Noorwegen

Klimmen in Noorwegen – Kvam

AANTAL ROUTES

410

KLIMTYPEN

Sport

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Klimmen – 3 tot 7b

ZWAARTEPUNT

6

Heerlijk in de wand, op zoek naar een route omhoog. Als er iets is waar wij heel vrolijk (en ontspannen) van worden, dan is het wel klimmen op een mooie plek in de natuur. Tijdens onze reis door Europa houden we onze ogen open voor mooie klimgebieden, zo ook in Noorwegen. Terwijl we wat regendagen achter ons laten en het zonnetje begint te schijnen, besluiten we op een van de beste plekken te gaan klimmen die je in Noorwegen kunt vinden: Kvam.

Eindeloos veel klimmen in Kvam

In Noorwegen zijn enkele gebieden te vinden waar je goed kunt klimmen. Het Setesdal in het zuiden biedt enkele leuke locaties voor sportklimmen, de Lofoten bieden spectaculaire plekken en in het Romsdal vind je lange multipitch routes. De klimroutes in het Setesdal hebben we eerder tijdens onze reis overgeslagen en even vreesden we dat we niet aan klimmen toe zouden komen in Noorwegen. Toch zijn we uiteindelijk precies op de juiste plek zodra het weer opklaart en kunnen we een bezoekje brengen aan Kvam.

Kvam is een bekend en uitgestrekt gebied voor klimmen in Noorwegen. Bekend omdat je hier een van de moeilijkste sportklimroutes van Noorwegen kunt vinden. Veel bekende klimmers (Adam Ondra voorop) komen met enige regelmaat naar deze plek om hun kunsten te vertonen op de zware overhangen. Dat het een uitgestrekt klimgebied is heeft voor klimmers van ons niveau ook voordelen. Zo zijn er namelijk in het gebied van Kvam meer dan 400 routes te vinden en kun je eigenlijk op elk niveau wel een aantal routes vinden om je een vermakelijke dag te bezorgen.

Terwijl wij de bergen in het Jotunheimen achter ons laten en onderweg zijn naar de Jostedalsbreen gletsjer pauzeren we tijdelijk in het plaatsje Sogne, dat vlakbij Kvam ligt. Omdat het klimgebied van Kvam zo groot is vinden we het geen overbodige luxe om een topo aan te schaffen voor het gebied. We vinden de ‘Klatreforer for Sogn og Fjordane’ in de Intersport van Sogne voor een prijzige 450 Noorse kronen. Toch helpt de topo om ons te oriënteren op rotswanden waar we leuke routes kunnen vinden. Eventuele opties zijn de gebieden Bortum Ura, Graveggen, en Folkehogskuleveggen. We besluiten om eerst het stuk Plommehagen te verkennen dat ver aan de oostkant van Kvam ligt, tegen Olnes aan. 

Het klimgebied in Kvam heeft meer dan 400 routes voor verschillende niveaus.

Klimmen en graderingen in Noorwegen

Hoewel het de hele dag zonnig zou zijn, worden we getrakteerd op de Noorse onvoorspelbaarheid van het weer. Aan het eind van de ochtend lijkt het pas op te klaren en vertrekken we richting Olnes. In het stukje van Plommehagen hebben we een aantal leuke routes gevonden van niveau 3 t/m 6. In Noorwegen gelden andere graderingen en daar ontstond bij ons eerst veel verwarring over. In de Topo vinden we een vertaaltabel die laat zien dat er voor ons niveau (t/m 6a) weinig verschillen te vinden zijn. In de tabel vinden we het overzicht terug dat je verderop ziet.

Het klimgebied is eenvoudig te bereiken voor we het weten staan we onder aan de rots. De routen die we klimmen heet Tett pa en is een 5- op een redelijk gladde wand. Met de nodige voorzichtigheid klim ik voor naar boven over een dun stukje rots waar geen mos te vinden is. Na wat leuke passages sta ik boven en krijg ik het uitzicht te zien over het fjord dat hierachter te vinden is. Hoewel het uitzicht beperkt is, blijft het leuk om tijdens het klimmen in verschillende landen telkens weer een andere omgeving te zien in de verte. Deze keer is dat Noorwegen en daar horen natuurlijk fjorden bij!

Nadat ik ben afgedaald klimt Sylvia dezelfde route ook voor. We zijn sinds deze reis vrijwel volledig overgestapt op het principe om beide voor te klimmen en dat zorgt ervoor dat we snel veel ervaring opdoen. Meestal beginnen we de eerste klim wel met een iets lager niveau, maar we hebben er vandaag zin in en dat gaat ons goed af. Om het nog spannender te maken blijken we vandaag nog niet de laatste bui te hebben gehad. Sylvia klimt dus over een redelijk gladde rots tussen de druppels door omhoog om uiteindelijk ook de top te bereiken.

Noorse graderingFranse gradering
3+3
4-4a
44
4+4c
5-5a
55b
5+5c
6-6a
6-/66a+
66b
6+6b+
7-6c
76c+
7+7a
7+/8-7a+
8-7b+
87c
8/8+7c+
8+8a
9-8a+
9-/98b
9/9+8b+
9+8c
9+/10-8c+
De eerste route in Kvam is vrij glad en er is veel mos te vinden.

Noorse uitzichten bij klimmen in Kvam

Omdat de route een leuk uitzicht heeft op het fjord erachter besluit ik nog een keer achter Sylvia aan te klimmen naar het relais. Vanaf hier kunnen we vervolgens wat leuke foto’s en video’s maken en tegelijkertijd onze abseiltechniek up-to-date houden. Nadat we beide weer zijn afgedaald besluiten we een ander deel van Plommehagen te verkennen omdat hier nog meer leuke routes te vinden zijn. Heel even zijn we de weg kwijt en lopen (of eigenlijk klauteren) we de verkeerde kant op om te beseffen dat de wand die we zoeken vrijwel recht tegenover onze vorige klimroute ligt.

Zodra we de juiste plek hebben gevonden zien we meteen wat voor mooie wand dit is. Het ligt misschien wat meer verscholen dan de vorige wand, maar er zijn veel leuke routes op te vinden. We vinden naast elkaar de 3+, de 4+, de 5- en de 6 (Frans 6b) die we eerder al gezien hebben in de topo. We besluiten ter plekke dat we ze eigenlijk allemaal willen doen en dat wordt dan ook het plan voor de rest van de middag.

Vanaf de eerste route in Kvam hebben we een mooi uitzicht op het Noorse fjord en we klimmen omhoog voor extra foto’s

We beginnen nog even gemakkelijk met de Tilbake til rottene (3+) waarbij we allebei al snel boven komen. Na wat camera’s te hebben geplaatst op de wand schuiven we een plekje op en klimmen we op Fristen (4+). De routes zijn ontzettend leuk en de rots is hier opvallen goed. Waar we op de foto van de topo nog veel mos zien op deze wand is daar in de praktijk niks van terug te zien. De wand is goed ruw en dat zorgt voor fijn klimwerk.

Leuke en uitdagende routes klimmen

De leukste route van deze wand is toch wel Ny invasjon (5-) die over de hoek van een deel van de rotswand gaat. In de topo staat deze ook aangegeven als klassieker. Met soms maar kleine voetposities en brede handposities is het af en toe een beetje zoeken waar je heen moet. Dat maakt de route des te leuker en nadat we hem allebei hebben voorgeklommen bestempelen we deze als onze favoriet van dit gebied.

Nu we drie van de vijf routes hebben geklommen blijven er nog een redelijk eenvoudige 4+ en een moeilijke 6 over. De Hallingskarvet (4+) heeft een leuk dakje maar zodra je daar overheen bent is de weg naar het relais niet zo moeilijk meer. Nadat we beide de 4+ hebben voorgeklommen besluit ik het touw om te hangen naar de Tharaso (6) die aan de rechterkant van de route zit. Vanaf een afstand ziet de 6 (feitelijk dus 6b) er moeilijk uit en dat voorklimmen lijkt ons toch net even iets te gek.

We vinden een mooie wand in Plommehagen met veel verschillende routes.

We vinden naast elkaar een 3,4,5 en 6 (6b) op de wand. We besluiten ter plekke dat we ze allemaal gaan klimmen vandaag

Nadat we het touw hebben omgelegd klimt Sylvia al eerste omhoog. De 6b gaat haar eigenlijk best goed af. Niet veel later mag ik het zelf proberen. De 6b is grotendeels gebaseerd op een moeilijk stukje halverwege de rots waar je met alleen een kleine spleet voor je vingers en weinig voetgrepen moet traverseren. Zodra ik dit stukje voorbij ben is het eigenlijk best goed te doen om de top te bereiken. Zodra we beneden staan constateren we dat ons plan is gelukt en dat we alle routes op deze wand hebben geklommen. Een prima prestatie en bovendien een heerlijke manier om de volledige middag actief te zijn geweest!

Kvam, een top locatie voor klimmen in Noorwegen

Terwijl we opruimen kijken we nog naar twee andere klimmers. Zij zijn de enige die we vandaag zijn tegengekomen in dit rustige gebied. We kijken nog even rond naar wat andere wandjes en genieten van het uitzicht op het fjord. De middag is heerlijk aan ons voorbij gevlogen en we hebben veel meters kunnen maken in dit fijne gebied.

Daarbij moeten we bedenken dat we maar slechts een klein deel van het hele klimgebied hebben ervaren. Maar dit kleine stukje smaakt zeker naar meer. Mocht je dus van klimmen houden en in de buurt van Sogne verkeren dan moet je zeker het klimgebied van Kvam opzoeken. Voor elk niveau vind je hier je uitdaging en wat is er nou mooier dan aan het eind van een intensieve klim uit te kunnen kijken over een fjord in Noorwegen? Kortom, wij raden Kvam zeker aan als top locatie voor klimmen in Noorwegen!

Sylvia op een van de mooie routes in Kvam

Dit is ook iets voor jou