Wandelen door de Raggaschlucht kloof in Oostenrijk

Route gegevens
  • Start hoogte: 694 meter
  • Hoogtemeters:  258 meter
  • Hoogste punt: 944 meter
  • Duur: 1 uur
  • Afstand: 3,5 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden (computer)

GPX downloaden (telefoon)

Activiteit gegevens

In de Hohe Tauern in Oostenrijk zijn een behoorlijk aantal kloven te vinden waar je doorheen kunt wandelen. Je wandelt dan over houten paden door smalle kloven boven kolkende rivieren op zoek naar mooie watervallen. De Raggaschlucht bij Flattach is precies zo’n plek waar je dit kan ervaren. De Raggaschlucht is dan ook een populaire bestemming voor wandelaars in de regio Hohe Tauern en het kan er behoorlijk druk worden op zomerse dagen. Toch zijn er mogelijkheden om in alle rust te genieten van deze kloof en we leggen je graag uit hoe.

De Raggaschlucht

Wanneer je op zoek bent naar een korte, maar indrukwekkende ervaring met Oostenrijkse schluchten, dan ben je bij de Raggschlucht aan het juiste adres. Dat adres is in de buurt van het kleine plaatsje Flattach in het zuiden van de Hohe Tauern. Vlak naast de doorgaande weg vind je een parkeerveld dat al snel vol kan zitten. Ook met de bus is de Raggaschlucht goed bereikbaar. Vanaf de parkeerplaats of het busstation moet je nog ongeveer 10 minuten lopen naar het beginpunt van de kloof.

Bij het beginpunt vind je eerst nog wel een kassa, want de Raggaschlucht is een ware toeristische attractie. Voor € 9,00 (volwassenen) of € 6,00 per persoon mag je door de 800 meter lange kloof wandelen. Het is misschien wat prijzig voor de hele tocht, maar het houten wandelpad moet natuurlijk ook onderhouden worden. Veel wandelaars laten zich niet afschrikken door deze prijzen en het is op zomerse dagen dan ook een drukte van jewelste. De Raggaschlucht is afhankelijk van het seizoen geopend van 9 uur in de ochtend tot 5 uur in de middag. Gesloten betekent dat de entree om 5 uur sluit, maar dat je nog wel door de kloof kan wandelen. Het is dan ook een goede tip om op drukke (en warme) dagen wat later in de middag te gaan zodat je minder last hebt van de drukte en je eigen tempo kunt kiezen.

Wandelen door de Raggaslucht

Terwijl Sylvia een huttentocht loopt in de Hohe Tauern, vermaken onze hond Bruno en ik ons in het dal. We staan op de Alpencamping en de Raggaschlucht ligt praktisch in onze achtertuin. Het is ontzettend warm in de zomer in Oostenrijk en dat maakt het lopen overdag een zware opgave voor Bruno (en ook een beetje voor mij). Omdat ik toch wel benieuwd ben naar de Raggaschlucht ontstaat het volgende plan. Na te checken of er honden mee mogen in de Raggaschlucht en te vragen hoe het zit met de openingstijden weet ik genoeg. We wachten tot ongeveer half vijf en de temperatuur enigszins is afgekoeld. Dan lopen we naar de kassa om als een van de laatsten van de dag de Raggaschlucht te bewonderen. We hebben nu de gehele Raggaschlucht vrijwel voor onszelf en dat is best wel fijn. Al meteen duiken we het smalle gedeelte van de schlucht in en kunnen we genieten van de rotsen en het kolkende water. De houten trappen en bruggen zijn mooi aangelegd door de kloof. Voor Bruno zijn ze echter wel een uitdaging. Op sommige plekken bestaat het pad namelijk uit schuine houten planken met hier en daar een houten blok om je op af te zetten. Door de continue waterdamp zijn de planken spekglad en Bruno heeft dus oprecht moeite om naar boven te klimmen zonde te glijden. Gelukkig is Bruno wel wat gewend in de bergen en vinden we onze weg door de kloof.

Het voordeel van laat wandelen in de Raggaschlucht is dat we in alle rust de kloof in ons op kunnen nemen. Als je de drukte wat beter kunt hebben kun je ook wat eerder op de dag gaan. De zon schijnt dan op sommige plekken nog mooi de kloof in. Omdat de zon zich vaak ten zuiden van de kloof bevindt is het altijd lekker koel in de kloof en dat is dus ook een goede reden om de Raggaschlucht te bezoeken bij warm weer. In de 800 meter die de kloof lang is klimmen we toch 200 meter omhoog. Ondanks de koelte krijgen we het vanzelf toch wel warm!

Het zwarte pad over de graat naar de Rettenstein vraagt soms flink wat klauterwerk
De wolken geven de klim naar de Rettenstien een bijzondere dimensie

Afdalen bij de Raggaschlucht

De Raggaschlucht bestaat uit een aantal punten waar je het water met alle geweld naar beneden ziet stromen. Her en der zie je ook takken en bomen hangen die door het water zijn meegesleurd. Na de vele trappen en klimmetjes over leuke houten paden kom je uit bij het eindpunt van de Raggaschlucht. Hier vind je nog een mooie laatste waterval voordat je uit de kloof omhoog klimt. De Raggaschlucht is eenrichtingsverkeer omdat de wandelpaden vrij smal zijn. Je moet dus via een andere weg afdalen.

Vanaf het eindpunt zijn er twee opties. Je kunt nog verder lopen om boven de waterval die je zojuist hebt bewonderd uit te komen. Je kan dan ook nog verder lopen via de oostkant van de Raggaschlucht en afdalen naar het dal, maar daarmee trakteer je jezelf wel op een lange (om)weg naar de parkeerplaats. De andere optie is om af te dalen via het brede pad naar het beginpunt van de kloof. Het is de optie die Bruno en ik ook nemen. Bij het startpunt en op meerdere plekken tussen het startpunt en de parkeerplaats vind je restaurantjes. Hier kun je nog even lekker afsluiten met een drankje en het bekijken van je foto’s van de mooie Raggaschlucht. Wij wandelen weer rustig terug naar de camping, waar we ons klaar maken voor een heerlijke maaltijd!

De Raggaschlucht is onderdeel van onze reis door europa

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on