De Knutshøe Hike – Het kleine zusje van de Besseggen
- Start hoogte: 1142 meter
- Hoogtemeters: 713 omhoog / 713 omlaag
- Hoogste punt: 1540 meter
- Duur: 6 uur
- Afstand: 13,9 kilometer
- Moeilijkheid: Gemiddeld
De Knutshøe in het Jotunheimen Nationaal Park is een mooie bergtop recht tegenover de populaire Besseggen hike. Voor iedereen die graag wil hiken met wat minder mensen en met minder koste is de Knutshøe een uitstekend alternatief. Je moet nog steeds een beetje klauteren en je hebt hetzelfde uitzicht over het Gjendemeer en de omliggende bergen. Als kers op de taart heb je ook nog eens het beste uitzicht over Leirungsae delta, wat toch wel één van de mooiste plekjes in het Jotunheimen is. Na onze Besseggen hike besloten we een dag later de Knutshøe te beklimmen en dat stelde zeker niet teleur.
Klauteren op de Knutshøe
De Knutshøe ligt vlakbij de Besseggen in het Jotunheimen Nationaal Park en kun je het beste beklimmen vanaf de ‘Vargebakken parkering’. Dit is een parkeerplaats in de vorm van een halve cirkel langs de doorgaande weg waar je overigens ook prima met de camper kunt parkeren. We hebben het over het beklimmen van de Knutshøe, maar eigenlijk is de tocht gewoon een wandeling. Hier en daar moet je wel wat klauteren, maar dat zijn slechts kleine stukken. Als je de Besseggen op kunt, dan van kun je Knutshøe ook op en dat geldt ook andersom.
Nadat we een dag eerder de Besseggen hebben gelopen, staan we de volgende ochtend op bij de cirkelvormige parkeerplaats. Ondanks dat er veel andere campers staan lijkt niemand echt van plan te zijn om naar de Knutshøe te wandelen. Wij zijn dat wel van plan en laten de parkeerplaats dus achter ons terwijl we richting de Knutshøe lopen. We lopen over heidegebied vrijwel rechtstreeks op de graat af. De gehele wandelroute loopt feitelijk op de graat die op de meeste plekken zeer breed is. Om op de graat te komen moeten we eerst een klein stukje klauteren, maar vrijwel direct wordt het pad weer vlakker en lopen we in alle rust verder.
We krijgen nu ook uitzicht op de Besseggen zelf. Op het lager gelegen Gjendesmeer zien we de veerboot varen die naar het startpunt van de Besseggen route vaart. Op zo’n veerboot zitten zeker 100 mensen, maar hier op de Knutshøe loopt slechts één andere trailrunner. Het is daarom af en toe ook wat meer zoeken naar waar het pad loopt. Gelukkig zijn er genoeg steenmannetjes te vinden om ons de weg te wijzen. Af en toe dalen we een stukje om vervolgens weer omhoog te gaan. Dit zijn ook de plekken waar je af en toe wat meer moet klauteren. Voor onze hond Bruno zijn de klauterstukjes ook prima te doen, al kan hij op sommige plekken wat hulp gebruiken.


Uitzicht over het Gjendemeer en de Leirungsae delta
Na zo’n 4 kilometer zijn we 700 meter gestegen en staan we op het hoogste punt van de Knutshøe. We krijgen nu ook uitzicht over het mooiste stukje van deze hike, namelijkde Leirungsae delta. Een dag eerder zag ik deze vallei al terwijl we over de Besseggen liepen en toen werd mijn aandacht al getrokken door deze vallei. Nu staan we er recht boven en het is wederom prachtig. De Leirungsae delta is een rivier die vele bochten maakt in de vallei tussen de Knutshøe en de Bukkehåmåren ertegenover. De delta komt uiteindelijk uit in het Gjendemeer onder de Besseggen. De manier waarop deze vallei is gevormd met de graat van de Knutshøe maakt het een bijzonder zicht. De kleuren van blauw water, gele heide en besneeuwde bergtoppen maken het plaatje compleet.
De graat wordt vanaf de top van de Knutshøe richting het Gjendemeer nog smaller en daarom nóg leuker om langs af te dalen.
Vanaf de top van de Knutshøe kun je omkeren en weer teruglopen. Wij besluiten echter om de graat verder af te dalen richting het Gjendesmeer. De graat wordt hier af en toe wat smaller en daarom nóg leuker om langs af te dalen. Aan het einde van de graat gaat het meer van de Leirungsae over in een wild stromende rivier om uiteindelijk in het Gjende meer te belanden. Hier hebben we ook goed zicht op de delta en de steile rotswand van de Knutshøe erboven. Door de wild stromende rivier kunnen we elkaar nauwelijks verstaan. Daarom besluiten we om het uitzicht op het Gjende meer achter ons te laten en definitief af te dalen naar de vallei.

Op zoek naar rendieren in de Leirungsae Delta
Wanneer we weer in de vallei lopen zijn we al 3,5 uur aan het wandelen. Het is dus de hoogste tijd voor een lunchpauze en dat doen we bij een mooie steen dichtbij het meer. Het blijft altijd bijzonder om het ene moment van grote hoogte neer te kijken in een vallei om even later juist in diezelfde vallei te lopen. Wat ons nu nog rest is om terug te lopen door de vallei richting de camper. Toch valt er in deze vallei nog genoeg te beleven want het is blijkbaar een populaire plek voor rendieren om te verblijven. Wij hopen dan ook dat we ze hier kunnen spotten op onze terugweg.
Het pad in de vallei loopt vrijwel recht onder de rotswand van de Knutshøe. Er is weinig ruimte tussen de rotswand en het aangrenzende meer. Verder stroomopwaarts komen we de bij de slingerende rivier en het moerasachtige landschap dat eromheen ligt. Rendieren hebben we nog niet gespot, maar zelf zijn we wel gespot door muggen en vliegen. Met grote aantallen komen ze op ons af en het is dan ook het beste om flink door te lopen en vooral niet te stoppen.
Het maakt de terugtocht door de vallei wat minder prettig dan we in eerste instantie hadden verwacht. Gelukkig wordt het moeraslandschap minder en minder naarmate we verder lopen. Zo kunnen we weer wat meer uitkijken naar eventuele rendieren om ons heen, maar helaas hebben we ze niet kunnen spotten. Na 13 kilometer zijn we weer terug bij de opgang naar de graat van de Knutshøe. Vanaf hier is het nog een kleine kilometer terugwandelen naar het comfort van onze camper. Na twee lange dagen wandelen en klauteren in het Jotunheimen zijn we alle drie wel even toe aan rust. Maar we zijn zeker blij dat we de Knutshøe niet hebben overgeslagen!

De Besseggen hiken of de Knutshøe?
We hebben over de Besseggen gewandeld en de Knutshøe en kunnen dus goed aangeven wat de verschillen zijn tussen deze mooie tochten. Als je de kans krijgt kunnen we je zeker aanraden om beide wandelingen te doen. Hoewel zowel de Besseggen als de Knutshøe in hetzelfde gebied van het Jotunheimen liggen zijn het twee verschillende wandelingen en belevingen. Wat de verschillen zijn en eventuele overwegingen om toch te kiezen voor één van deze twee tochten leggen we je hier uit.
Voor de Besseggen veerboot betaal je al 200 NOK en loop je met minstens honderd mensen om te kunnen genieten van een zeer mooie wandelroute. In onze ervaring is dat het tocht wel waard, want het lopen van de route zelf is een hele beleving. Het voelt als een echte dropping waarbij je vanuit het Jotunheimen terugloopt naar het beginpunt. De uitzichten spreken natuurlijk voor zich. Het feit dat je met honderd wandelaars op stap bent merk je niet echt, want al snel loopt iedereen zijn eigen tempo en kom je nog maar sporadisch mensen tegen. Toch begrijpen we het dat de prijs voor deze hike nogal hoog kan zijn en het is inderdaad geen must om deze wandeling gedaan te hebben. Er zijn namelijk genoeg wandelingen in Noorwegen die prachtig zijn en als ‘mooiste wandeling van Noorwegen’ bekend zouden mogen staan.
De Knutshøe is uiteraard een gratis alternatief, maar desondanks wel een andere ervaring dan de Besseggen. Toch kom je dankzij het wandelen op de Knutshøe op een uitzichtpunt dat ik als één van de mooiste van het Jotunheimen zou bestempelen. Het is er ook een stuk minder druk, waardoor het als één van de weinige plekken in Noorwegen aanvoelt als een echte ouderwetse wandeling. De Knutshøe wandeling kan ook een stukje korter zijn met 8 kilometer, of je breidt hem uit met de wandeling die wij zelf gelopen hebben. Voor honden geldt dat je zowel bij de Besseggen als de Knutshøe kunt hiken. Honden zijn toegestaan op de veerboot en het klauteren is op beide tochten even uitdagend voor honden.

De Knutshøe is onderdeel van onze reis door europa
Handige artikelen voor een dagwandeling
Waar je ook gaat wandelen, fijn materiaal helpt je om te genieten van je wandeltocht. Omdat wij veel in bergachtig gebied op pad zijn, hebben wij een aantal items die we altijd meenemen. Met deze artikelen ben ook jij goed voorbereid voor een leuke dagwandeling.
- Een goede dagrugzak van 20-30 liter
- Stevige wandelschoenen, bijvoorbeeld categorie B
- Fijne wandelsokken zorgen er voor dat je minder snel blaren krijgt
- Wandelstokken helpen je energie besparen berg op en zorgen voor meer evenwicht als je weer naar beneden loopt
- Ook regenkleding zit altijd in onze tas, het weer kan snel omslaan
- Een waterfles of waterzak zodat we genoeg blijven drinken
- Sneldrogende en luchtige kleding in verschillende laagjes, wij dragen veel artikelen van het merk Odlo