Suppen Op een bergmeer in Zwitserland – Brienzersee

Het water zo blauw dat het lijkt of je in een fantasiewereld leeft. Rotsen omhoog, rijzend uit het water en de zonnestralen die er langzaam boven stijgen. Het water kalm en koud. In de ochtend zijn we vroeg op onze SUP gestapt en varen inmiddels tussen de rotsen.

Helderblauw bergmeer

Onze camping ligt aan de Brienzerzee in het populaire Berner Oberland, een meer met helderblauw water en waar je heerlijk kan zwemmen en watersporten kan beoefenen. De grenzen zijn net weer open en het toeval wil dat wij precies nu onze vakantie hadden geboekt. We reserveerden al een plaats in februari, niet wetende hoe de wereld er in de maanden daarna er uit zou zien.

Vijf dagen eerder hoorden we dat we weer mochten reizen naar het buitenland. Een korte vakantie, niet te ver van huis. In het normaal zo drukke en toeristische Berner Oberland. Nieuwsgierig waren we vooral naar de machtige bergen als de Eiger en de Jungfrau. Niet per se klimmen naar de toppen, maar lopen tussen de magische rotsen die hoog boven ons uit toornen.

Suppen brienzersee
Het water zo blauw dat het wel een fantasiewereld lijkt

Een rustdag in de bergen

Al een paar dagen hebben we onze benen hard laten werken en inmiddels gunnen we onszelf een rustdag. Onze camping ligt recht aan het helder blauwe meer, vlak bij het plaatsje Brienz. Vanuit dat plaatsje zagen we machtige rotsformaties boven het water uitkomen. Te ver om naartoe te zwemmen, maar ideaal voor de sup. De rust opzoeken op het water en even ontsnappen aan de toch wel drukke camping.

Eerder in het jaar hadden we de SUPs gekocht en dat was meteen een succes. Het is namelijk ontzettend fijn om je eigen SUPs te hebben en dus zelf de kunnen bepalen waar en wanneer je het water op gaat. We leerden Bruno vrij gemakkelijk hoe hij stabiel en rustig op de SUP kon blijven zitten. Na een aantal oefenrondjes mocht ook hij vandaag mee het water op. Om niet te veel te merken van de lichte golven van het water varen we zo veel mogelijk langs de kant.

De Brienzersee is groot, zo’n 14 kilometer lang. Het ligt dus tussen Brienz en Interlaken. En tussen de bergen. Aan de ene kant de graat waar de Brienzer Rothorn zich bevindt, aan de andere kant het begin van de Jungfrau regio. Gewapend met een flesje water, een go-pro en onze belangrijke spullen opgeborgen in een waterdichte zak gaan we op pad. We weten niet precies hoe lang het peddelen is naar de rotsen maar hopen er over ongeveer een uur te zijn.

Bruno perspectief

Glijdend over het water

Rustig aan zweven we het water over. Omdat toerisme nog niet op gang is, is het erg rustig op het water. De zon schijnt fel en het wordt al snel warm. Bruno vindt het inmiddels wel best, en gaat er bij liggen. We vermaken ons met de repeterende beweging van onze peddels, afgewisseld met het maken van foto’s. Na een klein uur zijn we inderdaad bij de rotsformaties aangekomen en we besluiten dat we op zoek gaan naar een plek om te pauzeren. Niet helemaal onlogisch zijn deze plekken schaars, de rotsen rijzen immers rechtstreeks uit het water omhoog.

Na een korte blik om de hoek zien we een opgang om een kano of boot het water in te laten glijden. Voor ons dus een perfecte plek om juist even het water uit te gaan. Wat we vanaf het water niet zagen was hoe glad de bodem was en we zoeken naar uitstekels om houvast aan te vinden. Na een paar keer wegglijden staan we op de kant en liggen de SUPS er ook. Tijd voor een slok fris water en vooral even pauze voor Bruno die de benen nu weer kan strekken.

Suppen op een bergmeer
Bruno de kapitein is er ook bij

Gladde stenen en panier

Een lange pauze is ons echter niet gegund. Een grote golf komt onze kant op en neemt zo een van de SUPs weer mee het water in. Snel er achteraan is het eerste wat in me opkomt, maar door de gladde ondergrond is het een stuntelige operatie die ik aan het uitvoeren ben. Na wat geglij met handen en voeten weet ik mezelf op de andere SUP te manoeuvreren waardoor ik de weggegleden SUP weer naar de kant toe haal.

De SUPs wat hoger op de kant is de uitkomst en zo kunnen we alsnog even rustig zitten. Deze plek is ook onderdeel van een wandelroute en regelmatig komen mensen langs gelopen. Wanneer we weer verder willen leggen we voorzichtig de SUPs weer terug in het water. Dit keer mag Bruno bij mij. We willen voor Bruno niet te lang meer op het water blijven en zetten dus iets meer vaart in onze beweging. Maar ook vanwege de wind is dit nodig, die staat nu namelijk onze kant op.

Wanneer we bijna terug zijn wordt de wind nog net iets harder en moet ik echt hard peddelen om vooruit te komen. Inmiddels is Bruno boos, hij piept dat hij niet meer wil. Ik snap hem wel, want het wiebelt nu vervelend. We moeten alleen echt nog 10 minuten door varen. Inmiddels heb ik het staan verruild voor een zittende variant, dat is stabieler en gaat sneller en zo komen we toch nog vrij snel weer aan op de camping.

Bruno springt van de SUP af en loopt snel de camping op. Wij spoelen ons nog even schoon in het prachtige blauwe water en lopen hem achterna. Tijd voor een lunch, boek en drankje in de zon. Het is immers toch een rustdag..

Zelf ook je eigen SUP avonturen beleven?

Wil je zelf ook jouw eigen SUP avonturen beleven? Dat kan en is echt niet lastig. Met een eigen SUP wordt het alleen maar makkelijker aangezien je overal waar water is (en waar het is toegestaan) kunt besluiten om even een lekker eindje te gaan peddelen. Tijdens onze reis door Europa hebben we ervaren hoe fijn dat kan zijn! Kijk ook eens voor het kopen van een SUP op de website van Bever.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on