Ortovox Traverse review – een goede rugzak voor jouw tocht?

De voorpret voor jouw bergtocht begint al bij het uitzoeken van je materiaal. Wat neem je mee, en vooral: wat neem je niet mee? Een van de belangrijkste items tijdens een tocht is natuurlijk je rugzak, de plek waar je al je spullen in stopt. Nog belangrijker is hoe de rugzak zit en hoe hij bij jou past. Afgelopen jaar was ik op zoek naar een nieuwe rugzak voor mijn huttentochten en heb een flinke zoektocht achter de rug. Uiteindelijk koos ik voor de Ortovox Traverse 38S. Een speciale rugzak voor vrouwen, maar dit model is ook beschikbaar in een 40 liter variant. Ben jij ook op zoek naar een nieuwe rugzak? Misschien dat deze review je dan kan helpen.

Waarvoor kan je de Ortovox traverse gebruiken?

Het doel voor deze rugzak was dus om hem mee te nemen op huttentochten. Hiervoor had ik enkel een 32 liter rugzak en hoewel dat net ging, wilde ik toch iets meer ruimte. Maar ook voor andere tochten is deze rugzak prima in te zetten. Zo heb ik hem afgelopen jaar ook meerdere keren gebruikt tijdens een sneeuwschoentocht. Ook hier is de ruimte ideaal omdat je naast je standaard daguitrusting ook een lawineset meeneemt. Als laatste heb ik hem gebruikt tijdens alpiene tochten. Ook hier heb je meer materiaal nodig, denk bijvoorbeeld aan touw, harnas en stijgijzers. Hierdoor is het fijn dat je net wat meer ruimte hebt dan een standaard dagrugzak.

Aan het begin van een Via Ferrata vind je ook vaak een informatiebord met topo. Het is beter om je voor je tocht al voor te bereiden en op internet te zoeken naar een topo.

Het draagcomfort van de ortovox traverse

Een van de belangrijkste punten van een rugzak is het draagcomfort. Je sjouwt toch de hele dag meerdere kilo’s mee en als deze niet lekker zit dan gaat dan onwijs irriteren. Het draagcomfort was tijdens mijn zoektocht ook een groot struikelblok bij andere rugzakken. Het is zeker belangrijk om een rugzak te passen met gewicht en flink te bewegen. Springen, zwaaien met je armen en een keer bukken bijvoorbeeld. Zo kwam ik er achter dat er veel banden zijn die bij de schouders en oksels niet lekker zitten. Tót ik uitkwam bij deze rugzak. Hij voelde gelijk goed en ik heb geen last van wat voor banden dan ook. De banden zijn gevoerd met zacht materiaal waardoor ze comfortabel voelen en waardoor je netjes het gewicht op je heupen draagt.

Benieuwd naar deze Ortovox Traverse rugzak?

Wat kenmerkt de Ortovox Traverse rugzak?

Goed, de details van de Ortovox Traverse rugzak. Deze rugzak is verkrijgbaar in verschillende maten. Voor dagtochten en huttentochten. De huttentocht rugzak hebben een inhoud van 40 liter of 38 liter, waarbij de 38 liter rugzak dus een kortere rugpand heeft.

De rugpand is ook verstelbaar, hierdoor kan je hem helemaal naar wens afstemmen. Bij de 38 liter rugzak zijn ook de banden ergonomisch afgesteld waardoor hij voor vrouwen fijner draagt. Dit komt doordat de schouderbanden geen rechte vorm hebben, maar een kleine kroming. Ook is de heupband wat korter dan bij de 40 Liter.

De rugzak is gemaakt van 72% gerecycled materiaal en is geheel PFC vrij. Ook zijn ze gecertificeerd voor een eerlijke productiemethode.

De rugzak heeft geen ventilerend rugpand, maar werkt met zachte pads die zorgen voor een continue luchtcirculatie. Het hoofdcompartiment heeft een tweewegrits waardoor je het ook als een soort weekendtas kan openen. Op veel verschillende plekken zijn zakjes te vinden, zoals op de heupbanden, het voorvak en in het topvak. Ook is er een oplossing voor een waterzak. Naast de waterzak zijn er aan de binnenkant nog extra elastieken te vinden. Hier berg ik bijvoorbeeld mijn lawineschep of waterfles eenvoudig op. Ondanks dat er veel in kan, is de rugzak ook redelijk compact te maken.

Daarnaast beschikt de rugzak over een waterhoes, fluitje en mogelijkheid om je stokken op te bergen.

De voordelen van de Ortovox Traverse

Het zal je niet verbazen dat ik een hoop voordelen weet te benoemen van deze rugzak, ik heb er immers voor gekozen om deze te gebruiken. Hierbij zet ik ze nog even voor je op een rijtje:

 • De rugzak heeft een erg fijne pasvorm en de banden voelen heel fijn aan. Ze snijden niet bij de schouders of oksels. (dit geldt natuurlijk voor mij, pas hem zelf ook om te weten of dit bij jou ook werkt).
 • Ik gebruik met regelmaat de tweewegrits, bijvoorbeeld als ik in de hut aankom en onderin mijn tas moet zijn.
 • De zijkant (buitenkant) van de rugzak heeft fijne vakken voor een waterfles. Ik vind het belangrijk dat ik mijn water makkelijk zelf uit de tas kan pakken terwijl ik loop en dit gaat prima.
 • Er zit een opvallende regenhoes bij die snel te pakken is. Zo val je altijd op, ook al loop je compleet in de wolken.
 • De inhoud is meer dan voldoende. Ik houd genoeg ruimte over in deze rugzak voor een 5- of 6 daagse huttentocht.
 • Door de hoeveelheid vakjes kan ik mijn spullen goed verdelen en weet ik altijd waar de verschillende items zitten.
 • Het materiaal is fijn en voelt robuust aan.
 • De rugzak is redelijk smal, waardoor hij niet breder is dan mijn rug.
 • Ondanks dat ik meestal een ventilerend rugpand fijn vind, vind ik deze oplossing niet vervelend en zit het ook erg lekker.
 • Terwijl ik deze review schrijf zie ik dat je ook een netje kan kopen om je helm makkelijk mee te nemen. Die heb ik nog niet, maar dat is zeker een grote plus en komt op de verlanglijst.
 • De rugzak is zeer veelzijdig in te zetten. Van huttentochten tot sneeuwschoentochten en Alpine tochten.

De nadelen van de Ortovox Traverse

Natuurlijk is geen enkel product 100% perfect en zijn er ook een aantal puntjes die misschien vervelend kunnen zijn. Ik ervaar er weinig last van, maar het is belangrijk om hier ook rekening mee te houden:

 • De Ortovox traverse rugzak is 1,3kg. Dat is niet per se een extra lichtgewicht rugzak, al is het ook niet super zwaar. Voor mij geld comfort boven gewicht.
 • Ik vind het systeem om je stokken op te bergen niet heel eenvoudig, maar dat ligt er waarschijnlijk ook aan dat ik dat bij weinig rugzakken echt vind. Ik ben nog niet uitgekomen op dé manier om ze eenvoudig op te bergen.
 • De prijs is richting de bovenkant van de markt met zijn €190.

Conclusie en cijfer

Al met al ben ik heel tevreden met de Ortovox Traverse rugzak. Hij voldoet voor mij aan een heleboel eisen en ik gebruik hem nu zelfs ook voor wat Alpien tochten. Het is mijn standaard rugzak voor huttentochten en verwacht er de komende jaren nog veel mee te lopen. Als ik de rugzak een cijfer zou moeten geven, dan krijgt hij van mij een mooie 9.

Bekijk de uitgebreide video van Ortovox

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on