De Ardennen op zijn best rondom Lac du Nisramont

De cijfers
  • Start hoogte: 256 meter
  • Hoogtemeters: 520 meter
  • Hoogste punt: 361 meter
  • Duur: 5 uur
  • Afstand: 14 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

In de Ardennen zijn verschillende mooie plekken te vinden rondom de Semois en de Ourthe. Een van die mooie plekken ligt in de buurt van Houffalize en La Roche, het Lac du Nisramont. In dit stuwmeer komen de twee Ourthes samen en hieromheen ligt een leuke route waarbij je het stuwmeer kunt bewonderen. Toen wij afgelopen winter in een huisje in Cabanez Rensiwez verbleven besloten we dan ook om hier te gaan wandelen.

Omhoog en Omlaag

We starten bij Barrage du Nisramont, de plek waar de stuwdam staat en waar miljoenen liters water doorheen stromen. Hier is een parkeerplaats die zeer rustig is met alleen een paar kajakvaarders die vanaf hier de rivier zullen afdalen. Wij zijn vandaag zwaar bepakt omdat wij aan het trainen zijn voor onze wandeltochten in Zweden later in februari. Vandaar dat we de dik gevulde rugzak van 50 liter op onze rugzak hijsen en beginnen aan onze tocht. 

We lopen het rondje tegen de klok in en steken als eerste de stuwdam over. Vervolgens klimmen we wat boven de waterlijn uit terwijl we het geraas van de stuwdam langzaam achter ons laten. In combinatie met het kalme water van het stuwmeer komen we hier volledig tot rust. We zien een aantal steile paadjes die leiden naar spannende bankjes dicht bij het water, maar wij zijn pas net begonnen dus slaan deze nog even over! 

Het eerste deel van de route loopt redelijk langs de hoogtelijn, maar bij een kleine zijrivier dalen we af naar het water om de deze over te steken. Aan de andere kant van de brug volgen we een zigzag pad dat weer helemaal omhoog leidt naar een mooi uitzichtpunt. Omdat het ongeveer 4 graden is zijn we behoorlijk aan het afwisselen in kledinglagen en gaan we van donsjas, fleece en thermoshirt al snel terug naar een donsjas en thermoshirt. Het uitzichtpunt geeft een mooie uitkijk op een van de vele bochten die de Ourthe hier maakt.

Het zicht langs de waterlijn van de westelijke Ourthe

HET PAD GAAT HIER LANGS DE STEILE WAND VAAK OMHOOG EN OMLAAG EN ER KOMEN GEREGELD TRAPPETJES AAN TE PAS

De Ourthes oversteken

Na het uitzichtpunt gaan we meerdere keren omlaag om vervolgens weer omhoog te gaan. De route bevat zo’n 500 hoogtemeters en dat is hier goed te merken. Anderhalf uur verder hebben we pas 3,5 kilometer afgelegd en zien we pas net het punt waar de rivieren samenkomen. Hier moeten we zelfs nog helemaal omheen! We versnellen dan ook iets, maar niet te veel want we hebben de tijd en lopen op een prima schema.  

Nadat we de samenkomst van de rivieren zijn gepasseerd lopen we eerst langs de meest westelijke Ourthe. Ook hier gaat het pad langs de steile wand vaak omhoog en omlaag en komen er geregeld trappertjes aan te pas. Het duurt dan ook een hele tijd voordat we het oversteekpunt zien en het duurt nog langer voor we er eenmaal zijn. De wandeling is hier ook een beetje eentonig aangezien het uitzicht niet echt verandert. De brug die we oversteken is redelijk smal en hoog boven het hard stromende water en dat is voor onze hond nog best spannend, maar hij loopt zonder problemen naar de overkant. 

We lopen nu tussen de twee Ourthes in en gaan nu aan de overkant van de oever weer terug naar het punt waar de Ourthes samenkomen om daar daar de oostelijke Ourthe te kunnen volgen. Wanneer we terug zijn bij het punt van samenkomst besluiten we eerst maar eens even te lunchen. We zouden nu over de helft moeten zijn, maar voor ons gevoel is dat nog niet zo. Ook het wandelen met rugzak, die zwaarder dan nodig is, heeft zo zijn invloed. Na onze lunch vervolgen we onze weg langs de oostelijke Ourthe en dit stuk is gelukkig korter. Ook is dit deel minder eentonig met meer vogels en een omgeving die af en toe veranderd. We steken ook hier de brug weer over en lopen daarna terug richting het eindpunt. 

Uitzicht op de plek waar beide Ourthes samenkomen met aan de overkant de plek waar we geluncht

Eindigen met mooie uitzichten

Wanneer we weer uitzicht hebben op de samenkomst van beide Ourthes, deze keer gezien vanaf de oever van de oostelijke Ourthe, stoppen we nog een keer om te rusten. Er is hier namelijk een mooi uitzichtpunt op de samenkomst. Wat mooi is aan alle uitzichten langs deze route is de kleurencombinatie van alle bomen. Deze gaan van donkergroen tot lichtergroen en de bomen met roodgrijze bladeren krijgen in de contrast een paarse kleur. We verlaten het mooie uitzichtpunt en maken nog een lange klim met vele trappen die uiteindelijk leidt tot bovenop de bergrug waar de rivier helemaal omheen draait. 

Vanaf hier worden we nog een paar keer getrakteerd op mooie uitzichten en het mooie bochtenspel van de Ourthe. We kunnen vanaf hier ook de stuwdam en onze auto weer zien, maar daar zijn we nog niet. Hiervoor dalen we eerst weer een redelijk aantal trappen af over de steeds lager wordende bergrug die terug richting de stuwdam loopt. Het laatste deel lopen we door het bos en zien en horen we de stuwdam langzaam dichterbij komen. 

We zijn blij dat we weer terug zijn bij de auto. Het eerste deel van de wandeling voelde langer dan verwacht, maar het laatste deel gelukkig korter. Daarom komen we na precies vijf uur aan  en doen we onze rugzakken weer af. We laten het meer achter ons in de wetenschap dat dit mooie gebied prima te bezoeken is in de winter en dat we weer een goede training achter de rug hebben!

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on