6 Leuke plekjes in het zomerse Valle Maira

Het zomerse Valle Maira is een prachtige vallei in de westelijke Alpen van Italië. Het gebied is nog vrij onbekend en zit daarom nog vol met rustige plekjes in de natuur. De vallei bestaat uit diep uitgesleten kloven met kronkelende bergweggetjes erboven. De ze brengen je naar grote vlaktes met almen, scherpe rotsen die je soms aan de Dolomieten moet denken en hele kleine dorpjes op steile berghellingen met prachtig uitzicht. We hebben deze leuke plekjes in Valle Maira voor je op een rijtje gezet! 

fREMO cUNCunà

Wanneer je Valle Maira opzoekt op internet kom je al snel Fremo Cuncunà tegen. Deze warme en zonnigere (en veel kleinere) versie van Preikestolen bestaat uit een rots die ver boven het dal overhangt. Je kan er op gaan staan en mooie plaatjes schieten! Het leuke aan dit plekje is dat het er zelfs in de zomer nog zeer rustig is. De Italianen weten dit gebied goed te vinden en in de weekenden is het dus zeker wel druk, maar doordeweeks kun je hier heerlijk rustig wandelen.

Je parkeert je auto langs de SP335 en daalt rustig af door het bos. Zodra je uit het bos komt wandel je langs open vlaktes met mooie uitzichten in een kwartiertje richting de bijzondere uitstekende rots. Hier kun je op de rots gaan staan en leuke foto’s maken! Ondertussen kun je genieten van het mooie uitzicht op de bergen in de omgeving, met de Monte Chersogno en Pelvo D’Elva op de achtergrond. Dit zijn de twee hoogste bergen van Valle Maira.

Je kan in de buurt van Fremo Cuncunà verschillende mooie wandelingen maken die door het bos en over open stukken langs deze kan van het dal lopen voordat je teruggaat naar de auto. Onderweg zijn er talloze mogelijkheden te vinden om even lekker te pauzeren en te genieten van het zonnetje! Wij zijn zelf niet zo van de toeristische trekpleisters maar vonden het hier juist heerlijk omdat het zo rustig was. En wie wil er nou niets op een overhangende rots gaan staan!

Wie wil er nou niet op een overhangende rots staan! Fremo Cuncunà met Monte Chersogno in de achtergrond.

vALLE dELLA gARDETTA en Rocca la Meja

Een van de mooiste plekken van Valle Maira is het hoger gelegen Valle Della Gardetta. Deze vallei bestaat uit grote glooiende heuvels van almen, omringd door grote rotsachtige bergtoppen. Voor een actieve dag moet je hier zeker een keer een kijkje nemen. Wanneer je vroeg bent kun je helemaal rijden tot aan Col Preit. Hier kunnen maximaal 40 auto’s parkeren. Ben je niet vroeg genoeg, dan parkeer je 400 meter lager bij Grange Selvest. Vanuit hier is het nog ongeveer anderhalf uur lopen naar Col Preit. Ondanks dat dit gebied nog niet zo bekend is weten ze wel hoe ze geld moeten verdienen. Parkeren is dan ook op beide plekken betaald en alleen contant betalen is mogelijk (ca. 10 euro voor een dag).

Vanaf Col Preit kun je richting het zuidoosten lopen onder de Rocca la Meja door. Deze rots is niet de hoogste in het gebied, maar steekt er toch bovenuit vanwege zijn bijzondere vorm en structuur. Een mooi einddoel is om de stoppen bij Lago della Meja, een meertje waar je heerlijk van de zon kunt genieten met uitzicht op Rocca della Meja. Doordat het vrij rustig kun je in Valle Della Gardetta ook makkelijk bergmarmotten treffen. Ze zijn talrijk aanwezig en laten zich regelmatig zien.

Je kan ook richting het noordwesten lopen en Rifugio Della Gardetta bezoeken. De weg loopt hier redelijk omhoog en wordt vooral druk bezocht door mountainbikers. Valle Maira en in het bijzonder Valle Della Gardetta is dan ook een waar mountainbike paradijs. Veel fietsers en wandelaars lopen naar de hut toe om daar lekker te lunchen. De hut kent een ruim grasveld waar je heerlijk van het zonnetje kunt genieten. Je kan natuurlijk ook bij de hut blijven slapen. Ze hebben zelfs tentjes staan, onder ijzeren koepels, zodat je hier ook in een tentje kunt overnachten! Wij maakten hier met veel plezier gebruik van toen we de nabijgelegen Punta Eco beklommen met zonsopgang.

Rocca La Meja vanaf Lagi della Meja
In Valle Della Gardetta wemelt het van de bergmarmotten. Ze zijn talrijk en laten zich regelmatig zien.

sORGENTI DEL MAIRA

Een heerlijk plekje om juist weer te rust te komen is Sorgenti Del Maira. Italianen staan erom bekend om in de weekend groots te lunchen aan lange tafels met veel lekker eten. In Valle Maira vind je dan ook overal mooie plekken om lekker te kunnen picknicken. Soms aan het water en soms juist bij een mooi uitzichtpunt. In de weekenden is het niet aan te raden om deze plekken te bezoeken (ook niet in het rustige Valle Maira), omdat de vallei dan volstroomt met hongerige Italianen. Daarnaast is toegang met de auto tot Sorgenti Del Maira betaald (ca. 10 euro) en zit het snel vol.

Maar op doordeweekse dagen is Sorgenti Del Maira wel een van de leukste plekjes om te gaan picknicken. Je kan vanaf hier ook korte en lange wandelingen maken, maar een middagje vertoeven op deze plek is ook geen probleem. De plek is gelegen aan een mooi riviertje en er zijn heel veel verschillende plekken waar je kunt liggen of picknicken. Een duik in het koude water behoort ook nog tot de mogelijkheden.

Onze persoonlijke favoriet in dit gebied zijn de verschillende rotsblokken die hier liggen en waar bolderroutes op te vinden zijn. Je kan dus lekker klauteren op de rotsen, afkoelen in het water en opdrogen in de zon! Ook als je een mooie wandeling hebt gemaakt vanuit dit gebied is het heerlijk om hier even af te kunnen koelen.

Bij Sorgenti del Maira vind je verschillende rotsblokken waar je op kunt boulderen

rOCCA cASTELLO

Als je klimmen ook leuk of interessant vindt, dan kun je ook tot helemaal achterin het dal rijden en Torre Castello bezoeken. Ook deze rots ziet er weer heel bijzonder uit en steekt recht omhoog boven het dal uit. Op deze rots zijn veel verschillende klimroutes met meerdere touwlengtes te vinden. Je kan er zelf ook redelijk goed naartoe lopen om het allemaal wat beter te gaan bekijken.

Wanneer je wat minder met klimmen hebt kun je deze rots gemakkelijk vanuit meerdere kanten bekijken. Er zijn veel verschillende wandelroutes in de omgeving te vinden die je een prachtig uitzicht geven over het einde van dit dal. Je kan zelfs het ‘einde’ opzoeken en de grens naar Frankrijk passeren. Een goed uitgangspunt hiervoor is Rifugio Campo Base, waar je nog even vanaf het terras deze bijzondere rots kunt bewonderen.

Rocca Castello vanuit hogerop gezien (midden)

Cascate di STROPPIA

Niet ver van Torre Castello ligt Cascate Di Stroppia Deze waterval is misschien niet zo bekend, maar stiekem wel een van de grootste van Italië met een hoogte van zo’n 320 meter. Je kan de waterval eerst van onderen bekijken en vervolgens naar boven wandelen. Boven is er namelijk een mooi meertje waar je (je raad het misschien al) weer heerlijk van het zonnetje kunt genieten.

Het beste moment om Cascate Di Stroppia te bezoeken is in het voorjaar. In juni is de waterval door de smeltende sneeuw op zijn grootst. Begin juli is de waterval al sterk geslonken en toen wij de waterval in augustus bezochten was er geen druppel water meer te bekennen. Het fijne van Valle Maira is dat je in het dal bijna altijd wel in de regenschaduw zit en van heerlijk weer kunt genieten. Het nadeel is dat watervallen bezoeken zoals Cascate di Stroppia eigenlijk geen optie is in de zomer.

DORPJES BEZOEKEN

Naast alle mooie natuur in Valle Maira kun je ook op zoek naar leuke dorpjes en stadjes. Dat is alleen nog niet zo makkelijk, want Valle Maira staat niet echt bekend om zijn gezellige dorpjes. Het grootste ‘stadje’ vind je al meteen aan het begin van het dal in Dronero. Hier zijn wat kleine restaurantjes te vinden. De rest van de dorpjes in Valle Maira hebben vaak maar twee of drie cafés waarvan de tafeltjes ook snel vol kunnen zitten.

Borgata San Martino is zo’n dorpje. Dit dorpje staat niet in ons lijstje vanwege de bruisende sfeer, maar vanwege het plaatje. Wat je hier vindt is een prachtig gelegen bergdorpje op een steile berghelling met een sprookjesachtig uitzicht. Vooral richting de schemering levert dat prachtige beelden op. Je komt er door net voor Stroppo naar het noorden af te slaan in de richting van Elva of S. Martino. Als je dacht dat de kronkelende weg door het dal van Dronero naar Stroppo al uitdagend was, dan krijg je hier de overtreffende trap. Via een paadje van nauwelijks anderhalve auto breed rij je omhoog langs een aantal kleine dorpjes en veel haarspeldbochten. Over 10 kilometer doe je al snel een halfuur. Maar aangezien Fremo Cuncunà ook aan deze weg ligt is het goed te combineren.

Een ander leuk dorpje is Acceglio. Wees wat voorzichtig met je verwachtingen bij het woord leuk. Er is in het gehele dorpje vrij weinig anders te doen dan rondkijken, maar op zondagen is hier in de zomer een markt te vinden. Hier komen in ieder geval veel Italianen op af en dat zorgt voor een leuke sfeer in en rondom het gebied.

De dorpjes in Valle Maira liggen op prachtige plekken!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on