Suppen tussen de bergen op lac du verney – franse alpen

In de bergen zijn we altijd alert op een mooi meer waar we kunnen suppen. Tijdens een kort bezoek aan Allemond in de Franse Alpen kwamen we zo’n plekje tegen bij Lac du Verney. We haalden onze opblaasbare SUPs uit de camper en maakten een uitdagend tochtje met een prachtige achtergrond van bergen. 

lac du verney bij allemond

We zijn met onze camper in de zomer neergestreken bij Allemond. Dit rustige dorpje in het Ecrin, dat ook bekend staat als Allemont, ligt onderaan een stuwmeer. Juist voor dit stuwmeer zijn we hier een paar dagen blijven hangen. Sinds ons SUP avontuur op een Zwitsers bergmeer kijken we altijd uit naar andere mooie plekken om onze SUP tevoorschijn te halen. Zodra het mooi weer is staan we dan ook klaar om dit meer te gaan verkennen.

Lac du Verney is een stuwmeer, maar wel een waar je genoeg wateractiviteiten kunt doen. Aan de westkant van het meer is een leuke kade gebouwd en je kunt hier in de zomer ook SUPs, kano’s of waterfietsen huren. Ook windsurfen wordt hier gedaan. De kade is klein, maar op zonnige dagen wel gezellig met mensen die hier van de zon genieten. Er is ook een restaurantje te vinden wat over het water heen hangt en waar je leuk kunt eten. Het meer zelf is niet zo mooi als de Brienzersee. Door de stuwwerking zie je eenduidelijke afzetlaag omdat het water enkele meters lager staat. De rand bestaat veelal uit blokken en er loopt een weg aan de oostkant langs het meer. Toch blijft het een mooier uitzicht dan de lokale plas in Nederland. In Lac du Verney kun je ook een mooie waterval vinden en het is voor vandaag dan ook ons doel om deze eens nader te gaan bekijken.

Omdat onze camping aan de voet van de stuwdam ligt, moeten we met de SUPs op onze rug omhoog. We hoeven gelukkig geen vele kilometers te lopen met de SUP op onze rug, maar door het korte venijnige klimmetje krijgen we het al snel warm. Bij de eerste geschikte plek die we vinden blazen we dan ook direct onze SUPs op. Bruno gaat vandaag bij mij aan boord en niet veel later zijn we onderweg met onze eerste meters op Lac du Verney.

Aan de westkant is een mooie kade met een restaurant
Aan de oostkant loopt een weg. De waterrand bestaat uit keien.

het mooiste stukje van lac du verney

Het is druk op het water en we passeren vele kano’s en andere SUPpers. Wat direct opvalt is de stevige wind die over de damwand blaast en nu nog comfortabel in onze rug zit. De SUPpers die ons tegemoet varen hebben het niet zo gemakkelijk terwijl wij wel met speels gemak vooruit peddelen. Dat belooft nog wat voor de terugweg, maar vooralsnog gaan we rustig verder. Bruno krijgt ondertussen veel aandacht van de jongeren in de passerende kano’s.

Lac du Verney is niet het allermooiste bergmeer, maar zeker wel leuk om een keer vanaf het water te ontdekken. De trekpleister voor watertoeristen is een bijzondere waterval aan de oostkant van het meer. Dit kleine watervalletje met zijn uitgesleten kommen is de bestemming voor vrijwel iedere SUP, kano of waterfiets. We weten eigenlijk niet exact waar de waterval is, maar dit wordt al snel duidelijk door de routes van de anderen. We varen richting een aantal andere waterfietsen, gaan onder een brug door en komen dan ineens in het mooiste stukje van Lac du Verney terecht.

De waterval is een mooie plek om even rond te hangen en het ligt ook nog eens uit de stevige wind. Het is er druk met andere bootjes, maar zo af en toe wordt het even rustig en heb je de waterval voor jezelf. Wij genieten dan ook dit leuke plekjes en dobberen wat rond langs de rand terwijl we hier en daar foto’s maken. Na verloop van tijd wordt het weer drukker en besluiten we het meer maar eens verder te gaan ontdekken.

De waterval is te vinden aan de oostkant van Lac du Verney
De waterval is het mooiste, maar ook drukste stukje van Lac du Verney

een terugtocht met wind tegen

De noordkant van het meer is afgesloten en daarom steken we het meer recht over naar een strandje aan de overkant van de waterval. Bruno zit al weer even op de SUP en het is altijd fijn als hij er even af kan om zijn benen te strekken. Midden op het meer merken we pas echt hoe stevig de wind is. Met de nodige energie steken we het meer over en stoppen we even bij het strandje. Het kleine, kiezelige strandje is prima om op te liggen. Toch merken we dat we onrustig zijn vanwege de sterke wind en ons vooral afvragen hoe de terugweg zal zijn. Nadat Bruno is uitgespeeld, heeft gedronken en gezwommen maken we een plan voor de terugtocht.

Mijn idee is om nog een keer het meer over te steken naar de waterval. Mijn hoop is dat we vanaf daar een heel stuk in de schaduw van de wind kunnen varen voordat we het meer opnieuw over moeten steken. Al snel blijkt dat dit stukje maar heel kort is en dat we niet veel later volop in de wind zitten. De wind is heel erg sterk en zorgt voor veel deining. We komen dan ook nauwelijks vooruit maar peddelen ons ondertussen wel suf. We veranderen nog een keer van plan en steken het meer opnieuw over om nu weer aan de westkant zoveel mogelijk uit de wind te varen.

Gelukkig zijn we niet de enigen. Om ons heen varen kano’s, waterfietsen en SUPpers. Allemaal moeten we uit volle kracht peddelen om ook maar een beetje vooruit te komen. Naar de kant kijken is niet heel motiverend want dan zie je dat we nauwelijks vooruit komen. Door de deining vliegen de spetters over de SUP. Bruno zit voorop dus hij krijgt elke keer de volle laag. Als het echt tegenzit kunnen we natuurlijk altijd naar de kant en gaan lopen, maar daar hebben we nog minder zin in. Er zit dus niets anders op dan hard te peddelen en stukje bij beetje vooruit te komen. Gelukkig praten we niet over kilometers aan afstanden, dus langzaam (heel langzaam) komt de kade weer in zicht.

Bruno zit voorop op de SUP

Door de deining vliegen de spetters over de SUP. Bruno zit voorop en hij krijgt dus elke keer de volle laag

Terug aan de kade van lac du verney

Bij de eerste meters kade die we tegenkomen leggen we de SUPs aan de kant. We zijn blij dat we even de peddels kunnen neerleggen en trekken borden op het droge. Bruno heeft zich ondertussen al een paar keer uitgeschud en ligt in de zon te drogen. Wij ruimen de spullen op en kijken ondertussen uit over het meer. Andere kanovaarders en waterfietsen zijn inmiddels ook teruggekomen en niets vermoedende SUPpers varen weer in alle rust het meer op. Zo gaat het hier waarschijnlijk de hele dag door.

Terwijl we de SUPs opbinden en teruglopen langs de kade kijken we nog even naar het uitzicht op de bergen. Lac du Verney is niet een bijzonder meer. Toch blijft SUPpen altijd heerlijk, of je nu op een klein watertje lichtje aan het peddelen bent of wanneer je grotere vlaktes oversteekt. Dit meer is daar ook geen uitzondering op. En het bergachtig uitzicht blijft natuurlijk altijd prachtig. Hoe mooi is het dat je dit gewoon even op een middag kunt doen. De bijzondere waterval is dan ook precies voldoende om een reden te hebben voor een kleine (mid)dagtocht op dit meer!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on