Sneeuwschoentocht voor beginners in de Chablais

Route gegevens
  • Start hoogte: 1172 meter
  • Hoogtemeters:  700 meter
  • Hoogste punt: 1607 meter
  • Duur: 4 uur
  • Afstand: 8kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden computer

GPX downloaden telefoon

Activiteit gegevens

De afgelopen tijd schreven we al vele berichten over sneeuwschoenwandelen. Wat heb je nodig, waar moet je op letten en hoe begin je er mee? In januari liep ik 5 verschillende sneeuwschoentochten in de Chablais (Haute-Savoie) en het is inmiddels zeker, dit gebied is prachtig in de winter.

Sneeuwschoenwandelen in de Chablais

De Chablais is een regio die verdeeld is over meerdere landen. Zo ligt het deels in Frankrijk, maar ook in Zwitserland. Het gebied kenmerkt zich door kalksteen en formaties die door aardbotsingen omhoog zijn gekomen. Dat zorgt er voor dat er veel bergen zijn die aan de ene kant zeer steil zijn, en aan de andere kant mooi glooiend. Dat is niet alleen prachtig, maar dat biedt ook veel mogelijkheden voor sneeuwschoenwandelingen. Doordat deze delen van de berg namelijk glooiend en niet zo steil zijn is dit gebied perfect voor beginners.

Het is een perfecte dag om te gaan sneeuwschoenwandelen.
Sneeuwschoentocht voor beginners
Heerlijke hellingen waarin we zelf een vers spoor maken.

Sneeuwschoentocht voor beginners, waar let je op?

Als je voor het eerst gaat sneeuwschoenwandelen is een ding heel belangrijk. Ga dan niet zelfstandig op pad. Bij sneeuwschoenwandelen komt er namelijk meer kijken dan bij het wandelen in de zomer. Je krijgt namelijk te maken met de kans op lawines. Het is dus aan te bevelen om eerst met een ervaren persoon of gids op pad te gaan. Heb je wel zelf al wat ervaring en wil je eens zelfstandig op pad. Dan is deze wandeling een mooie start. Hij is niet te lang en zeker niet te steil, ook is de route aangegeven met sneeuwschoenwandelbordjes (en onthoud dit woord voor galgje 😉 ). Deze geven de richting van de sneeuwschoenwandeling aan.

We vinden een lunchplek met prachtig uitzicht, en zowaar stoeltjes om even op de rusten.

Het verloop van de route

Wil je een mooie, maar niet al te uitdagende sneeuwschoenwandeling lopen? Dan is deze tocht een leuke optie. De route start bij het plaatsje Le Mont. Je rijdt vanuit Chappelle d’Abondance omhoog en net voorbij het plaatsje vind je aan de rechterkant een kleine parkeerplaats. Vanaf daar volg je het pad noord-west richting col de la Plagne. Vanaf hier volg je het pad verder naar de Chalets d’Autigny. Wanneer je geluk hebt (zoals wij) dan komt er een mevrouw naar je toe om geitenmelk aan te bieden. We sloegen die vriendelijk af, maar dit is wel en prachtige plek voor een lunchstop. Met een tafel en bankjes om lekker aan te zitten. Hopelijk in een heerlijk zonnetje met uitzicht om je heen. Voor ons was dit het eindpunt van de tocht, maar heb je nog zin en energie? Loop dan nog verder naar Pointe d’Autigny. Na de pauze kan je teruglopen over hetzelfde pad, of van het pad af gaan. Let hierbij altijd op de hellingshoeken en het lawinebericht. Wij zochten nog een eigen weg naar beneden, terug naar de parkeerplaats.

Wil je een mooie, maar niet al te uitdagende sneeuwschoenwandeling lopen? Dan is deze tocht een leuke optie.

Oefenen in de sneeuw

Ben je redelijk nieuw met sneeuwschoenwandelen en wil je jezelf nog verder verdiepen? Deze route biedt mooie mogelijkheden om te oefenen in de sneeuw. Kijk of je de vormen kan zien van Triebsnee (de sneeuw die naar andere plekken is gewaaid), doe eens een lawine-oefening of graaf in de sneeuw om er achter te komen hoe stabiel het sneeuwdek is. Juist door meer te focussen op de sneeuw en de condities leer je steeds meer over het terrein waar je je in begeeft. Zo deden wij ook een (onverwachte) lawineoefening en leerden we meer over de windrichtingen in dit gebied. We zochten onze weg van het pad omlaag en omhoog en sloten af met een gezellig sneeuwballengevecht.

De tocht is afwisselend, glooiend en biedt prachtige uitzichten. De bordjes leiden je de weg, maar ook heb je wat mogelijkheden om zelf een weg te zoeken (wanneer je je daar comfortabel bij voelt). Wil je weten hoe wij precies gelopen zijn? Download dan de GPX voor meer informatie.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on