5 keer Mooie natuur in het zonnige Kroatië

Kroatië is een heerlijke bestemming om te genieten van de mediterrane sfeer en prachtige natuur. In het uitgestrekte land zijn er tal van mooie plekjes te vinden. Wanneer je verder trekt dan de toeristische stranden van Pula ontdek je zowel aan de kust als in het binnenland prachtige natuur. Kroatië is inmiddels zo populair dat de meeste bezienswaardigheden van Kroatië al wel bekend zijn. We vertellen je graag welke van deze plekken echt het bezoeken waard zijn en welke minder bekende plekken je als outdoorliefhebber ook kunt ontdekken!

Natuurlijk de Plitvice meren

Laten we beginnen met het park waar we toch echt niet om heen kunnen. Zeg je Kroatië en natuur, dan zeg je Nationaal Park Plitvice meren. Als outdoorliefhebber kun je hier dubbel in staan. Het liefst loop je waarschijnlijk alleen door de natuur te dwalen zonder allerlei commerciële randzaken. Als je daarom een bezoek aan de Plitvice meren over zou slaan, dan loop je toch echt wat mis.

De Plitvice meren zijn namelijk een prachtig stukje natuur wat je echt van dichtbij wilt bewonderen. De blauwe wateren die verscholen liggen tussen de hoge rotsen en de prachtige watervallen die langs alle kanten naar beneden stromen zijn simpelweg prachtig. Als je van natuur houdt, dan vind je de Plitvice meren zeker mooi. Je zult een bezoek aan deze meren echter wel moeten delen met heel veel andere bezoekers. Wij zagen ons bezoek aan de Plitvice meren daarom niet als een outdoor activiteit, maar meer als een museumbezoek met als onderwerp de natuur! Zoals je inmiddels wel kunt lezen zullen wij je zeker aanraden om dit prachtige plekje in Kroatië bezoeken!

Bezoek De Cetina bron

Wil je nog liever één van de meer onbekende plekken van Kroatië bezoeken, maak dan een uitstapje naar de Cetina bron. De Cetina bron is letterlijk de bron van de Cetina rivier die na veel omzwervingen bij het plaatsje Omis in zee stroom. De plek is bijzonder omdat hier recht uit de grond water omhoog komt die de bron van deze grote rivier vormt. Het gat in de grond is in werkelijkheid een grot van een diepte die zo groot is dat de uiteindelijke diepte nog niet is vastgesteld. Bovendien is het water daardoor prachtig blauw en een mooie plek om te bewonderen.

Om bij de Cetina bron te komen moet je een flink eind het binnenland inrijden. Deze reis is op zichzelf al mooi vanwege het onherbergzame gebied waar je doorheen reist. Bij de Cetina bron zelf is niet veel te vinden. Wel vind je er waarschijnlijk andere toeristen die inmiddels ook van dit mooie plekje hebben gehoord. Naast de kerk bevindt zich een klein uitkijkplatform waar je uit kunt kijken over het bijzondere gat in de grond. Je kan ook afdalen naar het water zelf en voelen hoe koud dit water is. Een prachtig plekje dus die het omrijden zeker waard is en die het ook nog eens goed doet op de foto’s!

Actief in Velebit en Paklenica Nationaal park

Voor een echte outdoorbeleving kun je reizen naar het Velebit nationaal park. Dit grote berggebied ligt niet ver van de kust en biedt je volop natuur waar je dagen in door kunt brengen. Je kunt hier zelfs een heuse huttentocht maken. Voor de klimmers ligt hier ook veel moois te wachten. In het Nationaal park Paklenica vind je namelijk meer dan honderden klimroutes van alle niveaus. In de Velika Paklenica vind je een kloof vol met klimroutes die veel weg heeft van een gezellige klimhal. Overal zijn mensen aan het klimmen van jong en oud op korte of soms hele lange routes. Ga je nog verder de vallei door dan vind je lange en uitdagende multipitch routes. Genoeg voor klimmers om je dagenlang te vermaken, maar ook leuk voor niet-klimmers om eens een kijkje te nemen naar al deze activiteiten!

Nog meer watervallen in Krka Nationaal Park

Het Krka nationaal park lijkt in veel opzichten op het Plitvice Nationaal park. Ook in het Krka nationaal park vind je vele mooie meren en watervallen die je kunt bewonderen. Het verschil met de Plitvice meren is toch wel de grootte van het park. Waar je de Plitvice meren te voet kunt bezoeken in 1 tot 2 dagen is dat voor het Krka nationaal park haast niet mogelijk. Hier ben je wat meer aangewezen op vervoer en er zijn dan ook verschillende plekken waar je delen van het park kunt bewonderen.

Wat je in het Krka nationaal park aantreft is wederom prachtig. Je loopt over vlonderpaden langs verschillende watervallen en meren die mooi liggen in de natuurlijke omgeving. Ook in het Krka nationaal park kun je veel bezoekers tegenkomen, maar we hebben het gevoel dat je net wat makkelijker gebruik kunt maken van rustige momenten door vroeg of juist laag het park in te gaan.

Actief aan de kust in Split & Omis

De mooiste omgeving van Kroatië vonden wij misschien wel die rondom Split. Split is een bekende plek voor menig Kroatië bezoeker, maar ook als je er met een outdoor blik naar kijkt kan het een hele leuke plek worden. Zo gingen wij in Split zelf Deep Water Solo klimmen bij de rotsen aan de kust. Aan de noordkant van Split vind je daarnaast het prachtige park Marjàn dat met zonsondergang een prachtig uitzicht geeft over de baai. In het park Marjàn zijn ook klimrotsen te vinden en wat is er nou mooier dan vlak aan de kust in het zonnetje te kunnen klimmen! Wil je toch iets verder uit de stad dan vind je in de omliggende rotsen van Split nog genoeg wandelpaden, klimrotsen en een Via Ferrata. En dan hebben we het nog niet eens over watersporten!

Iets ten zuiden van Split ligt het plaatsje Omis. Omis is de plek waar de Cetina rivier uiteindelijk uitmondt in zee en dat maakt de cirkel mooi rond na een eerder bezoek aan de Cetina bron. Het bijzondere aan Omis zijn de hoge kliffen die rondom het plaatsje en de Cetina rivier liggen. Omis is daarnaast zelf een prachtig stadje met een mooi authentiek centrum. Toch hebben wij hier vooral genoten van die kliffen die je rondom kunt vinden. Zo hebben wij heerlijk geklommen op één van de vele rotsklimplekken en maakten we met zonsondergang een gave klettersteig naar het fort van Omis. Zoek je nog meer adrenaline dan kun je boven de Omis rivier ziplinen of je wandelt naar de top van de kliffen voor een prachtig uitzicht over het water. Kortom, in Split heb je als klimmer meer dan genoeg mogelijkheden om te genieten van zon, zee en rots!

Genieten van andere kustplaatsen in Kroatië

Wil je na alle activiteiten toch even ontspannen, dan reis je naar de kust en plof je neer in een van de vele mooie kustplaatsen die Kroatië rijk is. Split en Omis zijn daarbij zeker aanraders! Dubrovnik in het zuiden is mooi om te zien, maar tegelijkertijd druk en best wel duur. Een mooier plaatsje is dan misschien wel Primosten met zijn kleine schiereiland (en stiekem toch nog wat mogelijkheden om te wandelen of te suppen). Of bezoek Korcula dat vaak wordt omschreven als Dubrovnik, maar dan in het klein. Ook Zadar schijnt een mooie plek aan de kust te zijn, maar dat hebben we zelf niet kunnen bevestigen.

Zoals je ons misschien al wat langer kent kunnen wij enorm genieten van de combinatie van mooie natuur en leuke stadjes. Er is niets lekkerder dan in te spannen in een natuurlijke omgeving en daarna op een gezellig terras te belanden om weer tot rust te komen. Kroatië voelt voor ons als één van die plekjes waar die combinatie volledig tot zijn recht komt en waar je altijd van beide onderdelen verzekerd bent. Heb jij nog een reis in de planning staan naar Kroatië, sla deze plekjes dan zeker niet over!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on