Via Ferrata Rio Sallagoni voor beginners in de Dolomieten

Via Ferrata Rio Sallagoni is de perfecte Via Ferrata voor beginners die willen klettersteigen in de Dolomieten. Tijdens een van onze bezoeken aan de Dolomieten ontdekten we deze Via Ferrata. Hoewel wij al bekend zijn met vele Via Ferrata’s, vinden wij het altijd leuk om weer nieuwe routes te ontdekken. Het blijft gewoon leuk om op bijzondere plekken te klauteren en dat is ook zeker het geval bij de Via Ferrata Rio Sallagoni. We nemen je mee in onze tocht en vertellen waarom dit een zeer geschikte plek is voor beginners.

Via Ferrata Rio Sallagoni

Om zelfstandig een Via Ferrata te doen moet je wel een cursus hebben gevolgd. Dat kan bijvoorbeeld bij Mountain Network in de Ardennen. Wanneer je dat gedaan hebt ben je misschien wel op zoek naar eenvoudige routes op mooie plekken in Europa. De Via Ferrata Rio Sallagoni is hier zeer geschikt voor. De Via Ferrata Rio Sallagoni ligt in het plaatsje Drena ten noorden van het Gardameer. De Via Ferrata leidt je door een smalle kloof die start onder aan het plaatsje en uiteindelijk helemaal doorloopt tot aan het Castel Drena. De route is niet bijzonder lang en niet bijzonder moeilijk, is van het niveau A/B en bevat enkele passages van het niveau C. Toch stijg je ca. 150 tot 180 meter omhoog en ben je dus ook wel even onderweg.

Vanwege de dichte ligging bij het Gardameer kan de Via Ferrata een drukke route zijn. Als je de rustige momenten weet te kiezen heb je hier waarschijnlijk geen last van.

Aan het begin van de Via Ferrata Rio Sallagoni vind je een duidelijke uitleg over de route en de bekabeling is verder ook goed op orde. Ook op internet kun je veel informatie vinden. Hierdoor kun je goed geïnformeerd en uitgerust de route volgen en ondertussen meer zelfvertrouwen krijgen in het zelfstandig klettersteigen. Door de eenvoud en dichte ligging bij het Gardameer kan de Via Ferrata een drukke route zijn. Als je de rustigere momenten weet te kiezen, bijvoorbeeld vroeg of laat op de dag, dan heb je hier waarschijnlijk geen last van. Wij brachten ons bezoek aan de Via Ferrata Rio Sallagoni in het najaar van 2022 en je leest ons verslag van de klettersteig hier.

Aan het begin van Via Ferrata Rio Sallagoni hangt een bord met uitgebreide informatie.

Alle elementen van een Via Ferrata

We zijn vandaag op de fiets om te gaan klettersteigen bij de Via Ferrata Rio Sallagoni. We hebben onze camper achtergelaten op de vrij nieuwe camping bij het Lago di Cavedino en zijn over de eenvoudige pas naar het startpunt gefietst. Natuurlijk vind je bij het startpunt van de Via Ferrata ook gewoon een parkeerplaats. Hiervoor moet je deze plek zoeken op Google Maps. De Via Ferrata Rio Sallagoni loopt door de kloof die de rivier Sallagoni heeft uitgesleten. We laten onze fietsen achter in de buurt van de parkeerplaats en vanaf hier lopen we in vijf minuten naar het begin van deze kloof.

De Via Ferrata begin onder in de kloof meteen met een klim om in de wand van de kloof te komen. In de zomer stroomt er veel water door deze kloof, maar in oktober is het heel droog en zien we af en toe een kabbelend beekje. Toch is de route heel leuk om te volgen, want de kloof wisselt af tussen brede stukken en zeer smalle stukken. Onderweg traverseren we vooral langs de linkerwand en af en toe maken we wat kleine klimmetjes omhoog. Je bent nergens echt hoog en de route wordt vrijwel nergens luchtig. Relatief snel komen we de eerste escape tegen. Dit is een plek waar je de Via Ferrata kunt verlaten als je bijvoorbeeld in tijdsnood of slecht weer terecht komt. We hebben gelukkig goed weer en alle tijd van de wereld dus gaan lekker verder.

De kloof van Via Ferrata Rio Sallagoni wisselt af tussen smalle en brede gedeeltes

Door de kloof

Een van de leukere stukjes die we tegenkomen is een smal deel van de kloof waarbij we de oversteek van de linker wand naar de rechterwand. Niet veel later komen we op een breed deel in de kloof uit wat op een kleine verborgen oase lijkt. Hier is veel groen te vinden en het water is hier ook meer aanwezig. Met het zonnetje erop geeft het een bijzonder beeld. In dit gedeelte vinden we de eerste touwbrug die over het water gaat. De touwbrug is zeker leuk om te doen en er zijn zelfs bordjes aanwezig die aangeven hoe je dit het beste kunt doen als je het niet eerder gedaan hebt. Als je wilt kun je de touwbrug ook overslaan. Dat doen wij niet en nadat we allebei aan de overkant staan zijn we benieuwd naar de rest van de route.

De rest van de route stelt zeker niet teleur. We komen nu wel wat meer plekken tegen waar we eenvoudig kunnen lopen en op sommige plekken is helemaal geen kabel aanwezig. Toch zijn er nog een aantal mooie plekken waar we langs komen. Zo is er opnieuw een iets breder gedeelte waar we een mooie waterval aantreffen. Links van deze waterval gaat de route redelijk steil omhoog langs de wand en dat maakt het extra leuk. Na deze klim komen we uit bij een tweede kortere touwbrug die we zonder al te veel moeite oversteken en na nog wat kleine stukken lopen en klimmen komen we aan bij het einde van de route.

Op twee plekken kom je een touwbrug tegen op de Via Ferrata Rio Sallagoni

Einde van de route, of niet?

Aan het eind van de route steek je de Rio Sallagoni nog een laatste keer over en klim je vervolgens uit de kloof. Je komt dan uit bij Castel Drena waar je ook direct nog een leuk bezoek aan kunt brengen, want vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het dal. Toch is dit niet helemaal het einde van de kloof. Je kan hier namelijk nog een stukje verder, maar dit is officieel geen onderdeel van de route, zoals we eerder al lazen op het bord bij het begin van de Via Ferrata. Er staan ook duidelijke pijlen die je hier omhoog wijzen.

Stiekem zijn we heel erg benieuwd wat je hier kunt vinden. We besluiten dan ook om met de nodige voorzichtigheid de rest van de kloof te onderzoeken. Die wordt hier behoorlijk smal en het begint steeds meer op canyoning te lijken. Het is vooral een uitdaging om je voeten droog te houden. Uiteindelijk komen we verderop ook boven de kloof uit en is ook onze route ten einde. Dit gedeelte was niet anders dan de rest van de route en er is geen bijzondere plek te vinden die je gezien moet hebben. Toen wij hier in oktober waren stond de rivier vrij laag, maar in het voorjaar en de zomer kan dit een zeer gevaarlijke plek zijn doordat de rivier veel hoger staat en harder stoomt. Wij raden je dan ook aan om gewoon lekker de Via Ferrata te eindigen waar het hoort en Castel Drena van dichtbij te bewonderen!

Voorbij het eind van de Via Ferrata kan het met hoog water gevaarlijk zijn. Ga dus omhoog naar Castel Drena

Zoals je kunt lezen is de Via Ferrata Rio Sallagoni leuk voor iedereen die van klettersteigen houdt. Ook wanneer je al meer ervaren bent kun je de Via Ferrata Rio Sallagoni zeker een keer bezoeken en je zult er geen spijt van hebben. Voor beginners is het want ons betreft de ideale route om meer ervaring op te doen en tegelijkertijd in de prachtige omgeving van de Dolomieten te kunnen klettersteigen. Wij kunnen dan ook niet anders concluderen, Via Ferrata Rio Sallagoni is voor iedereen een aanrader!

Het einde van de Rio Sallagoni leidt naar het mooie Castel Drena

Wat heb je nodig voor een via ferrata?

Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.

Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.

Via Ferrata Startersset

Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.

Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.

Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.

Klimgordel

Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.

Een klimhelm

Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.

Handschoenen

Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.

Schoenen

Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on