Zweden

Stendörren – Wandelen langs de Archipel van Stockholm

AFSTAND

6.5 kilometer

GESCHATTE TIJD

2-3 uur

HOOGTEMETERS

164 meter

START HOOGTE

9 meter

HOOGSTE PUNT

26 meter

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Hiken – Eenvoudig

Dat Zweden veel bomen en meren heeft, dat wisten we inmiddels door onze eerdere reizen naar dit prachtige land. Zo voeren we al eens door de mooiste meren per kano en reden we naar het noorden voor een winterhike. Maar Zweden heeft buiten dat ook nog eens een prachtige, en zeer veelzijdige, kustlijn. Waar je aan de Hoga kusten veel rotsen tegenkomt aan het water, in het zuiden kan genieten van uitgestrekte stranden, geniet je in het zuidoosten van de prachtige archipel. Een parel in het noorden met de sfeer van het zuid Europa.

Wandel langs de mooiste kustroute van Zweden

De archipel die vandaag op de planning staat ligt in het Stendörren natuurreservaat en is onderdeel van de grote archipel van Stockholm. Op ongeveer een uur rijden vanuit Stockholm naar het zuiden vind je deze prachtige plek. De archipel, een naam voor een groep of sliert aan kleine eilanden, bestaat in totaal uit zo’n 24.000 eilandjes en geeft de natuur een prachtige aanblik. Vaak zijn dit soort plekken te bezoeken per boot, maar bij het Stendörren natuurreservaat wandel je eenvoudig van eiland naar eiland.

Overnachten in de natuur vlak bij Stockholm

We verblijven deze week dicht bij het plaatsje Trosa. Een klein dorpje aan de kust. We hebben onze camper geparkeerd en genieten een week van alle luxe die ons vakantiehuisje te bieden heeft. Goede vrienden van ons zijn helemaal naar Zweden gereden om een week gezellig met ons vakantie te vieren. Omdat zij ook een kleine avonturier van 1,5 hebben moeten we er een beetje rekening mee houden tijdens onze planning. Maar deze vrolijke stappert gaat graag mee op pad en zo komen we uit bij een van de mooie plekken die Zweden rijk is. Nadat we rustig zijn opgestaan rijden we met de auto, via Nyköping, naar de parkeerplaats. Deze is ruim opgezet en biedt meer dan genoeg ruimte voor een hoop dagjesmensen.

Wandelen in de buurt van Stockholm

Wanneer we bepakt en bezakt klaarstaan lopen we in de richting van de (schier)eilandjes, we beginnen met Äspskär. Gisteren liepen we nog door de binnenstad van Stockholm en vandaag is het een en al natuur. In deze regio ligt alles redelijk dicht bij elkaar en heb je dus makkelijk een afwisselende vakantie.

De parkeerplaats is groot en heeft een duidelijk informatiebord
Stendörren natuurreservaat
Klaar voor de wandeling

Wanneer we op pad zijn zien we al snel leuke bruggetjes waar we overheen moeten. De bordjes geven aan dat er maximaal 2 personen tegelijk op mogen dus dat doen we netjes. De bruggetjes veren een beetje mee en dat maakt het gelijk leuk. Ze zijn laag over het water en zorgen er zo gelijk voor dat het een romantisch beeld geeft van dit plekje. De groene bossen, de zon hoog aan de hemel en het prachtige blauwe water. Het valt ons hier al regelmatig op hoe mooi, helder en rustig het water is en ook hier is dat niet anders.

Archipel van zweden
Al snel komen we de typerende bruggetjes tegen die dit gebied kenmerkt.

Aanlegplaats voor zeilboten en kajaks

We lopen steeds een stukje verder langs de rand van het eilandje. Het pad is eenvoudig en loopt veel door de bossen, maar is af en toe wel opletten waar je je voeten zet. Het is niet mogelijk om met bijvoorbeeld een kinderwagen te doen (dat kan wel verderop bij het natuurcentrum). Wanneer we af en toe uit de bossen komen en het uitzicht hebben op het water verbazen we ons telkens weer. In een volgende baai zien we ook de eerste zeilboot liggen. Het lijkt zo wel Griekenland met de kleine baaitjes en de bootjes die er liggen. Het schijnt hier een populaire plaats te zijn voor kleine zeilboten want we zien ze regelmatig aangemeerd liggen. Maar ook andere watersporters zijn fanatiek bezit. Zo varen er regelmatig kajaks onder de bruggetjes door terwijl wij er op lopen. We zien later dat hier ook kajaktochten met gids worden georganiseerd en zien dat er ook vandaag een groepje op pad is. 

Het lijkt zo wel Griekenland, met de kleine baaitjes en bootjes die er liggen.

Stendörren natuurreservaat
We zien regelmatig kleine zeilbootjes aangemeerd liggen in het water

Van eiland naar eiland bij Stendörren

Nadat we een kleine 3 kilometer over het eiland hebben gelopen zijn we weer terug bij de auto. Er is een mogelijkheid om vanuit hier naar een ander eiland te lopen die we ook wille n bezoeken. Maar vanwege de tijd kiezen we er voor om even de auto te pakken en op de volgende parkeerplaats te gaan staan. Het tweede ronde gaat over St Krokholmen. Een iets kleiner eilandje waar je een rondje vanaf 1,5 kilometer kan maken. Er is vandaag een evenement op het water, dus de stilte is minder dan bij het eerder eiland, maar ook hier is het uitzicht prachtig. Wij kiezen er voor onze route nog wat te verlengen.

Kajakken archipel Zweden
Ook is het een prachtige plek om te kajakken

Lunchen bij het natuurcentrum

We krijgen inmiddels honger en vragen ons af of er ergens in de buurt een restaurant is. Volgens Google maps is dat niet direct het geval, maar we zien dat er wel een natuurcentrum in de buurt is. Dat ligt nog op onze route en bij eerdere natuurcentra kon je nog wel eens wat te eten halen. We besluiten dus om er naartoe te lopen. Nadat we het terrein van wat schapen zijn gepasseerd komen we aan bij het centrum en er staat inderdaad een klein kraampje waar ze zowel gezonde als vette snacks verkopen. Vegetarisch of met vlees. Er is niet superveel keuze, maar in ieder geval voor ieder wat wils. Wij bestellen wat broodjes en zoeken een bankje uit met nog mooi uitzicht op het water. Ook hier start er weer een nieuwe kajakgroep. Terwijl wij onze laatste happen op hebben voelen we de eerste druppels vallen. Tijd om terug naar de auto te gaan dus. En een mooie afsluiting op een mooie week in Zweden.

Wandelen en picknicken met kinderen in Zweden

We zagen al eerder dat Zweden een prachtig land is om met kinderen meer van de natuur te ontdekken. De paden zijn relatief makkelijk en je hoeft niet veel hoogtemeters te maken. Het voordeel van dit gebied is dat je zelf kan kiezen hoe lang of kort je de wandeling maakt. Zo maken wij vandaag twee kleinere rondjes. Allebei van zo’n 3 kilometer een perfecte activiteit voor een halve dag dus. Er is genoeg afwisseling en veel te zien.

Ook is het mogelijk om even af te koelen in het water als het een warme zomerdag is. Afhankelijk van de tijd van het jaar kan het water tot een aangename 22 – 24 graden worden. En wil je de ervaring helemaal leuk maken? Neem dan een picknickmand mee en een aansteker. Op het eerste eiland komen we regelmatig vuurplaatsen met houtblokken tegen. Het enige dat je hoeft te doen is het vuur aanmaken en lekkere (vega) worstjes of marshmellows erboven opwarmen. Op het bord bij de parkeerplaats zie je waar deze plaatsen te vinden zijn.

Een van de vele vuurplaatsen die er te vinden is

Wandelroutes tussen de 2 en 15 kilometer

Naast de korte rondjes is het hier ook mogelijk om een grote dagwandeling te maken. De verschillende routes zijn namelijk eenvoudig aan elkaar te koppelen. Zo heb je de mogelijkheid om een mooie wandeling te maken tussen de 2 en de 15 kilometer met veel afwisseling. De route loopt dan zowel langs het water, als over weilanden en door het bos. Ook kan je naar de mooie uitkijktoren lopen waardoor je een prachtig uitzicht hebt op dit bijzondere natuurgebied. Dat is voor ons vandaag net iets te veel, want wij moeten in de middag de spullen in het huisje weer opruimen. Ook komt de lucht goed dicht te zitten dus past dit prima in onze planning. Wil je ook eens een bezoekje brengen aan dit natuurgebied? De volgende routes zijn met kleur aangegeven.

  • Rode route (9 kilometer) – Stora Stendörren rondwandeling
  • Gele route (4 kilometer) – De belevingsronde is 4 km lang – leer hierbij ook meer over het natuurgebied
  • Groene route (2,5 kilometer) – De bostocht

Ben je hier geweest naar aanleiding van onze blog? Laat het ons weten, dat vinden we leuk!

Dit is ook iets voor jou