Winter Wandeling bij de Oisterwijkse vennen en bossen

Route gegevens
  • Duur: 1 uur
  • Afstand: 4 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk

GPX downloaden
Activiteit gegevens

Wanneer je zoekt naar een wandeling in Noord Brabant, komt deze locatie vaak wel naar voren. En dat is niet voor niets. Een wandeling bij de Oisterwijkse vennen en bossen is prachtig, afwisselend en je passeert ook de leukste boshuisjes. En ook leuk in elk seizoen. We weten vast nog wel de prachtige winterweek begin 2021. Volop sneeuw en ijs én dus voor ons het perfecte moment om dit natuurgebied verder te ontdekken.

Een weekend vol sneeuw

De weersverwachting was al een tijdje duidelijk, het zou volop gaan sneeuwen en vriezen. Nederland werd helemaal bedekt met een witte laag sneeuw en ijs. Overal werden de schaatsen van zolder gehaald en toen het eenmaal goed bedekt lag kwam daar een prachtig helder zonnetje bij. De perfecte manier om van de winter te genieten. Wij hadden al langere tijd het plan om de Oisterwijkse vennen te gaan ontdekken. Een natuurgebied in het midden van Brabant en het ligt dus bij het plaatsje Oisterwijk. Dit moment leek ons perfect en omdat we van zonsopkomsten houden, hadden we afgesproken om op tijd naar deze plek te rijden.

Een idyllisch winters tafereeltje
Een enkeling is al met zonsopkomst op het ijs

De oisterwijkse vennen in het kort

Het natuurgebied rondom Oisterwijk kenmerkt zich door (zoals al gezegd) de vele vennen en heides. Prachtige meertjes en een verscheidenheid aan dieren die er leven. Het gebied is ongeveer 750 ha groot waarvan 400 ha valt onder het eigenaarschap van natuurmonumenten. Je kan er reeën en herten spotten en kikkers die genieten van fijne poeltjes. Vroeger werd in dit gebied veel turf gestoken zodat de haard kon branden. Tegenwoordig doen we dat niet meer, maar genieten we van de moerassige omgeving. Ook zijn hier veel leuke boshuisjes te vinden waar je wat kan eten of drinken. Bijvoorbeeld boshuis Venkraai of de Natuurpoort Groot Speijck van waaruit de veertien vennenroute begint.

Nederlandse winterwandeling

Een half uur voordat de zon opkomt staan wij klaar bij het eerste ven, het groote Goorven. Dit ven is diep donkerblauw en helemaal bevroren. Er is een enkeling op het ijs om te schaatsen, en een groepje fotografen heeft zich al op de mooiste plek verzameld. Wij besluiten daar maar bij te gaan staan, zo kunnen we ook nog gezellig wat kletsen. Ik moet zeggen dat dit plekje inderdaad prachtig is als de zon opkomt. Het ven blijft rustig en de zon komt mooi tussen de bomen door. Deze vennen kenmerken zich ook door de kleine eilandjes in het midden waar ook weer planten en bomen groeien. Wanneer wij klaar zijn met wat foto’s maken van de zonsopkomst besluiten we ook even het ijs op te gaan. Wij hebben dan geen schaatsen aan, maar met wandelschoenen kan het ook prima. Ook Bruno is vandaag mee en we laten hem kennismaken met het ijs. Gelukkig kan hij zich er goed op houden en lopen we samen het stukje het ijs op. Niet te lang, want Bruno heeft toch liever wat steviger grond onder zijn pootjes.

Samen met Bruno op het ijs

Schaatsen op natuurijs in Brabant

Na een tijdje besluiten we verder te gaan om ook de andere vennen te ontdekken. Al snel lopen we langs een klein vennetje, genaamd het witven, dat er prachtig uitziet met de zon, de sneeuw en het riet aan de kant. Hier is niemand op het ijs wat het een heel idyllisch tafereeltje maakt. Na nog een stukje wandelen komen we bij een ander groot ven, het Van Esschenven. En hier is het een grote drukte van allemaal schaatsliefhebbers. Kleine groepjes bij elkaar, kinderen die les krijgen of ouders die met slee en hun kinderen het ijs op gaan. De ene soepel en getraind, de ander nogal onwennig. Het is prachtig om te zien hoe iedereen van dit winterweer geniet. Wij lopen onze route verder en genieten ondertussen van de wondere wereld om ons heen.

Het witven doet zijn naam eer aan

Hier is niemand op het ijs, wat het een heel idyllisch tafereeltje maakt.

Een korte wandeling

Eerder deze week hebben we met Bruno al een leuke wandeling door de sneeuw gemaakt. En hoe leuk Bruno de sneeuw ook vindt, we moeten met zijn pootjes en lange vacht wel een beetje oppassen. Door zijn lange haren maakt hij namelijk heel snel sneeuwballen in zijn vacht die we er daarna weer uit moeten halen. Daarom besluiten we dat we de wandeling niet al te lang maken en op tijd weer terug gaan om te genieten van een lekkere warme kop koffie. Na zo’n 4 kilometer zijn we weer bij het eerste ven waar we op een bankje nog even genieten van het uitzicht. Inmiddels is ook dit ven vol met schaatsliefhebbers en de rest van de dag zal dat niet anders zijn. Voor mij mag er elk jaar wel zo’n prachtige winterweek voorbij komen!

Als we aan het einde van het rondje weer terugkomen bij het grote ven is het alweer een stuk voller met schaatsliefhebbers

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on