Sneeuwballen gooien in de zomer

De cijfers
  • Start hoogte: 1998 meter
  • Hoogtemeters: 870 meter
  • Hoogste punt: 2843 meter
  • Duur: 4,5  tot 5 uur
  • Afstand: 10 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Dat er in de winter sneeuw ligt in de bergen is geen nieuws. Maar ook zeker in de zomer kan je nog regelmatig sneeuwvelden tegenkomen, en dat hoeft niet eens zo hoog te zijn. In de zomer van 2016 liepen wij in het Aosta dal, en een van de wandelingen leidde ons naar Lac Mort. Tijdens onze vakanties lopen we altijd meerdere routes en vaak bouwen we deze routes ook op qua hoogte. Deze wandeling bracht ons tot een hoogte van 2843 meter. 

Van meer naar meer

Onze camping ligt heel dicht bij de start van deze route, dus we hoeven niet al te vroeg op. Wij starten altijd graag vroeg in de ochtend en de planning is dat we rond acht uur beginnen met lopen. We rijden naar het stuwmeer Place Moulin waar we op de parkeerplaats kunnen parkeren. 

We zijn mooi op tijd en om kwart over acht beginnen we aan de wandeling. Deze loopt eerst over een stukje asfaltweg omhoog, maar na een paar bochten houdt dit op. We vervolgen onze weg over de almen en zien regelmatig een buis die over de berg loopt. Tot op de dag van vandaag weten we helaas niet waar deze voor dient. We zien af en toe een klein houten hutje op de route, maar ze zijn op dat moment niet bemand. Op een gegeven moment komen we een riviertje tegen die ons naar Lac Long leidt. Dit meer is inderdaad langer dan breed, maar niet super groot. Achter het meer ligt een kleine puinhelling waarachter Lac Mort zich moet bevinden, wij zetten onze weg voort om dit meer te bekijken.

Het mooie blauwe meertje Lac Long.

Lopen op een Firnveld

Lac Mort is deze wandeling zeker waard. Het meer heeft een diepblauwe kleur en ligt in een kom omringd door bergen. Deze bergen vormen de grens met Zwitserland. Tot begin augustus is de kans groot dat je ijsschotsen in dit meer ziet drijven. Wij deden deze wandeling eind augustus en hebben dit niet kunnen zien, wel liggen er in de omgeving van het meer firnvelden en ijsveldjes die in het meer uitkomen. Op deze firnveldjes hebben we nog even gewandeld om het lopen over sneeuw in de bergen te ervaren. 

Het meer heeft een diepblauwe kleur en ligt in een kom omringd door bergen die de grens met Zwitserland vormen

Bij Lac Mort hebben we gelunched met een warme kop soep (hier was het toch al wel een stuk frisser) en vervolgens zijn we de afdaling gestart. Op de puinhelling tussen Lac Long en Lac Mort kwamen we voor het eerst andere wandelaars tegen. Langs hetzelfde pad terug zorgt ervoor dat je deze keer met je rug naar de helling loopt en dus bijna continu uitzicht hebt op het azuurblauwe meer bij place moulin. Deze tocht lijkt niet al te lang, maar betreft toch stiekem nog best wat hoogtemeters en dat merk je als de afdaling toch wat langer duurt dan verwacht. Een kleine 5 uur later arriveerden we bij de dam waar de parkeerplaats inmiddels volstond met andere bezoekers. 

Het prachtige en diepblauwe meer met verschillende firnveldjes.
Samen nog even op de foto bij het diepblauwe meer Lac Mort
Het helderblauwe meer bij Place Moulin.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on