Klimmen in Omiš – Kroatië
- Aantal routes: 252
- Klimniveaus: 3 tot 8B
- Zwaartepunt routes: 6e graad
Tijdens onze reis door Europa was Kroatië een van de landen die op de planning stond. Na een lange tijd in de bergen van Oostenrijk en Slovenië wilden we in Kroatië genieten van de zon, zee en terrasjes. Onze verwachting van Kroatië was vooral daar op gericht, maar wat werden we verrast. In Kroatië zijn er namelijk ook tal van mogelijkheden voor de buitensporter. Zo klommen we al eerder in het park Paklenica en daarna reden we verder naar het zuiden. Zo kwamen we uit om te gaan klimmen in Omiš. En voor ons als liefhebbers van klimmen en klauteren was dit de perfecte plek. Dit schattige plaatsje biedt alles voor een fijne vakantie. Zon, terras, zee, maar ook een via ferrata en toffe klimroutes. Dat moesten we natuurlijk maar eens proberen.
Sportklimroutes in omgeving van Omiš
Terwijl we genieten van de warme zon en heerlijke temperaturen zitten we niet stil. We zijn een kleine week in Omiš en er is hier genoeg te verkennen. We zijn al naar het kasteel boven het stadje gelopen en hebben de via ferrata op de planning. Maar daarvoor gaan we ook nog eens verschillende klimrotsen verkennen. Vanaf onze camping Lisicnia zijn we al eerder even naar de rotsen gelopen. In Omiš heb je verschillende klimgebieden die over het algemeen binnen een half uur lopen van elkaar liggen. We zagen online deze gratis topo.
Dat er een topo beschikbaar is maakt het gelukkig een heel stuk makkelijker. Want dat is lang niet altijd het geval. Zo konden we ons goed voorbereiden op de routes die we willen klimmen. We kiezen er voor om te gaan klimmen bij de secties Planovo en Babina Bara.
Lange routes en goede haken
Omdat de temperaturen deze week tot de 28 graden kunnen oplopen willen we graag in de schaduw klimmen. Dat kan gelukkig prima. Zo gaan we vroeg in de ochtend al op pad en Bruno gaat gezellig mee. We beginnen bij de Planovo sectie. Hier zijn een aantal korte routes van 4e graad, maar ook een lange route van 22 meter in de 4e graad. Dit is een mooie opwarmer voor ons. De route is leuk en de haken zijn ook prima. Doordat er veel routes zijn, kunnen we het touw laten hangen en er gelijk nog een 5C toprope achter aan te kunnen klimmen. Terwijl we hier een paar routes klimmen komt de zon steeds meer de wand op en daarom besluiten we naar de volgende sectie te gaan. Deze ligt om de bocht waardoor de wand nog lekker in de schaduw ligt.

Klimmen met viervoetige toeschouwers
Om de bocht ligt de sectie Babina Bara, deze ligt redelijk dicht langs de weg maar daar hebben we verder geen last van. Het is nog rustig en de enige klimmer die we zien is ook daadwerkelijk in zijn eentje. Hij heeft een constructie gebouwd waarmee hij zichzelf kan zekeren. Ook hier zijn er een aantal makkelijke en een aantal moeilijke routes. Wij kiezen voornamelijk voor de 5e graads routes te klimmen. Terwijl we lekker aan het klimmen zijn krijgen we steeds meer toeschouwers. Bruno ligt altijd beneden te chillen als we klimmen, maar dit keer komen er meer hondenvriendjes bij. Het wordt een gezellige boel onder aan de wand met allemaal klimliefhebbers en hun viervoetige vrienden. De sfeer is gezellig en het is hier heerlijk klimmen. De temperatuur is goed, de routes goed te vinden en de haken zijn stevig. Bovenin de routes hangen zelfs al kant en klare relaishaken waardoor je alleen maar je touw in hoeft te hangen en niet zelf nog wat hoeft te bouwen. Wat een luxe!
Hij heeft een constructie gebouwd waarmee hij zichzelf kan zekeren en is helemaal in zijn eentje.

Klimmen met 60 of 70 meter touw?
De tijd loopt inmiddels al richting de middag en we besluiten nog 1 route te klimmen voordat we terug naar de camping gaan. We kijken naar een mooie 5A route, maar zijn niet de enige geïnteresseerden. Onze armen zijn inmiddels al wat vermoeid, de route is ruim 30 meter en we twijfelen om hem voor te klimmen. Een Duits stel naast ons ziet de twijfel en vraagt of hij er op mag klimmen. Prima vinden wij, al zeggen we er nog wel even bij dat het een lange pitch is. Hij heeft alleen maar een 60 meter touw, dus dat wordt toch wel lastig. We maken een deal dat hij ons 70 meter touw gebruikt en het voor ons voorklimt, dan kunnen wij hem lekker relaxed toprope klimmen. Wanneer hij de route helemaal geklommen heeft en weer aan het afdalen is merken we dat hij een meter of 2 te kort komt. Gelukkig is dat geen probleem want het laatste stukjes is eenvoudig naar beneden te klauteren. We zien al snel waar deze fout vandaan kwam, we hebben namelijk ook een 60 meter touw bij ons. Oeps, dat hadden we even niet goed gezien. Ondanks dat het touw iets te kort is kiezen we er allemaal voor om toch de route lekker te gaan klimmen. Want hij is erg leuk!
PS: wil jij weten wat voor klimtouw voor jou geschikt is? Bekijk dan even deze blog over het kiezen van een goed klimtouw.

Zon, zee en klimrots
Na deze laatste route keren we weer terug naar de camping. We ruimen onze klimspullen op, springen onder de douche en genieten daarna van een lekker drankje op het terras. Zoals we al zeiden, klimmen in Omiš is de perfecte combinatie van relaxen en activiteit. Dit is hoe echt vakantie voor ons voelt. Ben jij ook liefhebber van deze combinatie? Denk dan zeker aan deze mooie plek in Kroatië.


Andere klimgebieden in Kroatië
Kroatië is dus veel meer dan zon, zee en strand. Niet alleen Omiš is perfect om te klimmen, er zijn er nog veel meer, vaak met de mooiste uitzichten. Hieronder verschillende gebieden op een rij:
- Klimgebied Paklenica: Dit is het grootste en waarschijnlijk ook het meest populaire klimgebied in Kroatië. Dit gebied is goed behaakt en er zijn routes tussen de 3 en 8B+ gradering. Wij vonden deze wel wat hoger gegradeerd dan andere routes. Het kan er erg druk zijn, dus ga bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de middag. Je kan er zowel single-pitchen als multi-pitchen, met meer dan 400 routes kan je hier prima langere tijd verblijven.
- Klimgebied Brač: Dit klimgebied ligt bij Ložišća en bestaat voornamelijk uit wat kortere routes. Met de gradering tussen de 4A tot 7B zit er ook weer voor ieder wat wilt bij.
- Klimgebied Split: Ook in Split zijn er verschillende klimmogelijkheden. Hier kan je niet alleen wandklimmen, maar ook zijn er een aantal klimroutes vanuit de zee omhoog. Dit hebben wij ook geprobeerd, en dat is toch wel even wennen. Gelukkig zijn er ook makkelijke routes vanuit zee. Wil je toch liever met een touw klimmen. Bij klimgebied Marjan zijn er mooie rotsen met klimroutes tussen de 4 en 8A gradering. Het uitzicht is hier echt prachtig. dus daarvoor zou ik dit gebied alleen al aanraden.
- Klimgebied Brela: Nog wat zudielijker dan Omiš ligt het plaatsje Brela. Ook hier zijn verschillende mooie klimroutes te vinden. De routes zijn hier, net als in Omiš, wat langer (tot 30 meter). Het niveau is ook hier voor veel klimmers toegankelijk, al ligt het zwaartepunt op 5e en 6e graads routes.