Alternatieve wintersportvakantie in Mallnitz

Een wintersportvakantie hebben wij vaak links laten liggen. Niet dat het ons niet mooi en leuk lijkt om in de winter in de bergen te zijn, integendeel zelfs. Alleen het skiën en snowboarden gaat ons niet zo goed af. Met skiën zijn we nooit verder gekomen dan redelijke afdalingen in een skihal in Nederland. Voor de echte piste afdalingen moet je toch echt een paar dagen lessen nemen en dat vinden we vaak zonde van onze tijd. Liever nog zoeken we juist de stille gebieden off-piste op en daar moet je nog veel meer les voor nemen. Zo komt het dat we vaak de keuze maken voor een ander (zomers) avontuur. Sinds we in winterse omstandigheden op sneeuwschoenen door Zweden zijn getrokken is het wintersport vuurtje toch wel meer gaan branden. En zo kwamen we bij het idee om ook in de Alpen meer met sneeuwschoenen op stap te gaan. Uiteindelijk leverde ons bezoek aan Mallnitz een ideale opzet voor een alternatieve wintersportvakantie. Hoe die eruit zag, dat lees je hier!

Mallnitz in de sneeuw

Mallnitz is een bergdorp in de Oostenrijkse Hohe Tauern. Het ligt op ongeveer 1000 meter hoogte en is omringd met prachtige valleien en hoge toppen. Mallnitz kun je in een dag prima bereiken door naar het dal van Bad Gastein te rijden. Vanaf hier pak je de autotrein die dwars door de berg heen gaat en je aflevert in Mallnitz voor jouw wintersportvakantie. Het is geen mega groot ski resort, maar juist een relatief klein dorp dat ook de ambitie heeft om deze kleinschaligheid van wintersport en bergsport vast te houden. Je vind hier dus slechts enkele skipistes, maar daarnaast genoeg alternatieve mogelijkheden om jouw wintersportvakantie te beleven.

Mallnitz is tevens de woonplaats van Sietske en Bart. Sietske is bergwandelgids van Meiden in de Bergen en neemt ons een aantal dagen mee om het sneeuwschoenwandelen in de Alpen beter onder de knie te krijgen. Naast Sietske en Bart vind je in Mallnitz nog veel meer Nederlanders, waarvan er veel een leuke B&B runnen om in te verblijven. Na een lange autorit en korte treinrit komen we aan in Mallnitz en kan onze alternatieve wintersportvakantie beginnen!

Sneeuwschoenwandelen in de omgeving van Mallnitz

We beginnen op vrijdag met onze eerste sneeuwschoenwandeling in de bergen. Bergen en sneeuw zijn niet altijd de meest veilige combinatie, zeker niet buiten de pistes. Daarom gaan we met Sietske op pad die genoeg ervaring en kennis heeft om ons door dit terrein te loodsen en ons er alles over bij te brengen. De lawineberichten zijn vandaag niet heel gunstig voor Mallnitz en het is eigenlijk niet verstandig om hier te gaan lopen. Het voordeel van de ligging van Mallnitz is dat we eenvoudig de (auto)trein kunnen pakken en dwars door bergwand naar de noordkant van de Hohe Tauern reizen. Hier ligt het dal van Bad Gastein en daar zijn genoeg mogelijkheden voor een eenvoudige wandeling.

Voordat we starten controleren we onze lawine uitrusting. Het batterijpercentage en de werking van de lawinepiepers wordt getest. Daarna gaan we op stap en lopen we over een van de vele besneeuwde wandelpaden die je hier kunt vinden. We starten gewoon vanuit het dal en het pad is prima te doen. Zodra we een groter sneeuwveldje tegenkomen besluiten we meteen de oefening door te nemen om iemand na een lawine te kunnen vinden en uit te graven. Terwijl we hier mee bezig zijn begint het aardig te sneeuwen. We ronden onze oefening af en lopen snel verder. Ondanks dat er weinig te zien is in deze sneeuw heeft het ook wel wat spectaculairs om op deze manier door de omgeving te bewegen.

We lopen een besneeuwde helling omhoog
Lunchen op een zelf gegraven bankje

We besluiten wat meer de helling op te klimmen en ploegen door diepe sneeuw omhoog. Zodra we een stuk bos bereiken besluiten we de hoogtelijn meer aan te houden. Even later komen we een brede besneeuwde weg tegen met bergopwaarts flinke bergen sneeuw die zijn opgehoopt door de wind. Het is een ideale plek om even te lunchen, want met onze sneeuwscheppen graven we een mooi bankje uit om op te zitten. Na de lunch klaart het weer een beetje op, maar voor een eerste wandeling is het mooi geweest. We zoeken een groot sneeuwveld op en rennen hierover naar benden. Dat is heerlijk om eens te doen! We lopen terug naar de auto en maken ons op voor de volgende dag.

Op zaterdag zijn de omstandigheden totaal anders. Het zonnetje schijnt en het lawinegevaar is afgenomen. Daarom kunnen we een prachtig wandeling maken naar het Arthur von Schmidthaus in de directe omgeving van Mallnitz. Dit soort wandelingen zijn wat ons betreft dé reden dat je een alternatieve wintersportvakantie wilt houden in Mallnitz.

De wandeling naar het Arthur von Schmidthaus is totaal anders dan de wandeling van een dag eerder.

Valentijnsdag op 2565 meter hoogte

Zondag is in dit geval 14 februari en dat betekent: Valentijnsdag! Speciaal voor die reden besluiten we de kabelbaan te pakken naar het Hannoverhaus op 2565 meter hoogte. Er staat namelijk voor ons een valentijnsontbijt klaar met spectaculair uitzicht op alle bergtoppen van de Hohe Tauern. Het Hannoverhaus ligt aan de skipiste van Mallnitz. De skipiste is niet groot, maar ideaal als je aan deze alternatieve wintersportvakantie toch nog wat meters op de ski of het snowboard toe wilt voegen. Ook starten er vanaf deze plek verschillende sneeuwschoenwandelingen die je meteen naar de echte spectaculaire plekken van de Hohe Tauern brengen, zoals bijvoorbeeld de Ankogel.

Wij hebben echter geen wandelplannen of ski’s bij en staan als een van de weinige liftgangers zonder materiaal in de lift. Vanaf het kabelbaanstation moeten we een klein stukje over de piste naar het Hannoverhaus om daar te kunnen ontbijten. We beseffen nu hoe heerlijk het is om vroeg in de ochtend op deze hoogte te kunnen genieten van de frisse berglucht en het uitzicht. Het Hannoverhaus zal niet elke dag een valentijnsontbijt serveren, maar tijdens je bezoek aan Mallnitz kun je altijd wel een goede reden vinden om hier even te gaan kijken (of om te gaan skiën natuurlijk)!

Rodelen bij de Stockerlhutte

Onze zondag bestaat niet alleen uit ontbijten, want er staat ook een rodeltocht op de planning! Aan de westkant van Mallnitz vind je het Tauerntal. Je kan hier in zowel de winter als de zomer heerlijk wandelen. Er loopt een kleine (tol)weg het dal in die je in de zomer op een redelijke hoogte af kan zetten voor jouw wandeling. In de winter is deze tolweg niet te gebruiken want dan doet deze dienst als rodelbaan. De rodelbaan begint (of eigenlijk eindigt) bij de Stockerlhütte en vanaf hier heb je twee opties. Je loopt omhoog met de slee achter je aan (bijvoorbeeld als onderdeel van een leuke sneeuwschoenwandeling), of je laat jezelf omhoog brengen door een taxibusje die wel over de tolweg omhoog kan. Voor een schappelijke prijs wordt je boven afgezet en hoef je alleen nog maar naar beneden te glijden.

We rodelen over de weg naar beneden.

Rodelen is nu misschien wel onze meest favoriete activiteit in de bergen, zeker in de winter!

Wij zijn altijd al fan van zomer rodelbanen, maar dit is misschien wel onze meest favoriete activiteit in de zomer en winter! We hebben ontzettend veel plezier terwijl we de ouderwetse slee recht proberen te laten gaan over de verijsde weg. Het is inmiddels al later in de middag en we genieten ondertussen van de ondergaande zon in het dal terwijl we naar beneden razen. Althans, we denken dat we naar beneden raden maar uiteindelijk gaat het niet zo hard. Voor het gevoel wel en dat maakt het extra spectaculair terwijl we niet uit de bocht proberen te vliegen. We komen allemaal beneden aan met een grote grijns op ons gezicht en zouden het liefst nog een keer willen!

Dat gaat vandaag in ieder geval niet lukken want het begint inmiddels al donker te worden. We besluiten dan ook de dag en het weekend af te sluiten bij de typisch Oostenrijkse Stockerlhütte. Het is de ideale afsluiting voor een zeer alternatieve wintersportvakantie in Mallnitz. Niet een keer hebben we op een ski of snowboard gestaan, al had dat er nog prima tussen gepast. We hebben prachtige sneeuwschoenwandelingen gemaakt in twee totaal verschillende gebieden en omstandigheden. We zijn alsnog op hoogte geweest en hebben de berghut sfeer op meerdere plekken geproefd. En last but not least, we hebben een rodel ervaring achter de rug die we niet snel meer zullen vergeten. Wat wil je eigenlijk nog meer?

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on