Kayaktour met zonsondergang in de Hoga Kusten – Zweden

Lekker door het water glijden met langzame peddelbewegingen in een ondergaand zonnetje. Dat is precies hoe we onze kayaktour voor ons zien wanneer we erover nadenken dit te gaan doen. De plek waar we zijn helpt behoorlijk in die overweging mee, want in de Zweedse Hoga Kusten is eigenlijk elke activiteit super leuk om te doen. Varen in een dichte kayak op zee hebben we nog nooit eerder gedaan. Toch moet eens de eerste keer zijn en daarom zitten we niet veel later volledig te genieten van onze allereerste kayaktour met zonsondergang. 

Hoga Kusten Kayak Center

De kayaktour in de Hoga Kusten wordt verzorgd door het Hoga Kusten Kayak Center. In de zomermaanden (juni, juli en augustus) kun je hier elke woensdag, vrijdag en zaterdag mee met een tour tijdens zonsondergang. De tocht is geschikt voor ervaren kayakkers, maar ook zeker voor beginners zoals wij. De prijs voor de tocht is vrij fors (950 SEK per persoon), maar we besluiten dat de Hoga Kusten voor ons tocht echt de beste plek is om dit een keer te gaan doen. De Hoga Kusten, ook wel bekend als High Coast) is een gebied zo’n 400 kilometer ten noorden van Stockholm. De Hoga Kusten is een bijzonder gebied vanwege de (soms rotsachtige) heuvels tot 300 meter hoogte die vlakbij zee liggen. Hierdoor krijgt het gebied een uniek karakter voor Zweden en er zijn dan ook volop manieren om hier van de natuur te kunnen genieten.

Het Hoga Kusten Kayak Center wordt gerund door Friluftsbyn. Dit is een camping, maar eigenlijk nog zoveel meer dan dat en een inspiratiebron voor vele activiteiten. De kayaktour vindt plaats in de archipel van de Hoga Kusten. Hoewel de zon aan de oostkust altijd over land onder zal gaan, is het nog steeds een prachtig gebied om met een kayak doorheen te touren. Wij zijn zelf vooral heel benieuwd hoe het ons zal vergaan, want dit is weer eens iets nieuws voor ons. We vragen ons af hoe hoog de golven zullen zijn en hoe dat voelt terwijl je ingesloten in een kayak zit.

Dat is dan ook de reden dat we blij zijn dat we met een gids en een groep op pad gaan voor de kayaktour in de Hoga Kusten. Om half 7 komen we aan bij de kleine ‘garage’ waar de kayaks opgeslagen worden. Hier maken we kennis met de gids en de andere 7 deelnemers aan deze tocht. We verzamelen de spullen die we straks nodig gaan hebben tijdens de tocht. Hierbij moet je denken aan peddels en de afsluitrok, maar ook de pompen, sponsjes en kookgerei voor het avondeten. De kayaks zijn gemaakt van hoogwaardig fiberglass en zien er inderdaad geweldig uit. De kayaks glijden soepeler door het water, maar vereisen ook meer voorzichtigheid. We dragen ze dus netjes in het water in plaats van deze erin te slepen.

Introductie kayakken op zee

Aan de rand van het water krijgen we nog even een snelle introductie. Het water is vanavond kalm in de baai dus heel veel uitleg is er niet nodig. We krijgen te horen hoe we in kunnen stappen zonder om te vallen terwijl de kayak in het water ligt. De gids laat ook zien hoe je de rok vastmaakt aan je kayak zodat je deze volledig afsluit voor water. Als het goed is zullen we vandaag niet omslaan en als dat wel het geval is hoeven we niet te gaan eskimoteren. De rokken zitten redelijk los waardoor we meteen uit de kayak zouden kunnen in het geval we toch omslaan.

Nadat iedereen is ingestapt zonder om te slaan proberen we even wat gevoel te krijgen in het varen. Wij hebben zelf natuurlijk de nodige sup ervaring en zijn ook vaak op pad geweest met kano’s op meren en rivieren. Toch is dit weer net even anders. Je zit een heel stuk lager in de kayak en stiekem ook een heel stuk beter dan in een kano. Je glijdt veel soepeler door het water en het lijkt heel weinig moeite te kosten om vooruit te komen. De kayaks zijn ook uitgerust met roeren die je met je voeten kunt bedienen. Dit is even wennen en ook wel erg handig als je tegelijkertijd wilt filmen!

Nadat iedereen zijn gevoel voor het varen heeft gaan we op pad en varen we de baai verder op. We gaan nog niet te ver naar de rand en de gids wijst punten aan waar we zelf naar toe kunnen kayakken. Op deze punten wordt af en toe even stilgestaan bij bijzonderheden van de baai. Zo zijn er hier relatief goedkope en mooie Zweedse huisjes te vinden op mooie plekken. Daarnaast krijgen we een goed zicht op de verschillen bergen van de Hoga Kusten zoals de Skuleberget. Het feit dat deze bergtoppen jaren geleden onder het water liggen en elk jaar bijna een centimeter groeien blijft bijzonder wanneer je ernaar kijkt.

Kayaktour Hoga Kusten
We gaan op stap met de kayaktour door de Hoga Kusten
Tijdens de kayaktour krijgen we een mooie zonsondergang voorgeschoteld.

Diner met ondergaande zon en goed gezelschap

We varen verder de baai uit en genieten echt van het peddelen. Natuurlijk is de omgeving al mooi en maken de kleuren van de ondergaande zon de Hoga Kusten tot een waar schilderij. Het varen zelf voelt toch ook heerlijk aan en we merken dat de vragen die we vooraf hadden vanzelf beantwoord worden. Het voelt helemaal niet opgesloten om met een rok in de kayak te zitten. Door de rok blijven we droog en daardoor vaar je met nog meer comfort over het water. De golven vallen in de baai ook reuze mee. Zodra we de baai uitgaan worden de golven wel hoger. De kayak blijft dan ook mooi stabiel en we blijven met vertrouwen over de golven varen.

Het eten tijdens de kayaktour bestaat uit geroosterd brood en een heerlijke zalmsalade

Op een typisch Zweedse manier pakken we de brandertjes uit om een eenvoudige maaltijd te bereiden.

Terwijl we verder varen blijven de golven groeien en de wind van voren wordt ook harder. Niet iedereen blijft meer even goed peddelen en de gids wijst ons dan ook een eilandje aan waar we kunnen aanmeren. Zodra iedereen aan land is en de kayaks veilig liggen komen we uit op een strandje dat uit de wind ligt met uitzicht op de zonsondergang. Dit is de eindbestemming een bijzonder hoogtepunt van de kayaktour. Op een typisch Zweedse manier pakken we hier de brandertjes uit om een eenvoudige maaltijd te bereiden met uitzicht op de Hoga Kusten en de ondergaande zon. Er wordt brood getoast op branders en besmeerd met heerlijke zalmsalade en citroen. Er wordt koffie uitgedeeld en vooral heel wat geptraat.

De groep is gevarieerd en dat zorgt voor leuke gesprekken. Zo zijn er mensen uit de Verenigde Staten, Israël en Duitsland. We praten over culturen en hoe die verschillen ten opzichte van die bijzondere Zweedse voorliefde voor natuur. En we bespreken natuurlijk het bijzondere gebied dat de Hoga Kusten is en hoe je hier op al die verschillende manieren van kunt genieten. De setting waarin we praten met de zonsondergang op de achtergrond maakt het plaatje natuurlijk alleen maar leuker.

Met goed gezelschap voeren we leuke gesprekken terwijl de zon ondergaat.

Peddelen met ondergaande zon

Nadat we allemaal zijn stilgevallen van het eten, drinken of de gesprekken is het weer tijd om te gaan. De bewolking is ondertussen toegenomen en het lijkt er op dat we nog een bui gaan krijgen op de terugweg. In dat geval zitten we liever droog in de kayak dan hier op het strand. We stappen dus snel weer in onze kayaks en gaan het water weer op. Het water is gelukkig nog steeds kalm en dus dobberen we lekker wat in de rondte totdat iedereen weer verzameld is.

De bui lijkt gelukkig weer weg te rekken en dus is het tijd voor het mooiste schouwspel van de avond. We varen terug richting ons startpunt terwijl de ondergaande zon recht voor ons neerdaalt boven de hoogste berg Skuleberget. Deze keer steken we de baai rechtstreeks over waardoor we ons nog meer midden op het water voelen. De zon verdwijnt af en toe achter de wolken, maar komt dan toch weer in zicht in de laatste minuten voordat deze achter de berg zal verdwijnen. De stralen zonlicht schijnen op onze gezichten en iedereen is stil terwijl we genieten van deze memory-in-the-making in de Hoga Kusten.

We steken de baai in zijn geheel over terwijl de zon ondergaat
Iedereen is stil en geniet in rust van de mooie zonsondergang

Terwijl we nog op het water zijn verdwijnt de zon en begint de echte schemering. De rust die nu op het water heerst is heel bevredigend en niemand lijkt afscheid te willen nemen van dit moment. Tocht varen we steeds dichter naar de kust toe en de plek waar we uit zullen stappen. Een van de kayakkers lukt het helaas niet om droog uit te stappen en valt alsnog om. Voor ons weer even een herinnering om toch nog zorgvuldig uit te stappen! Dan is het tijd om de kayaks een beetje schoon te maken en terug te dragen naar de garage. Terwijl van het Hoga Kusten Kayak Center terugfietsen naar onze camper in Friluftsbyn weten we een ding zeker: Dit was niet de laatste keer!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on