Løefjell

Uitzicht vanaf Løefjell in Noorwegen

Route gegevens
  • Start hoogte: 555 meter
  • Hoogtemeters:  378 omhoog / 378 omlaag
  • Hoogste punt: 927 meter
  • Duur: 2,5 uur
  • Afstand: 6,7 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk

GPX downloaden (computer)

GPX downloaden (telefoon)

Activiteit gegevens

Tijdens de zomers in Noorwegen is het lekker lang licht en kun je ontzettend veel doen op een dag. Dat blijkt wel als we in het Setesdal zijn en na een leuke Via Ferrata ook nog even met Bruno op stap willen. De bijzondere berg Løefjell vlakbij Brokke is de ideale plek om van het uitzicht te genieten. Via een korte wandeling klim je boven de andere toppen uit en sluit je de dag af met een mooi uitzicht over het Noorse landschap.

Bergactiviteiten bij Brokke en Løefjell

Løefjell ligt vlakbij het plaatsje Brokke en net boven het Setesdal. Het Setesdal is een ideale plek voor tal van buitensportactiviteiten. Naast het maken van mooie wandelingen kun je hier klettersteigen, klimmen en met een kano op de Otra varen. Het is daarnaast gewoon een heel mooi dal met bijzondere rotswanden die in het verleden door grote gletsjers zeer glooiend zijn afgesleten. Vanuit het Setesdal begint bij Brokke het Suleskardsveien. Dit is een prachtige autoroute over de (deels besneeuwde) hoogvlakte van Zuid Noorwegen. Een prachtige route die we nog dezelfde dag willen rijden, maar eerst staat een fijne korte wandeling naar de top van Løefjell op de planning.

We parkeren onze auto bij een groot parkeerterrein in Brokke. Brokke is een redelijk bekende plaats voor verschillende wintersporten en in de zomer is het hier dan ook een stuk rustiger. Toch kun je ook in de zomer hier veel leuke activiteiten doen, als klimmen tenminste je ding is. Aan de voet van Løefjell vind je namelijk een heel mooi klimgebied met veel verschillende routes. Er zijn verschillende singlepitch en multipitch routes te vinden en je kan er zelfs in redelijke big wall stijl klimmen als je wilt. Naast het klimgebied van Løefjell is er ook een (kindvriendelijke) Via Ferrata die je helemaal naar de top brengt. De route is 450 meter hoog en duurt ongeveer 3 uur. Volop klimplezier dus voor iedereen!

Het stadje Brokke onderaan Løefjell is een bekende plek voor wintersporten.
Vanaf Løefjell heb je een mooi uitzicht op de omgeving.

Wandelen naar de top van Løefjell

Wij hebben er al een Via Ferrata op zitten in het Setesdal en gaan nu dus met Bruno te voet naar de top van Løefjell. Hiervoor lopen we eerst langs de verschillende vakantiehuizen van Brokke, maar al snel komen we in de bossen terecht. Anders dan de meeste wandelingen in Noorwegen begint de tocht niet meteen steil. We gaan zeker wel omhoog, maar dan in een fijn tempo. Af en toe maken we gebruik van de welbekende houten planken die over drassige stukken gras en modder liggen.

De uitzendmast op de top van Løefjell

We zien al snel dat de top van Løefjell ook niet verlaten is. Hierboven staat nog een huis met een grote zendmast. Løefjell is daar de ideale plek voor.

Het uitzicht tussen de bomen nog wat beperkt, maar het is wel heerlijk om in de schaduw te kunnen wandelen. Af en toe steken we wat kleine stukjes over waar geen bomen groeien. Hier zien we ook een huisje staan en we bedenken ons hoe bijzonder het is dat er hier in the middle of nowhere een huisje staat. We zullen echter al snel leren dat je in Noorwegen overal wel een huisje tegenkomt, al lijkt de plek nog zo verlaten. Het laatste stuk naar de top van Løefjell gaat over een uitgesleten rivierbedding. Hier liggen veel losse stenen waarlangs we onze weg naar boven proberen te maken.

We zien al snel dat de top van Løefjell ook niet verlaten is. Hierboven staat nog een huis met een grote zendmast. Dit is daar natuurlijk de ideale plek voor, want vanaf de Løefjell heb je een mooi uitzicht in alle richtingen. Door wat meer langs de rand te lopen krijgen we ook een mooi uitzicht op Brokke onder ons en de bergen ten zuiden van ons. Het is een prachtige plekje waar we even de tijd nemen. Het is een heerlijk idee om in Noorwegen meerdere activiteiten te kunnen combineren op één dag zonder je druk te hoeven maken over de tijd en het licht. Dat maakt dit soort wandelingen ideaal, zeker wanneer je op stap bent met een actieve hond als Bruno. In het noordwesten zien we het Hovdevatnet, een mooi meertje onder weer een ander bijzonder uitgesleten rots. In het westen zien we nog meer bergen. Het is de richting waar we nog dezelfde avond naar toe zullen rijden. En dus dalen we weer af, op weg naar onze volgende bestemming.

De rotsen in en rondom het Setesdal zijn op een bijzondere manier uitgesleten door gletsjers in het verleden.
Het uitzicht vanaf Løefjell over Brokke

De Løefjell is onderdeel van onze reis door europa

Handige artikelen voor een dagwandeling

Waar je ook gaat wandelen, fijn materiaal helpt je om te genieten van je wandeltocht. Omdat wij veel in bergachtig gebied op pad zijn, hebben wij een aantal items die we altijd meenemen. Met deze artikelen ben ook jij goed voorbereid voor een leuke dagwandeling.

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on