Suppen op de Soča rivier

De Soča vallei is een prachtige plek in Slovenië als je houdt van bergen, rotsen en natuurlijk water. Het Sloveense water staat bekend om zijn blauwe en heldere kleuren en de Soča rivier is hier het ultieme voorbeeld van. Op veel verschillende manier kun je van deze rivier genieten. Zo kun je de Soča trail lopen langs deze rivier, een canyoning doen in een van de vele zijtakken of je daalt af met een kayak of raft langs een van de vele wilde stromingen. Als je op zoek bent naar wat meer rust op het water, dan hebben we daarvoor ook het ideale plekje gevonden. Bij Most na Soči vonden we een heerlijk (en rustig) plekje om een stukje de suppen op de Soča rivier. 

Suppen door Most na Soči

We zijn op deze ochtend een heel stuk door de Soča vallei gereden. Op de meeste plaatsen in de Soča vallei staat het water te laag om te kunnen suppen en op andere plekken stroomt het water te hard. Daar vind je dus vooral de kayaks en rafts die actief zijn. Er zijn een aantal gidsen die wild water suptochten aanbieden, maar wij hebben onze hond Bruno bij en dat lijkt ons dat geen goed idee. Daarom zijn we vandaag een heel stuk zuidelijker in de Soča vallei. De vallei in het zuiden is prachtig om doorheen te rijden met de camper en brengt ons uiteindelijk bij het plaatsje Most na Soči. Het water is hier een stuk kalmer en dus ideaal om op te suppen.

Bij Most na Soči wordt de Soča rivier even heel breed en dat is de perfecte plek om op te stappen. In Most na Soči vind je ook een rondvaarboot en dat betekent dat de rivier hier een heel ander karakter heeft gekregen. Vlak naast de rondvaartboot blazen wij onze sups op en stappen we op het water. Vanaf het water krijgen we een goed zicht op de omliggende bergen. Het is eind augustus, maar hier lijkt het inmiddels wel herfst. Veel bomen hebben al gele of oranje bladeren, maar het weer is prima om vandaag te suppen op de Soča rivier.

Terwijl we een stukje stroomafwaarts varen horen we achter ons de rondvaarboot ook vertrekken. Deze passeert ons even later en vaart onder de brug van Most na Soči door. De rivier splitst hier in de Soča rivier en de Idrijca rivier. We zijn nog even aan het twijfelen welke rivier we willen nemen, maar als we de rondvaartboot verder over de Soča rivier zien varen is de keus snel gemaakt. Het wordt de Idrijca rivier voor ons.

Bij Most na Soči komen de Idrijca rivier en Soča rivier samen.

Peddelen over de Idrijca

Suppen op deze Idrijca rivier is meteen de goede keus. Deze loopt namelijk recht door Most na Soči heen. Alleen ligt Most na Soči zo’n 10 meter hoger dan de rivier. We varen dan ook door een prachtige kloof heen. Links en rechts van ons zijn rotsen met daar overheen veel hangende planten. Het zonlicht valt prachtig in deze kloof en binnen no time varen we op een idyllisch plekje ver weg van de wereld. De kloof is nog geen 200 meter, maar we nemen onze tijd om er doorheen te varen. Dat komt ook omdat we nu weer stroomopwaarts varen. De rivier stroomt zeer zachtjes, maar stiekem merken we dat het iets meer moeite kost om vooruit te komen.

Binnen no time varen we op een idyllisch plekje. De kloof is nog geen 200 meter, maar we nemen onze tijd om er doorheen te varen.

Na de kloof wordt de rivier weer een stukje breder met aan weerskanten hellingen die overgaan in rotsen. Soms komen de rotsen tot aan het water en kijken we naar sporen van mooie klimroutes. Waar we vooral naar kijken zijn plekken op het water die niet vol in de wind liggen. We hebben flink wind tegen en samen met de stroming is het hard werken op de sup. Gelukkig maakt de rivier wat kleine bochten en dus suppen we zoveel mogelijk in de luwte van de wind.

Stroomopwaarts wordt de wind wat minder en wordt het lekker suppen. Het water is ook hier weer helder zoals we gewend zijn van alle plekken in de Soča vallei. Het is ook heerlijk rustig op het water want we komen maar enkele kanovaarders en mensen op de sup tegen. Het enige nadeel van deze Idrijca rivier is dat er aan weerskanten van de rivier een weg ligt. Hoewel we minstens 10 meter lager aan het suppen zijn, horen we regelmatig de vrachtwagens voorbij komen. Dat maakt het nét geen prefect plaatje, maar desondanks genieten we volop van deze tocht.

De kloof bij Most na Soči is een prachtige plek om doorheen te suppen.

Terug naar de Soča rivier

Na bijna een uur suppen hebben we iets meer dan 2 kilometer afgelegd. Al deze tijd zijn we nog geen plek tegengekomen om aan te kunnen leggen. Nu zien we ineens een mooi strandje voor ons en we besluiten hier dan ook gebruik van te maken. Het ziet eruit als een strandje dat speciaal is aangelegd voor de vele suptours die je hier in de Soča vallei kunt boeken. Gelukkig is er vandaag niemand te bekennen en omdat we niet weten waar het volgende strandje kan zijn besluiten we hier maar te stoppen. Het is een prachtig plekje om even te zitten en wat te eten en te drinken. Bruno is blij dat hij weer even van een wiebelige ondergrond is en dat hij even mag gaan zwemmen op deze warme dag.

Het strandje is voor deze tocht ook meteen het eindpunt. We pakken onze spullen weer in en maken ons op om terug te suppen naar de Soča rivier. De zon die hiervoor nog zo hard scheen maakt inmiddels plaats voor wolken. Misschien dat er zelfs een regenbui aan zit te komen. Dat de rivier hier nauwelijks stroomt merken we aan de terugweg. We hadden gedacht nu wat sneller te gaan, maar dat valt reuze mee. Tegelijkertijd is ook de wind gedraaid wat ervoor zorgt dat we alsnog hard moeten werken.

Langs de Idrijca rivier vind je veel groen en rotsen
Na iets meer dan 2 kilometer komen we uit bij een strandje.

Wanneer we weer terug zijn in Most na Soči (en nog steeds droog) blijven we extra lang in de kloof hangen. Het is gewoon een prachtige plek om doorheen te kunnen varen en heerlijk rustig. Na de kloof suppen we de Soča rivier weer op terug naar de brug en de plek waar we in het water zijn gegaan. De rondvaartboot ligt alweer aangemeerd aan de kade en wacht op de volgende groep mensen. Wij genieten nog even van de laatste minuten op onze sup en in de Soča vallei voordat we weer verder zullen trekken. Met deze tocht bevestigen we nog maar eens dat je in de Soča vallei écht van alles kun vinden om te doen. Wandelen, klimmen, klettersteigen, canyoning, kayakken, raften en zelfs een rustig tochtje op de sup!

Suppen op de Soča rivier is onderdeel van onze reis door Europa

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on