Hiken over de Malpieheide en SUPPEN over de Dommel

De cijfers - Hiken
  • Duur: 3 uur
  • Afstand: 7 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

De cijfers - SUPPEN
  • Duur: 1,5 uur
  • Afstand: 5,2 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

Met onze SUP’s in bezit zijn we tegenwoordig op zoek naar leuke plekken om te peddelsurfen. Maar ook wandelen vinden we natuurlijk nog steeds leuk. Daarom gingen we in het voorjaar op zoek naar mogelijkheden om deze twee activiteiten te combineren in een mooi natuurgebied. We kwamen uit bij de Malpieheide, dicht bij Valkenswaard. Langs de Malpieheide ligt namelijk ook het riviertje de Dommel. Dit is natuurlijk een ideale combinatie voor ons en net zo goed leuk voor iedereen die alleen wil wandelen (over de Malpieheide) of wel een keer met de kano of SUP op stap wil (langs de Dommel).

Een lunchplek met uitzicht

Aan het eind van de ochtend parkeren we aan de noordzijde van de Malpieheide, in de buurt van Valkenswaard. Vanaf dit punt zullen we wandelend van start gaan en we hopen hier uiteindelijk over het water terug te keren. Dat kan makkelijk, want de parkeerplaats is ook recht naast het water. Op onze rug dragen we allebei een SUP van 7,5 kilo, peddels, spullen voor Bruno, eten en drinken. Met deze ietwat bijzondere uitrusting lopen we het bos in.

Het eerste deel van onze tocht loopt lekker door de bossen, maar al snel komen we op de Malpieheide uit. Het is een mooi heidegebied wat er dankzij een paar heuveltjes her en der levendig uit ziet. Het is lekker weer, maar ook behoorlijk heiig. Daardoor wordt het een klein beetje benauwd. De SUPtassen op onze rug beginnen toch al snel te vervelen. Het zijn niet de meest comfortabele tassen omdat de vorm vrij recht is en het gewicht maar matig verdeeld wordt. In combinatie met de warmte lopen we dan ook al snel te zweten. Af en toe komen we een wandelaar tegen die zich waarschijnlijk afvraagt of we verdwaald zijn. We vragen ons af wie dit idee nou weer bedacht heeft, maar we weten dat het leukste deel nog moet komen!

We passeren een brug die over een kleine plas loopt en we worden begroet door vele kikkers

We steken de Malpieheide recht over. Ook hier komen we wat heuveltjes tegen die we op en af gaan. We passeren een brug die over een kleine plas loopt en we worden begroet door vele kikkers. Bij een van de laatste heuveltjes krijgen we een mooi uitzicht op het Groot Malpieven. Het meer glinstert mooi en we kunnen er een heel stuk omheen lopen. We zijn inmiddels al halverwege onze wandeltocht en we krijgen al aardig wat honger van het gesleep met onze SUP’s. Aan de oostzijde van de Malpieheide bevindt zich een verhard fietspad. Het moet een heerlijk fietstochtje zijn want het is hier behoorlijk druk met fietsers. Het eerste bankje dat we tegen komen is dan ook bezet. Het tweede ook en het derde ook. Vrijwel alle bankjes zijn bezet, maar de overvloed aan bankjes op deze plek zorgt ervoor dat we toch kunnen gaan zitten voor de lunch. Vanaf een heuveltje kijken we heerlijk uit over het Groot Malpieven!

We krijgen uitzicht op het Groot Malpieven en lopen hier een heel stuk omheen

Never change a winning team

Na de lunch vervolgen we onze weg. We verlaten nu langzaam de Malpieheide aan de zuidkant en lopen richting Borkel en Schaft. Dit is nog een behoorlijk stuk lopen over brede bospaden. Dit stukje is wat eentoniger en dat maakt ons SUP transport niet makkelijker. Echter zijn we nu niet ver meer en kunnen we bijna aan ons SUP avontuur beginnen. Vanuit de auto heb ik in het begin één pomp meegenomen om wat gewicht te besparen. Ik heb ook besloten om maar eens de andere pomp mee te nemen dan die we gebruikelijk inzetten. Ongeveer een kilometer voordat we in Borkel en Schaft aankomen merk ik op bij Sylvia dat het wel een probleem zou zijn als deze pomp het straks niet zou doen. Dan moeten we heel het stuk teruglopen!

Na nog een kilometer te hebben gelopen over een vrij recht en breed bospad komen we aan in Borkel en Schaft. De weg vanuit het bos leidt direct over een kleine brug waar de rivier de Dommel onderdoor loopt. Aan de linkerkant van de weg bevindt zich een kleine parkeerplaats en wat picknick bankjes. Dit is een ideale plek om onze SUP op te blazen en te water te laten. Dat dit deel van de Dommel een drukbezochte rivier is merken we al snel. Het is vrijdag, maar om de haverklap komen er kano’s voorbij die verderop zijn afgezet. Wij beginnen al snel met het opblazen van onze SUP’s, want wij willen nu ook snel het water in.

Ik merk op bij Sylvia dat het wel een probleem zou zijn als de pomp het straks niet zou doen. Dan moeten we heel het stuk teruglopen!

Al vrij snel merken we dat er iets mis is. Er loopt lucht uit het slangetje van de pomp. Er zit een klein gaatje in dat eruitziet als een productiefoutje. Omdat de SUP onder hoge druk moet worden opgeblazen is een klein gaatje al snel een probleem. We hebben echter weinig keus en besluiten dus verder te gaan. Sylvia houdt haar hand op het gaatje om te zorgen dat er zo min mogelijk lucht ontsnapt terwijl ik hard door blijf pompen. De situatie wordt vervolgens alleen maar erger want de gehele slang schiet ineens los van de pomp waardoor de SUP ook meteen weer een heel stuk leeg loopt. Mijn opmerking van een half uur geleden wordt ineens wel heel erg waar. Als we dit niet op kunnen lossen moeten we alles weer inpakken en teruglopen!

Omdat we daar geen zin in hebben proberen we een oplossing te vinden. We hebben helaas geen tape bij, maar proberen vindingrijk te zijn met wat we wel hebben. Met een plastic zakjes en twee sokken proberen we de slang weer op de pomp aan te sluiten en tegelijkertijd het gaatje dicht te houden. Het werkt nauwelijks, maar toch krijgen we de tweede SUP een beetje opgeblazen. Dat wil zeggen dat de SUP zijn vorm heeft, maar nog niet eens half vol zit. Onze SUP moet op een bar zitten (15 PSI) om goed te kunnen functioneren en dat halen we bij lange na niet. We hebben echter geen zin om terug te lopen en proberen een poging te wagen om te zien hoe ver we komen.

Het productiefoutje in de pomp die voor problemen zorgt
Onze noodvoorziening gemaakt van plastic en sokken

Heerlijk peddelen over de Dommel

En zo stappen we op onze SUP’s en gaan we de Dommel op. De Dommel loopt aan de oostkant van de Malpieheide en meandert flink. Er zit een klein beetje stroming in de rivier waardoor je niet veel hoeft te peddelen om vooruit te komen. Net als Bruno besluiten we allemaal maar te gaan zitten op de SUP om het gewicht zoveel mogelijk te verdelen. Hij krijgt veel aandacht van de kano’s die ons passeren of die wij inhalen. Het is behoorlijk druk op de Dommel en er zijn veel gezinnen en jongeren op stap. De Dommel is hier vrij smal en bochtig en niet iedereen kan even goed overweg met de kano. Dit betekent dat we veel kanovaarders tegenkomen die dwars liggen in de rivier. Gelukkig kunnen we hier vrij makkelijk om heen.

We hoeven dus niet veel te peddelen en dat is prettig. De tocht terug zal nog zo’n anderhalf uur duren. Onderweg komen we langs weilanden en varen we door mooie bossen heen. De wolken zijn verder dichtgetrokken en dat is misschien niet eens zo erg. Als de zon zou schijnen zit je op een aantal plekken vol in de zon en er zijn niet veel plekken waar je heen kan. Wij vermaken ons inmiddels prima en met elke meter hebben we er vertrouwen in dat de SUP’s het wel gaan redden. Af en toe durven we ook even te gaan staan zodat we op sta hoogte de weilanden en bossen kunnen bekijken. Staan is ook prettig om de vele muggen te ontwijken die voornamelijk op zithoogte rondzweven. Bruno vindt de kant zelfs zo mooi dat hij een keertje besluit om even van de SUP af te springen. Gelukkig halen we hem snel weer terug.

Op de Dommel hoeven we niet veel te peddelen want de stroming stuwt ons vooruit

Na ongeveer een uur varen (vanaf onze instapplaats) komen we een kleine stroomversnelling tegen. Een stroomversnelling betekent rotsen. Met een kano is dat niet zo’n probleem omdat je daarmee een beetje over de rotsen kunt schaven. Met een SUP, vooral als die niet volledig is opgepompt, is dit echter wel een probleem. Aan de SUP zit ook een vin die je niet wilt laten verbuigen door de rotsen. Met enige voorzichtigheid gaan we dus over de stroomversnelling. Dat betekent zorgen dat het gewicht van de SUP is en dat we de vin langs de rotsen manoeuvreren. Gelukkig is het stukje kort en kunnen we weer verder.

Het laatste deel van de route gaat door heerlijk bosgebied. Het zonnetje is inmiddels teruggekeerd dus dat is perfecte timing. Op onze SUP’s varen we nu langzaam naar het eindpunt toe. De kanovaarders stappen iets verderop uit bij de Venbergse molen, maar wij kunnen al iets eerder direct bij onze auto uitstappen. Dat scheelt weer lopen! We laten de SUP’s leeglopen en leggen ze weer in de auto. We zijn zeer blij dat we het alsnog hebben kunnen volbrengen zoals bedacht. Zo hebben we namelijk kunnen genieten van zowel de mooie Malpieheide als de leuke rivier de Dommel. En we hebben weer wat waardevolle lessen geleerd voor de volgende keer!

De Dommel bestaat uit vele stukjes met begroeide kanten, weilanden en kleine stukken bos.

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on