Suppen op de mooiste plek van noorwegen – Lovatnet in Loen

Het water is zo glad als een platgestreken overhemd. De enige rimpelingen die we zien maken we zelf met onze peddels waardoor we langzaam door het water glijden. Terwijl de zon hoog aan de hemel staat warmt het koude Noorwegen plots weer op. Suppen in Noorwegen stond al lang op ons lijstje, maar met het wisselvallige weer en soms harde wind was het twijfelachtig of het nog zou lukken. De timing kon niet beter want terwijl we vlak bij de plaats Loen aankomen is het weer 180 graden gedraaid. Een perfect moment voor ons om het water op te gaan.

Suppen op de fjorden van Noorwegen

Wie aan Noorwegen denkt, ziet waarschijnlijk al snel de grootse bergen boven het helder blauwe water uitstijgen. Dat is ook niet gek, want als er iets is waar dit land bekend om staat dan zijn het zeker de Fjorden. De zee die diep het land in gaat en waar deze overgaat op steile bergranden. Het is prachtig om te zien. Zowel vanuit boven tijdens een wandeling (bijvoorbeeld bij Preikestolen) als vanaf het water. Een van die manieren is vanaf de Sup en dat is zeker goed te doen! Het water van Noorwegen is, zeker in de zomer, vaak redelijk vlak en de uitzichten zijn natuurlijk prachtig. Een aantal fjorden waar je kan suppen zijn bijvoorbeeld het fjord bij Geiranger of het Fjord bij Loen / Strynn. Wij rijden nog een stukje verder. En hoewel het niet officieel een Fjord is, zijn de uitzichten er niet minder om. Wij kiezen voor het Lovatnet!

Het Lovatnet meer in Noorwegen

Het Lovatnet meer ligt net iets verder landinwaarts. Wanneer je het plaatsje Loen voorbij rijdt (ook bekend vanwege de vele via ferrata’s die je er kan doen) <link naar via ferrata’s> kom je op een smal weggetje uit dat je verder het land in brengt. Hier zie je al snel het prachtige Lovatnet. Het kenmerkende beeld dat hier uit op rijst is de berg Skåla. Dit is de berg die het grootste hoogteverschil heeft tussen het water en de top. Je kan je voorstellen dat het een bijzonder beeld geeft. Deze berg rijst namelijk zo 1800 meter boven het water uit. Het water in het meer komt vanuit de gletsjers er boven. En met name de grootste gletsjer van heel Europa: de Jostedalbreen. Je kan je dus voorstellen dat het water vrij koud is, zelfs als het hoog zomer is. Gelukkig houdt dat ons niet tegen en zijn we in een positieve stemming om de sup op te blazen.

We kijken uit op de prachtige rotsformaties
Suppen Loen
Het water is volledig glad vandaag waardoor de bergen er mooi in spiegelen

Zelf met je sup op pad of een sup huren

Tijdens onze reis door Europa komen we vele mooie plekken tegen om met de sup het water op te gaan. Daarom hebben wij wat ruimte in onze camper opgeofferd om onze eigen sups mee te nemen. Maar heb je nu geen sup bij je? Dan kan je altijd nog het water op met een gehuurde sup. Deze kan je bijvoorbeeld hier huren. Houd je niet zo van suppen maar wil je wel het water op? Dat kan ook! Je kan bij ook bij het mooie Kjenndalstova een mooie kano, waterfiets of bootje huren. Wij kiezen dus voor onze eigen sups en gaan naar het strandje halverwege het meer. Hier kunnen we mooi onze camper kwijt en rustig de sups opblazen. Er staan ook bankjes waarbij je we onze spullen makkelijk kunnen uitstallen. Dat vinden we een prettig begin.

Ook zelf een SUP aanschaffen? kijk dan eens hier

Suppen tussen de Fjorden

Zoals altijd gaan we met zijn drieën. Bruno mag namelijk ook weer mee. Dit keer mag hij bij mij op de sup. Bruno vind het suppen meestal prima, al is het niet zijn favoriete activiteit. Liever gaat hij wandelen. Maar zo lang hij dicht bij ons is, is hij eigenlijk wel blij. We vertrekken naar het dieperliggende deel van het meer. Toen we aan kwamen rijden zagen we namelijk dat aan het begin van het meer een waterval loopt en hoewel we daar nog ver vandaag zijn, willen we toch liever in een veilig gebied blijven. Het water is vandaag stil. En niet zo’n klein beetje ook. Er ligt geen rimpeling in. En dat zorgt voor prachtige spiegelingen van de magische toppen die nu zowel boven het water uitstijgen als vanuit het water zichtbaar zijn. Overal om ons heen zien we bergen, met prachtige groene bomen en daarboven de nog besneeuwde toppen. We komen langs een waterval die zachtjes in het meer stroomt. Het is vreemd om ons te beseffen hoe veel water er door het meer stroomt terwijl het voor onze ogen er onwijs stil uit ziet. Dit is voor de volle 100% relaxed suppen en we zeggen tegen elkaar dat we nog niet eerder zo’n mooi uitzicht hadden vanaf onze sup.

Suppen Lovatnet
Bruno zit voorop op de SUP

Het water is vandaag stil. En niet zo’n klein beetje ook. Er ligt geen rimpeling in.

Met je hond suppen in Noorwegen

Het meer waar we op varen is gigantisch groot, dus besluiten we om maar een stukje van het meer over te varen. Ook blijven we relatief dicht bij de kant. Als er iets gebeurt dan zijn we zo weer uit het water. Eigenlijk is dat nog nooit eerder nodig geweest, want Bruno blijft altijd netjes zitten. Maar vandaag besluit hij dat hij liever staat. En dan het liefst ook voor op de sup. Soms proberen we hem wat bij te sturen, maar hij springt niet graag in het water en is dus altijd heel voorzichtig met zijn pootjes. Of nou ja, bijna altijd. Het gebeurt in een flits dat hij een van zijn pootjes verstapt en vervolgens volledig in het water ligt. Gelukkig zit hij vast aan een touw en dus aan de sup. Ook heeft hij een harnas met handvat om. Na een klein stukje zwemmen klimt hij, samen met mijn hulp, weer op de boot. Drijf en drijfnat, dat dan weer wel. Van zijn kop tot zijn staart. Ik geloof dat hij de 5 minuten daarna heeft gebruikt om zijn vacht uit te schudden, en mij daarmee zijn bondgenoot te maken door de vele waterdruppels die op mijn kleren belanden. Gelukkig is het warm en zonnig en drogen we allebei vrij snel op. Wel is het tijd om maar weer terug te gaan. Genoeg avontuur voor vandaag.

Bruno is kletsnat na zijn val in het water, en ik ook

Ook suppen in Noorwegen?

We keren na een klein uurtje varen weer om en varen met iets hogere snelheid weer terug. Op de heenweg treuzelden we nog al eens om water foto’s te maken, maar dat hoeft nu niet meer. Zo hebben we nog ongeveer een half uur nodig om weer terug op de plaats van bestemming te komen. We ploffen bij een van de bankjes en genieten de rest van de middag nog lekker in de zon terwijl ook onze sups opdrogen. Klaar om weer netjes opgeruimd te worden.

Wil je ook suppen in Noorwegen? Op het Lovatnet heb je meerdere opties. Van de grootse uitzichten op het meer, tot een wat meer idyllisch uitzicht bij de kjenndalstova. Of kijk eens in de buurt van Geiranger. Het zal je zeker niet teleurstellen!

Suppen Noorwegen
Suppen op een fjord in Noorwegen is een van de mooiste plekken waar we ooit hebben gesuppt

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on