu dan ook elke twee dagen een uurtje om het goed te maken, tenzij we op stap zijn met onze camper. Daarnaast gebruiken we de klimwand nu ook om onze alpiene en multipitch technieken te oefenen terwijl we aan de wand hangen. Zo is de wand voor meerdere typen training inzetbaar en kunnen we ook echt oefenen alsof we in de wand hangen.

Na het vele jaren besproken te hebben is deze lang gekoesterde wens dan eindelijk in vervulling gegaan. We hebben onze eigen klimwand op zolder, ondanks onze twee linkerhanden en hebben geen excuus meer om te kunnen blijven klimmen. En dat allemaal dankzij de hulp van de Klimspecialist en MountainHolds. Mocht jij dus ook beschikken over twee linkerhanden en op zoek zijn naar meer klimmeters, dan ben je bij hen aan het juiste adres.

De Klimspecialist heeft daarnaast losse haken en een relais haak geleverd om te oefenen met clippen en het maken van standplaatsen

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on