De gletsjers van noorwegen – Kjenndalsbreen en Briksdalsbreen

De gletsjers van Noorwegen hebben iets magisch. Waar je in de Alpen eerst een flink stuk moet stijgen, vind je in Noorwegen al veel lager deze prachtige ijsvlaktes. Het beeld van blauwe fjorden, steile bergen en de witte toppen geeft een prachtig uitzicht. Daarnaast vind je in Noorwegen de grootste gletsjer van het vasteland van Europa. Deze grote gletsjer is de Jostedalsbreen. De gletsjer is wel 100 kilometer lang en kan tot 500 meter dik zijn. Deze gletsjer vormt zich over alle toppen, maar ook zijn er vele vertakkingen die als armen naar beneden komen. Deze armen zijn eenvoudiger te bezoeken voor toeristen en ook wij bezochten er twee. We reden richting het Nordfjord voor een kijkje bij de Kjenndalsbreen en de Briksdalsbreen.

Naar de voet van de Kjenndalsbreen gletsjer

Een van de vertakkingen van de Jostedalsbreen gletsjer is de Kjenndalsbreen. Vanuit het Nordfjord rijdt je een stukje landinwaarts naar een ruime parkeerplaats, je moet hier wel 200 kronen tol contant betalen in een envelop. Ook wij reden met onze camper op dit natuurschoon af. Eenmaal geparkeerd heb je al direct uitzicht op het onderwerp. Het voordeel van deze gletsjer is dat je er relatief snel naartoe kan lopen. Al kan je niet eenvoudig tot aan het eindpunt van de gletsjer komen. Dat is ook niet nodig, want je ziet hem sowieso wel. Met een kwartier tot half uur wandelen kom je al bij het eindpunt. Een ander voordeel van deze gletsjers is dat er ook gigantische watervallen in de buurt zijn, ook vanaf de parkeerplaats kan je er al meerdere zien.

Kjenndalsbreen gletsjer
De wandeling naar de Kjenndalsbreen gletsjer is kort, je ziet hem zelfs al vanaf de parkeerplaats

Gletjsers van Noorwegen, natuur voor jong en oud

Wij besluiten een klein bezoekje te brengen aan de Kjenndalsbreen en maken de korte wandeling. We zijn bijna helemaal alleen en dat vinden we in dit deel van Noorwegen toch wel bijzonder. Het is er in deze periode erg druk met andere camperaars en ook cruiseschepen varen af en aan. De wandeling loopt een klein stukje over eenvoudig pad, maar aan het eind wordt het pad toch rotsiger en komen er op het einde nog kleine stukjes klauteren bij. Afhankelijk van je eigen wensen kan je kiezen voor de gewenste afstand. Na een half uurtje lopen staan we op ons uitzichtpunt van de dag. We maken wat foto’s en video’s en keren terug voor de lunch. Nog euforisch dat we zo’n verborgen plekje hebben gevonden verandert ons gevoel snel. Als we terug naar de camper lopen zien we al schuifelend de volgende lading cruisebezoekers naar de gletsjer toe bewegen. Die waren we mooi voor en is het mooi om te zien hoe iedereen van dit stuk natuur kan genieten. Na onze lunch rijden we weer verder, want morgen staat er een lange wandeling bij een ander deel van de gletsjer op de planning.

Gletsjers van Noorwegen
Een hoop natuurgeweld rondom de gletsjers
Ook Bruno vermaakt zich prima

Op bezoek bij de Briksdalsbreen

Nadat we bij de Kjennbalsbreen zijn geweest rijden we door naar onze volgende locatie. We slapen op de camping aan de voet van het volgende uitzichtpunt, de Briksdalsbreen. Ook hier kan je er voor kiezen om via een korte wandeling naar de gletsjer te lopen, maar wij kiezen een ander pad. Heel even bedenken we om de Kattanakkjen op te klimmen, maar dat is een flink lange tocht over redelijk technisch terrein. Gezien de weersvoorspellingen en het feit dat er geen honden op mogen besluiten we vrij snel om dat niet te doen. Maar er liggen hier meerdere wandelpaden en zo kunnen wij alsnog een prachtige wandeling maken met uitzicht op de gletsjers. We besluiten de gletsjer vanaf een afstand te bekijken, want door alle cruiseschepen is ook de Briksdalsbreen een drukke toeristenplek met treintjes en vele bezoekers.

Het is immers al eind juni en de dagen worden nog steeds langer en langer, dat betekent ook dat het bijna de hele dag licht is. Dat is erg fijn voor de avonden, maar slapen is toch best wel lastig. We zijn daarom best wel moe als we opstaan. Gelukkig doet de frisse lucht altijd goed en daar houd ik me maar aan vast. We vertrekken vanaf de camping en het slechte weer is nog ver weg, de zon staat hoog aan de hemel en het is lekker van temperatuur. Bij het plannen zagen we al dat de route vrij steil zou zijn, het is namelijk 800 hoogtemeters op en af in 6,5 kilometer.

Uitzicht op de Volefossen waterval

Al vrij snel duiken we van het vlakke pad de bosjes in en dan begint de klim. De hele nacht hoorden we al het gebrul van de Volefossen waterval die net naast de camping ligt en die leidt ook de weg naar boven. In heel Noorwegen zien we bijna hetzelfde type paden. Steil en recht omhoog, soms afgewisseld met trapjes en ook die komen we vandaag genoeg tegen. Bij sommige routes is het verhaal dat deze door sherpa’s zijn aangelegd, maar dat ben ik hier nog niet tegengekomen. Ze helpen in ieder geval wel met de hoogtemeters.

Tijdens de wandeling hebben we continu de gletsjer op de achtergrond.
De gletsjer loopt tot diep naar beneden

Geplaagd door vliegen

Het eerste deel van de route gaat vlot en de omgeving is prachtig, overal waar je kijkt zie je de veelzijdigheid van de Noorse natuur. Althans, als je de vliegen even negeert die continu om je heen vliegen. Ook dat is namelijk een reden om niet te lang stil te staan. Zodra je even pauze neemt zitten er gelijk 10 vliegen op je en ze vliegen vrolijk met me mee. Een beetje loom zijn ze wel want regelmatig heb ik er een aantal onder mijn hand. Gelukkig komen we steeds hoger en geven steeds meer vliegen het op. Het wordt kouder en kouder en uiteindelijk komen we ook deze wandeling uit bij sneeuw en ijs. De route die we willen lopen loopt eigenlijk nog wat verder, maar ook vandaag moeten we onze route wat eerder afbreken. Gelukkig niet zo veel en kunnen we alsnog pauze houden op een mooie plek met uitzicht op de gletsjers van Noorwegen. We zien de Briksdalsbreen, maar zien ook de spreiding van heel de Jostedalsbreen. Een bijzonder zicht om zo boven een gletsjer uit te stijgen.

Uitzicht op de Jostedalsbreen gletsjer

We besluiten hier te lunchen en moeten al snel alle laagjes aantrekken. Waar we vertrokken in een t-shirt zitten we hier nu met onze hardshell, muts en handschoenen. Het is net aan te doen, maar we besluiten niet al te lang te blijven zitten. We maken nog wat foto’s en keren weer terug naar de warmte. Maar niet voordat we genieten van alle sneeuw en onze afdaling deels op onze billen naar beneden maken. Dat zijn opschieters! En ook Bruno heeft weer de tijd van zijn leven. Hoe lager we komen, hoe meer we ons weer tussen de vliegen begeven. Maar dat neem ik me maar voor lief, want deze mooie wandeling is ook met vliegen zeker de moeite waard.

Helaas kunnen we door grote smeltende sneeuwvelden niet meer verder

De Gletsjers van noorwegen zijn onderdeel van onze reis door europa

Handige artikelen voor een dagwandeling

Waar je ook gaat wandelen, fijn materiaal helpt je om te genieten van je wandeltocht. Omdat wij veel in bergachtig gebied op pad zijn, hebben wij een aantal items die we altijd meenemen. Met deze artikelen ben ook jij goed voorbereid voor een leuke dagwandeling.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on