Wildkamperen in Europa, hier mag het

Wildkamperen, menig outdoorliefhebber droomt er van. Tent en slaapzak mee, de weidse natuur intrekken en slapen op die verscholen plek midden in de natuur. Het ultieme gevoel van vrijheid ervaren. Dat begrijpen wij maar al te goed. Hoewel we niet vaak lange trektochten lopen, houden we er wel van om met onze slaapplek op de rug de natuur in te trekken.

Hoe mooi dit gevoel ook is, helaas hebben we vaak te maken met regels en wetgeving. Hierdoor mag je lang niet overal je tentje opzetten. Ook is het door alle informatie en uitzonderingen niet altijd duidelijk wat de regelgeving is. Met deze blog hebben we per land op een rijtje staan wat de regels zijn. Zo weet jij precies waar jouw volgende wildkampeertrip naartoe gaat.

Wat is wildkamperen?

Wildkamperen is, zoals de naam al zegt, kamperen in het wild. Dus niet op een vastgestelde plek zoals een camping. De term wildkamperen wordt gebruikt voor zowel camperaars als tentkampeerders. In deze blog gaan we uit van het kamperen met een tent, die je dus ook zelf meeneemt op je rug. De tent, tarp of juist alleen een slaapzak neem je dus mee de natuur in en dat is dan je slaapplek voor de komende nacht.

Wat is het verschil tussen wildkamperen en bivakkeren?

De termen wildkamperen en bivakkeren worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zit er een klein verschil in. Bij bivakkeren gaat het om een enkele overnachting (vaak tussen zonsondergang en zonsopkomst), bij wildkamperen zijn de mogelijkheden ruimer en kan je soms meerdere nachten en dus ook dagen blijven. In de bergen hoor je ook vaan de term bivak, bijvoorbeeld een bivakhut. Deze hutten zijn er dus enkel om een nacht in te verblijven waarna je de volgende ochtend (meestal) weer verder gaat. Tenzij het weer tegenzit natuurlijk. Ook wordt een bivak als term wel eens gebruikt bij noodsituaties, je spreekt dan over een noodbivak. In dit artikel zullen we ook per land aangeven wat de regels zijn en of je er mag wildkamperen of bivakkeren.

wildkamperen in europa
Bivakkeren betekent dat je maar 1 nacht blijft slapen en vaak enkel tussen zonsondergang en zonsopkomt je tent opzet.

Regels per land

Per land gelden er dus andere regels. We hebben ze voor je op een rij gezet:

Wildkamperen in Nederland

Ons landje hoort zeker bij een van de strengste landen van Europa. Het is in Nederland namelijk verboden om te wildkamperen of te bivakkeren. Tot 2020 heeft Nederland onder staatsbosbeheer een aantal paalkampeerplaatsen gehad. Hier mocht je dan, rondom de paal, een nacht blijven slapen met je tent. Deze paalkampeerplaatsen zijn gesloten. Enkel in Gelderland zijn er nog een aantal “wildkampeerplekken”. Deze voelen als kamperen in de natuur en liggen langs het Twentepad, echter gaat het hier om plekken die je ook moet reserveren, dus echt wild is het niet. Wil je het gevoel van kamperen in de natuur wel ervaren in Nederland? Bekijk dan de natuurkampeerterreinen.

Wildkamperen in België

Ook in België is wildkamperen helaas verboden. Wel komen er in België steeds meer bivakzones. Voor een duidelijk overzicht van de zones waar je dus kan kamperen kijk je op bivakzone.be

Wildkamperen in Luxemburg

Luxemburg heeft ongeveer dezelfde regels als bovenstaande landen. Je mag er dus niet wildkamperen en officieel ook niet bivakkeren. Al wordt het bivakkeren soms wel getolereerd. Echter blijft het verboden dus wil je zeker zijn dat je geen boete krijgt? Boek dan een overnachting op een van de prachtige campings die het land heeft.

Wildkamperen in Frankrijk

Gelukkig heeft niet elk land in Europa het wildkamperen en bivakkeren verboden. In Frankrijk zijn er namelijk wel mogelijkheden om met je tent de natuur in te trekken. Hoewel wildkamperen (dus langer verblijven en een kamp uitstallen) vaak verboden, is het wel toegestaan om te bivakkeren. Mits een uur wandelen van de weg af. In Frankrijk wil dit zeggen, tussen 19:00 en 09:00. Perfect dus voor lange wandelingen door de natuur. Let wel altijd nog op de borden, want sommige natuurparken zijn wat strikter in de regels. Zo zochten wij in de Vogezen naar een goede bivakplek, dat was even zoeken maar uiteindelijk was het wel geluk en belandden we op deze prachtige plek.

Wildkamperen in Europa

Wildkamperen in Spanje & Portugal

In Spanje en Portugal gelden er verschillende regels per gebied en is het niet altijd duidelijk of je er mag bivakkeren. Maar in de regel is wildkamperen en ook bivakkeren verboden. De uitzondering is dus als het wel mag, vaak zal het dan gaan om een gedoogbeleid. Wil je ook hier zeker zijn dat je geen boete krijgt, en ja in deze landen wordt er ook zeker gecontroleerd, boek dan een plekje op een camping.

Wildkamperen in Noorwegen, Zweden & Finland

In deze landen is het goed geregeld. Daar bestaat namelijk het “allemansrecht”. Oftewel, iedereen heeft recht om gebruik te maken van een stuk grond. Dat maakt deze landen dus perfect voor jouw wildkampeertrip. Let wel, je moet de gebieden per voet, kano of ski kunnen bereiken en ook in deze landen kunnen er uitzonderingen zijn. Bijvoorbeeld in nationale parken, zoals de Hoga kusten. Hier zijn dan specifieke zones gemarkeerd waar je wel mag kamperen. Gelukkig is het hier vaak rustig en zijn deze zones groot genoeg waardoor je nog steeds veel vrijheid ervaart.

wildkamperen in Zweden
In Zweden zagen we veel vuurplaatsen bij de wildkampeerzones, daar is het avontuur goed gefaciliteerd

Wildkamperen in Duitsland & Denemarken

In zowel Duitsland als Denemarken is wildkamperen verboden. Maar in Duitsland wordt bivakkeren nog wel eens getolereerd. In de deelstaat Rijnland-Palts is het zelfs toegestaan. Wil je in Denemarken toch genieten van de natuur ver weg van alles? Dan is er een maas in de wet. Je mag namelijk niet je tent opzetten, maar wel in je slaapzak slapen met een tarp er boven. Wil je toch wat meer comfort? Maak dan gebruik van de bivakhutjes die er zijn geplaatst.  

Wildkamperen in Oostenrijk & Zwitserland

Wildkamperen in de bergen is natuurlijk fantastisch, dat hoeven wij je niet uit te leggen. De mooie pieken om je heen en de prachtige uitzichten wanneer je wakker wordt. Klinkt je dit als muziek in de oren? Mooi, want in Zwitserland en Oostenrijk zijn er regels waardoor je kan bivakkeren. Ook hier geldt wel, op afgelegen gebieden en ver van de weg. Ook moet je in de regel boven de boomgrens slapen, maar hé, juist dat zorgt voor die prachtige uitzichten dus dat vinden wij absoluut geen straf.

Wildkamperen in Italië

Officieel is het in Italië niet toegestaan om te wildkamperen, maar ten opzichte bivakkeren zijn ze iets toleranter. Ook hier gaat het dan om bivakkeren boven de boomgrens. Officieel is het nog niet toegestaan, maar wordt het vaak wel getolereerd.

Wildkamperen in Engeland, Ierland & Wales

In deze landen is het wildkamperen en bivakkeren met tent niet toegestaan, behalve in Dartmoor National park. Daar mag het wel. In deze landen geldt dat eerst toestemming gevraagd moet worden aan de landeigenaar. Echter zijn sommigen stukken land zo groot dat het lastig is een eigenaar te vinden, dus komt het wel eens voor dat men er zomaar bivakkeert. Wil je in Engeland een langere tocht maken dan zijn er tal van mogelijkheden om te slapen en wie het vriendelijk vraagt komt vaak ook op verrassende plekken terecht.

Wildkamperen in Schotland

In tegenstelling tot bovenstaande landen mag je in Schotland wel bivakkeren. Schotland is daarom ook een zeer populair land onder trektochtliefhebbers. Er is wel een uitzondering voor Loch Lomond, voor dit populaire gebied heb je voorafgaand een vergunning nodig.

In Schotland heeft men met de Right to Roam wet vastgelegd waarin staat dat je vrij gebruik mag maken van de natuur, waardoor je ook vrijwel overal mag wandelen (ook al is de grond van iemand anders). Tenzij het expliciet staat aangegeven. Hoewel de natuur van Schotland zich uitstekend leent voor wildkamperen, blijkt in de praktijk dat het toch vaak drassig is. Maar goede regenkleding zijn sowieso geen overbodige luxe in dit land. Meer informatie over wildkamperen in Schotland vind je hier .

Wildkamperen in Slovenië & Kroatië

In Slovenië en Kroatië gelden dezelfde regels: bivakkeren en wildkamperen is niet toegestaan. Niet met een camper en ook niet met een tent. Ook in de bergen een goede plek vinden is erg lastig omdat Slovenië veel steil en rotsachtig terrein kent. Wil je in Slovenië overnachten in de natuur, dan ben je vaak toch aangewezen op berghutten.

Wildkamperen in de Balkan

In de Balkan zijn er nog niet uitgebreide regels bekend of er zijn wel regels, maar wordt wildkamperen vooralsnog overal getolereerd. En dat betekent in de praktijd dat je er dus gerust kan wildkamperen. Landen zoals Servië, Montenegro, Kosovo en Albanië lenen zich uitstekend voor een wildkampeeravontuur. Ook zijn hier nog veel rustige en onontdekte gebieden, al begint ook de populariteit hier toe te nemen. De natuur leent zich er goed voor om je tentje op te zetten en de bergen zijn prachtig. Dit is dus zeker een aanrader voor liefhebbers van ruige natuur.

Wildkamperen in Estland, Letland & Litouwen

Ook in de Baltische staten is het toegestaan om te wildkamperen. Er zijn hier veel mooie plekken en natuurgebieden waar je doorheen kan trekken. Misschien zijn het niet de eerste landen waar je aan denkt voor een avontuurlijke vakantie, maar je zult zien dat deze landen misschien wel meer kunnen bieden dan je denkt.

Overnachten in een bivakhut

We hebben het al veel gehad over bivakkeren. Voornamelijk met een tent, maar bivakkeren kan ook op andere manieren. Met een bivak wordt vaak gedacht aan een “noodsituatie”, maar dat geldt in de praktijk al lang niet meer zo. In veel landen bestaan er zogenaamde bivakhutjes. In bijna alle Alpenlanden vind je ze, maar ook in Scandinavië en in de UK. Deze hutjes zijn vaak voorzien van een aantal “bedden” al moet je hier niet teveel bij voorstellen. Dit kunnen namelijk ook gewoon houten planken boven elkaar zijn die dienen als stapelbed. Het verschilt per land en zelfs per hut hoe uitgebreid deze zijn. Zorg er daarom voor dat je altijd een matje en slaapzak meebrengt als je in een bivakhut wilt slapen.

bivakkeren in Europa
Sommige bivakhutten zijn goed uitgerust met materialen, anderen wat minder

Regels voor wildkamperen en bivakkeren

Om het wildkamperen en bivakkeren zo lang mogelijk leuk te houden voor iedereen zijn er wel een aantal (ongeschreven) regels. Zo zorgen we er namelijk met zijn allen voor dat de natuur in stand blijft en dat we als bezoeker van deze mooie plekken niet teveel verstoren. Een aantal van deze regels:

  • Leave no trace. Deze term hoor je vast wel vaker en is wat mij betreft de belangrijkste. Als je weer weg gaat zorg je er dus eigenlijk voor dat men niet kan zien dat er iemand is geweest. Neem al je spullen mee, ook je afval en zorg er voor dat je plek netjes en schoon is.
  • Behoeften doen? Doe dat dan niet in de buurt van (schoon) drinkwater en voor de grote boodschap zorg je er voor dat het netjes begraven is.
  • Laat alles heel, heb je een mooie kampeerplek gevonden maar is er toch een storende tak? Laat de tak dan hangen en zoek nog even verder naar een betere plek.
  • Vuur maken? Dat is super tof, maar zorg er voor dat je alleen hout sprokkelt wat al op de grond ligt en maak alles weer netjes uit voordat je vertrekt. Soms zie je bij wildkampeerplekken eerder gemaakte vuurplaatsen, maak dan opnieuw gebruik van deze plek.
  • Genieten, dat is toch ook wel belangrijk. Laten we vooral blijven genieten van de mogelijkheid om in de natuur te slapen en van al het moois wat er voorbij komt.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on