Kroatië

Via Ferrata Omiš met zonsondergang – Kroatië

AFSTAND

3 kilometer

GESCHATTE TIJD

2u & 30min

HOOGTEMETERS

260 meter

START HOOGTE

0 meter

HOOGSTE PUNT

260 meter

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Via Ferrata – Eenvoudig (F)

Omiš is een van de mooiste plekjes in Kroatië om door te brengen. Gelegen tussen de hoge rotsen aan de mooie blauwe zee is dit de ideale plek voor iedere vakantieganger om te genieten. Met mooie stranden is het lekker om te zonnen. Het vaak aanwezige briesje is meer dan prima voor watersporters. Ook voor outdoorliefhebbers is er hier genoeg te doen. In september zoeken wij onze rust in het verrassend leuke Kroatië, maar toch kunnen we het in de omgeving van Omiš niet laten om erop uit te trekken en een hele mooie Via Ferrata met zonsondergang te beklimmen.

Klimmen en klauteren in omgeving Omiš

Omiš ligt in het zuiden van Kroatië in de omgeving van Split. Rondom Omiš vind je prachtige rotsen die boven zee uitsteken. Er zijn verschillende wandelingen te maken die je naar de top brengen en een prachtig uitzicht geven over de baai en de kuststrook. Klimrotsen zijn hier overal aanwezig en je vindt dan ook openbaar beschikbare topo’s die je informatie geven over al deze gebieden. Wij hebben in twee gebieden geklommen tijdens ons verblijf in Omiš en hebben genoten van de prachtige omgeving. Maar misschien het leukste nog wel om te doen is een Via Ferrata die je naar een van de forten kunt doen die boven het stadje Omiš uitkijkt. Over een graat, die in Omiš begint, klim je omhoog naar het Starigrad Fortress.

Er zijn verschillende gidsen die je met een groep over deze Via Ferrata naar boven loodsen, maar als je ervaring hebt met klettersteigen kun je dit natuurlijk ook gewoon zelf doen. En dat is precies wat wij van plan zijn als we in Omiš aankomen. Het is even zoeken naar de juiste informatie over deze Via Ferrata, maar al snel begrijpen we dat het geen moeilijke route is en dat het ongeveer 300 hoogtemeters zijn. Dit zou betekenen dat we er ongeveer een tot anderhalf uur over zouden doen. De start van de Via Ferrata is wel even wat lastiger te vinden en het kost ons dan ook wat uitzoekwerk voordat we weten waar we moeten starten.

De Via Ferrata start namelijk officeel vanaf de parkeerplaats aan de oostelijke oever, vlak nadat je een eerste kleine tunnel passeert terwijl je Omiš weer uitrijdt. De opgang staat aangegeven, maar het is even goed kijken voordat we doorhebben hoe je de pijlen moet interpreteren. Uiteindelijk kom je uit op een breder pad vanwaar je uitzicht krijgt over Omiš. Hier moet je even op zoek naar blauwe pijlen en de blauwe letters ‘F1’ die je naar het daadwerkelijke begin van de Via Ferrata brengen.

Via Ferrata Omiš
De Via Ferrata van Omiš brengt je naar het Starigrad Fortress met prachtig uitzicht over de stad

Via Ferrata naar Starigrad Fortress

We hebben besloten om de Via Ferrata met zonsondergang te doen. Normaal gesproken doen we liever een Via Ferrata met zonsopgang omdat het dan vaak een heel stuk rustiger is op de route. Eerder deze week zijn we naar het Starigrad Fortress gelopen, waar de Via Ferrata eindigt in een mooi uitzichtpunt. Daar kregen we te horen dat de Via Ferrata nog veel mooier is tijdens zonsondergang. Met die informatie besloten we de hele dag rustig af te wachten en het juiste moment te kiezen om naar boven te gaan. De zon gaat vandaag onder rond 7 uur en omdat we verwachten niet langer dan anderhalf uur bezig te zijn staan we om half zes klaar om te gaan klettersteigen.

Het begin van de Via Ferrata is zeer eenvoudig. Terwijl we vastzitten aan de staalkabels lopen we redelijk makkelijk omhoog over de stukken rots die hier schuin omhoog lopen. We hadden verwacht dat er wel meer groepen rond dit tijdstip de Via Ferrata zouden ondernemen, maar het is helemaal leeg voor en achter ons. Dat betekent dat wij het mooie uitzicht boven Omiš nu voor onszelf hebben. Onder ons begint de zon al rustig te zakken en dat zorgt voor een mooie gele gloed op de oude stad van Omiš met haar rode daken.

Doordat er niemand op de Via Ferrata is met dit tijdstip hebben we het mooie uitzicht boven Omiš helemaal voor onszelf.

We maken een hoop foto’s en video’s van dit prachtige uitzicht. Het zijn er zoveel dat we ons soms afvragen of we straks niet te laat bovenkomen en de zonsondergang gaan missen. Het is nu 6 uur en lastig om in te schatten waar we precies op de Via Ferrata zitten. Het Starigrad Fortress blijft namelijk verscholen achter de vele kleine topjes die de graat rijk is. Af en toe gaan de schuine loopstukken over in een eenvoudige traverses langs de graat, maar het wordt nooit echt moeilijk. Bij elke stap kunnen we het weer niet laten om naar beneden te kijken en te genieten van het prachtige schouwspel dat de zonsondergang maakt van de rotsen en wateren rondom Omiš.

De Via Ferrata van Omiš is eenovudig en brengt je over de graat naar het Starigrad Fortress

Uitzicht over Omiš met zonsondergang

Onderweg komen we twee of drie stukken waar we kort recht omhoog moeten klimmen. Nergens wordt het echt spannend en toch is het prachtig om hier alleen op de graat te kunnen genieten van de zonsondergang. Wanneer we ongeveer tweederde van de Via Ferrata hebben beklommen beginnen we ons serieus af te vragen of we niet te laat boven komen. Het is al half 7 en de oude stad van Omiš ligt inmiddels al in de schaduw. We besluiten ons tempo wat te verhogen en sneller omhoog te klimmen.

En dan, voordat we het eigenlijk door hebben, houdt de Via Ferrata ineens op. We zijn nog niet bij het Starigrad Fortress, maar vanaf hier wordt de graat al een stuk vlakker. Er is dus ook geen staalkabel meer aangelegd om je aan vast te klikken. De klettersteigsets maken we vast aan onze gordels terwijl we verder lopen. Het Starigrad Fortress komt nu in zicht en we zien ook enkele mensen op de top van de toren staan om te genieten van het uitzicht. Dat uitzicht is werkelijk prachtig want de zon verdwijnt nu bijna achter een van de rotsen van Omiš. De lucht kleurt prachtig en we laten ons nog even verwarmen door de laatste zonnestralen.

Gelukkig zijn we nog op tijd om de zon hier onder te zien gaan en naast het maken van foto’s en video’s blijven we even staan om dit beeld goed op ons in te laten werken. Niets is lekkerder dan je heerlijk inspannen op een Via Ferrata zoals we zojuist hebben gehad en vervolgens dit uitzicht als beloning krijgen. We zien de zon bijna in zijn geheel achter de berg verdwijnen en besluiten dan verder richting het Starigrad Fortress te lopen.

Op twee of drie plekken gaat de Via Ferrata van Omiš recht omhoog, maar verder is deze redelijk eenvoudig.

Afdalen van Starigrad Fortress naar Omiš

Zodra we bijna bij het Starigrad Fortress zijn merken we dat de Via Ferrata toch nog niet helemaal voorbij is. Gelukkig hebben we onze gordels, helmen en klettersteigsets nog aan. Het laatste gedeelte van de Via Ferrata loopt namelijk langs de zijkant van het Starigrad Fortress en het is verstandig om je hier nog even in de klikken in de staalkabels die er hangen. De staalkabels leiden je door een gat in een van de zijmuren van het fort en voor je het weet sta je ineens aan de voorkant van het fort. We twijfelen nog even of we het fort in willen (25 Kuna per persoon), maar besluiten dat we het mooiste uitzicht zojuist al gehad hebben.

Het laatste stukje van de Via Ferrata van Omiš gaat door een van de zijmuren van het Starigrad Fortress
We genieten nog even van de laatste kleuren van de zonsondergang met het fort op de achtergrond.

In plaats daarvan lopen we door naar de andere kant van het fort. Hier kunnen we nog even langs het fort naar beneden kijken om de eerste lichtjes te zien die in Omiš aangaan nu de zon onder is. We worden getrakteerd op de laatste mooie kleuren van de zon die inmiddels achter de horizon ligt en besluiten om te gaan beginnen aan de afdaling naar Omiš. Je kan een verkorte route nemen die je over een steil pad direct terug naar de parkeerplaats brengt. We hebben dit pad eerder deze week gelopen toen we te voet omhoog gingen naar het Starigrad Fortress. Het pad is steil, maar nog wel redelijk te lopen. Toch besluiten we het zekere voor het onzekere te nemen en het iets langere (maar eenvoudigere) pad te nemen dat afdaalt en uitkomt in Omiš zelf.

Terwijl we afdalen wordt het steeds donkerder en het is fijn dat we voor het makkelijkere pad hebben gekozen. Na ongeveer een uur lopen we in de nauwe en gezellige straatjes van Omiš waar iedereen inmiddels aan het eten is. Terwijl we over de brug lopen kijken we nog even terug omhoog naar het Starigrad Fortress dat nu volledig in het duidster ligt. Deze Via Ferrata is op zichzelf niet zo spectaculair en eenvoudig om te doen. Maar het uitzicht dat je ervoor terugkrijgt en zeker met zonsondergang maakt het meer dan de moeite waard!

Wat heb je nodig voor een via ferrata?

Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.

Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.

Via Ferrata Startersset

Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.

Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.

Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.

Klimgordel

Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.

Een klimhelm

Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.

Handschoenen

Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.

Schoenen

Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.

Dit is ook iets voor jou