Klimmen bij Les Gorges du Cady in de Franse Pyreneeën

De omgeving rondom Pic Du Canigou in de Franse Pyreneeën is een prachtig gebied voor veel verschillende outdoor activiteiten. Van het beklimmen van de Pic du Canigou tot het kanovaren op een van de rivieren in de omgeving. Door de vele sneeuwval in het voorjaar zat er tijdens ons bezoek geen beklimming van deze mooie top in. Maar we gingen wel op pad om te mountainbiken, klettersteigen en sneeuwschoenwandelen. Naast al deze leuke activiteiten vonden we de ruimte en een mooi plekje voor nog een leuke ochtend. We vonden het mooie verscholen klimplekje van Les Gorges du Cady bij het plaatstje Casteil en trokken onze klimschoenen aan om dit te gaan verkennen.

Les Gorges du Cady

Les Gorge du Cady is een leuk klimgebied bij het plaatsje Casteil en ligt bijna recht onder Pic du Canigou. De klimrotsen vormen het begin van een kloof die is uitgesleten door de Cady rivier en waarlangs je van tijd tot tijd ook een leuke wandeling kunt maken (als het water niet te hoog staat). Er zijn 37 routes te vinden van 3b t/m 6b. De plek aan het begin van de kloof maakt het heerlijk rustig en de stromende rivier maakt het een idyllische plek. Zodra je boven de eerste begroeiing uitklimt krijg je uitzicht over de lengte van de kloof en wordt je beloond voor je harde werk.

Tijdens onze reis door Europa zoeken we vaak in de omgeving naar leuke klimgebieden. Het is bijna ondoenlijk om van elk gebied een topo aan te schaffen en tegelijkertijd vinden we het wel fijn om te weten hoe de routes in elkaar steken. Gelukkig is de website van UK Climbing een goede bron van informatie om op zoek te gaan naar gebieden die in ons straatje passen. Een topo is er soms te vinden, maar in dit geval niet. Gelukkig vonden we na wat zoeken op het internet een oude topo van Les Gorges du Cady die ons net genoeg inzicht gaf in de routes en zo konden we van start gaan.

Les Gorges du Cady
Bij Les Gorges du Cady vind je 37 klimroutes van 3b t/m 6b

Multipitch en singlepitch routes

Vroeg in de ochtend parkeren we onze camper op de ruimte parkeerplaats die aan het begin van de kloof ligt. Vanaf hier loopt er een pad langs de waterkrachtcentrale omhoog naar het klimgebied. De bekendste rots van Les Gorge du Cady is de Pilier St Martin. Dit is een uitstekende pijler met een goed doenbare multipitch. Dit is een klim van zeven touwlengtes met moeilijkheidsgraden van 4a t/m 5c. Het is een fijne route voor beginnende multipitchers om te klimmen, maar helaas niet aan ons besteedt. Wij zijn namelijk met Bruno op pad en die kunnen we niet onder aan de rots laten liggen terwijl wij enkele touwlengtes verwijdert zijn. Wat wel kan is dat Bruno lekker onder aan de rots ligt terwijl wij routes van enkele touwlengtes (singelpitch) klimmen. En dus zoeken we de klimroutes op die daarvoor geschikt zijn.

Rechts van de Pilier St Martin vinden we een mooi blokje met wat kortere routes in Les Gorges du Cady. Het is pas de tweede keer dat we dit seizoen weer buiten klimmen en dan is het altijd fijn om rustig op te starten. Het nadeel van topo die we van internet hebben geplukt is dat het lastig is om in te schatten welke route we nou exact klimmen. Klimmen we nu een 4c of is het misschien een 6a+? Uiteindelijk maakt het ook niet zoveel uit. De ene route klimmen we met gemak omhoog en bij de volgende worstelen we ons naar de relais haak toe. Het is heerlijk rustig – we zijn alleen – en het weer is heerlijk zonnig terwijl wij in de koele schaduw kunnen blijven. In deze fijne sfeer maken we allebei veel meters met voorklimmen terwijl Bruno ons vanaf de grond nauwkeurig in de gaten houdt.

Bovenaan de klimroutes heb je een mooi uitzicht over de kloof van Les Gorges du Cady

Overhang en communicatieproblemen

Nadat we dit kleine blokje hebben ‘uitgespeeld’ bekijken we de gebrekkige topo op zoek naar onze volgende routes in Les Gorges du Cady. Er zijn nog wat meer routes te vinden die tussen de 4 en 5 zitten en die goed bij ons zouden passen. Toch zijn we stiekem op zoek naar een uitdaging. Helemaal aan de rechterkant van het gebied, het verst richting de kloof, vinden we een blok die begint met een korte overhang. Een overhang is niet direct onze favoriet en al zeker niet als we deze moeten voorklimmen. Toch kunnen we dit het beste leren door het gewoon te doen en dit blok lijkt daar goed geschikt voor.

Een overhang is niet onze favoriet en zeker niet als we moeten voorklimmen. Toch kunnen we dit het beste leren door het gewoon te doen.

Ik begin met voorklimmen en ga direct de overhang in. De route loopt eigenlijk door een smal uitgesleten stuk rots wat het lastiger maakt om je handen en voeten breed te kunnen plaatsen. Het voelt niet heel comfortabel om doorheen te gaan, maar gelukkig heb ik op deze klim Totems bij. Dit zijn klemmen die je in spleten vast kunt zetten waardoor je een extra zekerpunt hebt en minder ver terugvalt als je wegschiet. Aangezien de volgende haak nog wel wat ver weg is geeft deze Totem mij net genoeg vertrouwen om voorbij het moeilijke punt te kunnen klimmen. Vol adrenaline klim ik boven de overhang uit die nu overgaat in licht voorover gelegen rots. De rots is echter wel glad, dus voorzichtigheid blijft gewenst. Maar de overhang hebben we nu in ieder geval achter ons gelaten!

De route loopt vervolgens redelijk schuin over de rots omhoog en tot mijn verbazing lijkt er maar geen einde aan te komen. Op flinke afstand, ook in de breedte, ben ik verwijderd van Sylvia wanneer ik het eindpunt heb bereikt. Door de afstand en de ruis van de rivier is het bijna onmogelijk om te communiceren. Ik probeer Sylvia te vragen of zij deze route ook wilt voorklimmen, want dan laat ik de setjes voor het gemak hangen. Het antwoord kan ik niet verstaan en ik kan Sylvia ook niet heel goed zien. Ik gok er maar op dat Sylvia deze ook wilt voorklimmen en laat de setjes hangen. Nu maar hopen dat ik er niet nog een keer voor terug hoef!

Sylvia heeft zojuist de overhang voorgeklommen.

Afsluiten met een heerlijke lunch

Eenmaal beneden blijkt dat ik de goede gok heb gemaakt want Sylvia wil deze route ook graag voorklimmen. Ook Sylvia worstelt zich succesvol langs de overhang en klimt de route verder omhoog. Vanaf hier merk ik pas hoe lastig het communiceren is want vanaf de grond is het nog lastiger om de ander te verstaan. We hebben deze communicatieproblemen eerder gehad in België en toen hebben we walkie talkies gekocht. Die hadden we nu wel kunnen gebruiken. Gelukkig kennen we elkaar inmiddels goed genoeg om te weten wanneer iemand touw nodig heeft, zijn standplaats heeft gemaakt of weer kan afdalen. Zeker als je meerdere touwlengtes wilt gaan klimmen in Les Gorges du Cady is een walkie talkie wel een aanrader.

Na deze mooie prestatie zit onze klimsessie er wel op. Het zonnetje begint nu langzaam op de routes te schijnen en klimmen in deze warme temperaturen is een stuk minder aangenaam dan in de koele schaduw. Terwijl we teruglopen richting de camper zien we dat er inmiddels ook twee andere klimmers bezig zijn. Terwijl we even staan te kijken valt ons oog op een nabijgelegen picknick tafel. Deze ligt heerlijk in het zonnetje en we besluiten dan ook snel om wat spullen uit te camper te halen en op dit heerlijke plekje te lunchen. In het zonnetje, met klimrotsen om ons heen en het gevoel van een heerlijke klimochtend is het echt genieten op dit plekje. Les Gorges du Cady is gewoon een heel fijn plekje voor een ochtendje klimmen. Na de lunch pakken we onze spullen weer in en stappen we in de camper om verder te reizen. Want er valt nog veel meer moois te ontdekken in dit gebied!

We sluiten af met een lunch met uitzicht op de klimrotsen van Les Gorges du Cady

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on