Wandeling met uitzicht over het meer van Bled

Wanneer je denkt aan Slovenië, denk je al snel aan het meer van Bled. Met zijn helderblauwe kleur, rustig varende bootjes en natuurlijk het kerkje in het midden. Het is een van de highlights van het land. Vele toeristen komen elk jaar naar deze bijzondere plek waar elke vorm van motorboten zijn verboden. Wanneer de zon schijnt zie je dus ook vooral een grote verscheidenheid aan zwemmers, suppers, en roeibootjes. Soms met roeiers die wel 20 man voortduwen. Allemaal op weg naar de kerk, want wie de klok luidt zal zijn wens zien uitkomen. Maar niet alleen op het water is dit een prachtig, rustgevend tafereel. Ook vanuit boven krijg je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Wandelen in de omgeving van Bled

Omdat het meer van Bled dicht bij het Triglav national park ligt is de omgeving zeker niet vlak. De heuvels die het meer omringen worden in de verte steeds hoger en vormen hoge bergen. De wandelingen vanuit Bled zullen niet direct hoog en technisch zijn, maar wel het perfecte uitje die je daarna prima kan combineren met het plons in het heerlijke water of een drankje op het terras. Dat laatst is ook ons plan, maar eerst moeten we omhoog. We hebben een wandeling uitgezocht die loopt naar Velika Osojnica, een klein topje van zo’n 750 meter hoogte waarbij je onderweg meerdere uitzichtpunten tegenkomt.

Parkeren bij het meer van bled

Wie wel eens in Slovenië is geweest in de zomer weet het vast, het kan er warm worden. Wanneer de zon schijnt brandt hij goed en warmt hij alles om je heen op. Niet voor niets zoeken we deze week graag een plek in de schaduw uit. En dat geldt net zo goed voor onze wandeling. Al snel zien we op de kaart dat de wandeling voornamelijk door het bos loopt, perfect dus! We parkeren onze auto bij de parkeerplaats aan het noorden van het meer van Bled. De kosten hier zijn 6 euro voor 4 uur. Dat moet denk ik wel lukken. Het voordeel is dat we met de auto kunnen rijden en niet met de camper hoeven. De ouders van Thomas zijn namelijk ook een week in Bled en we zullen deze week samen op pad gaan.

Wandelen in de schaduw

Wanneer we geparkeerd zijn lopen we nog zo’n 600 meter naar de start van de wandeling, die vlak naast camping Bled begint. Dit stuk gaat over de weg maar is niet druk. De route is makkelijk te volgen en al snel zien we het pad omhoog waar onze wandeling begint. Hoewel het vandaag warm is, heeft het de dag ervoor goed geregend en dat zien we nog terug op het pad. Het pad is breed en soms wat steil en modderig. We lopen daarom rustig aan naar boven en genieten ondertussen van de koelte van het bos. Omhoog  hebben we nog niet zoveel uitzicht, maar we lopen wel richting een bankje waar we even pauze houden. Ook hier weer lekker in de schaduw. Dat is erg welkom vandaag. Na een korte pauze gaan we nog voor het topje, dat is nog zo’n 100 meter klimmen. Onderweg naar de top komen we het eerste uitzichtpunt tegen en dat stelt zeker niet teleur. We zien het blauwe water fel afsteken tegen de bergen en horen de klok continu luiden. Er zullen veel wensen zijn die uitkomen.

We houden even pauze op het bankje
Wandeling bled
We krijgen tijdens het dalen de mooiste uitzichten over het meet

We zien het blauwe water fel afsteken tegen de bergen en horen de klok continu luiden. Er zullen veel wensen zijn die uitkomen.

Er zijn veel bankjes te vinden onderweg
Je hebt niet alleen uitzicht over het meer, maar ook over de vallei

Uitzicht over het meer van Bled

Na het uitzichtpunt gaan we voor het echte topje. Het is leuk om even mee te pakken maar uitzicht hebben we er niet echt. Daarvoor moeten we toch echt terug naar beneden. Als je op de kaart kijkt (in bijvoorbeeld Outdooractive) zie je ook tal van uitzichtpuntjes staan. Een voor een gaan we ze langs. De meesten met uitzicht over het meer, maar ook een enkeling die over het dal uitkijkt en een prachtige bergkam laat zien. Met een slokje water hier en een snoepje daar maken we er een relaxte dag van.

Als we al een eind gedaald zijn komen we nog wat steile trapjes tegen

Rondwandeling bij het meer van bled

De route die we naar beneden lopen is anders dan omhoog, het pad is minder steil en wat smaller. Een echt bospaadje dus. Ook komen we onderweg naar beneden nog een lange en steile trap tegen. Dat zijn opschieters en zo zijn we binnen een mum van tijd weer ver gedaald. Het laatste stuk van het pad komt uit op de weg langs het meer van bled. Hier steken we nog even over voor een ander uitzicht. Direct langs het meer loopt namelijk een mooi vlonderpad waarbij we de temperatuur van het water goed kunnen voelen. Erg koud is het niet, dus we snappen goed waarom er zoveel mensen in het water zitten. Voor ons is dat vandaag niet het plan, wij zien verderop het terras die we op de heenweg ook zijn gepasseerd. We hebben nog zeker een uur voordat ons parkeerticket is afgelopen, dus nemen lekker de tijd om samen te genieten van een welverdiend drankje.

Wandeling meer van bled
De wandeling eindigt met een vlonderpad langs het meer

De wandeling in Bled is onderdeel van onze reis door europa

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on