België

Klettersteigen in België – Via Ferrata Pont a lesse

AFSTAND

100 meter

GESCHATTE TIJD

30 min

HOOGTEMETERS

33 meter

START HOOGTE

133 meter

HOOGSTE PUNT

136 meter

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Via Ferrata – Eenvoudig (AD+)

Klettersteigen in België? Gewoon dicht bij ons eigen land? Dat is zeker mogelijk!

Wanneer je denkt aan een klettersteig (ook wel bekend als via ferrata) zie je misschien gelijk de prachtige en weidse Alpen voor je. De weidse uitzichten en mooie panorama’s in combinatie met een uitdagende klim zijn voor veel mensen aantrekkelijk. Maar eigenlijk hoef je helemaal niet zo ver te gaan voor een leuke klettersteig. Bij onze eigen zuiderburen kan je er namelijk ook prima voor terecht.

Via Ferrata net over de grens bij de ardennen

De omgeving rondom Pont a Lesse staat bekend om zijn verscheidenheid aan buitensporten. Zo kan je er klimmen, kanoën, mountainbiken, hiken en dus ook kletterstiegen. Het klimgebied van pont-a-lesse is leuk en uitgebreid. Midden in het klimgebied vind je de klettersteig die wij hebben gedaan.

Tijdens onze klimweek in de Belgische Ardennen reden we voor de laatste nacht nog naar camping vilatoille. Deze camping ligt vlak bij de rotsen waardoor je makkelijk in de ochtend of avond onder aan de wand staat. Omdat we deze dag al hadden geklommen in Dave komen we pas tegen het einde van de middag op de camping aan. Een warme dag lag achter ons maar we konden nog niet op onze stoel neerploffen voor een lekker biertje. Eerst nog even omkleden voor deze via ferrata.

De klettersteig is te vinden in de topo van pont-a-lesse en wordt gegradeerd als niveau AD+. Een niveau dat normaal gesproken toch wel een beetje uitdagend is. Maar we weten ook dat hier mensen zonder klettersteig ervaring op klimmen. Wij hebben inmiddels al wat klimdagen er op zitten en zijn dus niet bang voor het aangegeven niveau, maar willen wel zelf ervaren of we hem ook zo zouden inschatten.

via ferrata pont a lesse
De route begint gelijk met trappetjes naar boven

Afwisselende via ferrata route in de ardennen

Het is even zoeken naar de opgang van deze korte klettersteig. Hij ligt namelijk midden in het klimgebied. Na een minuut of 20 lopen vanaf de camping zien we de opgang liggen. Aan de linkerkant lijkt het afgezet te zijn met rood-wit lint, maar dat is enkel voor de rosten. We zien bovenin ook mensen op de klettersteig dus besluiten dat we gewoon naar boven gaan.

Ondanks dat we al een paar dagen aan het klimmen zijn is het toch weer een beetje wennen. Klettersteigen is namelijk alweer 2 jaar geleden en de beweging is toch net even wat anders. Zo dragen we nu gewone wandelschoenen en handschoentjes aan onze handen. Waar het bij het klimmen gaat om kleine en precieze greepjes en stappen is het bij klettersteigen meer gebaseerd op het groffe werk. We zitten er al snel in en gaan gestaag omhoog.

De klettersteig is misschien niet super lang of heel erg moeilijk. Het is wel erg leuk om weer te doen. Deze route heeft een leuke afwisseling van trapjes, nietjes, klimmen op de rots en soms kleine stukjes omhoog hijsen aan de kabel. De route begint redelijk stijl recht omhoog via trapjes. Na de trapjes is het afwisselend omhoog of traverseren (opzij bewegen). De kabels zijn stevig en zitten goed vast aan de rots. Ook de rots zelf is stevig en prima vast te pakken tijdens het klimmen. Over het algemeen zoeken wij zo veel mogelijk houvast op de rots omdat deze, in tegenstelling tot de kabel, niet bij elke stap met je meebeweegt. Soms ontkomen we er echter niet aan om de kabel te gebruiken om onszelf omhoog te hijsen.

klettersteigen in belgie
De route ligt lekker in de avondzon en is afwisselend

Klettersteigen in België bij rivier de lesse

Na een klein halfuurtje komen we aan op een mooi plateau en zien dat er nog een topje boven zit. Deze klettersteig bestaat dus eigenlijk uit twee delen. Het tweede deel is ook redelijk eenvoudig met af en toe een technische stap. Het laatste stukje is naar de puntige top die een prachtig uitzicht biedt op de regio. Je hoeft gelukkig niet langs dezelfde kant terug maar maakt een rondje rond de top. Bij dat rondje moet je nog wel even een grote stap maken naar de overkant, maar ook met mijn 1.64 meter is dat prima te doen! Als we aan de andere kant van de top zijn zien we dat daar ook nog haken zitten en we denken dat die van de eerdere klettersteigroute zijn. Gelukkig hadden wij in 1x de goede opgang gevonden en zijn we niet per ongeluk verkeerd geklommen, zoals we eerde al eens gedaan hadden.

Na het rondje rond de top lopen we weer langs een vastgebonden touw naar beneden. Het paadje is redelijk stijl, maar doordat het touw er zit kan je jezelf nog goed vasthouden. Na iets meer dan een uur staan we weer beneden en is het tijd voor een lekkere pannenkoek op de camping.

Je hoeft gelukkig niet langs dezelfde kant terug maar maakt een rondje rond de top. Bij dat rondje moet je nog wel even een grote stap maken naar de overkant

Starten met klettersteigen? Leuke beginnersroute!

Al met al vonden wij de via ferrata een leuke korte route. Er zitten een paar stukjes in waarbij een beetje techniek wel fijn is om te hebben, maar nergens wordt het echt moeilijk. Door deze stukjes is de route ook leuk als je wel al vaker een klettersteig hebt gedaan. Hij is relatief kort waardoor je hem makkelijk tussendoor kan doen en hij niet een hele dag in beslag neemt. Het is zeker een leuke afwisseling naast alle andere activiteiten in de regio. Heb je nog niet eerder een klettersteig gedaan en wil je  het graag eens proberen? Doe dan een begeleide klettersteig. Deze rotue wordt ook begeleidt door het activiteitencentrum van mountain network. Zo leer je hoe je goed, veilig en zelfverzekerd een klettersteig route klimt.

De route biedt een mooi uitzicht boven de bomen

Wat heb je nodig voor een via ferrata?

Ook hebben we fijne materialen voor je uitgezocht die je helpen bij een mooie klim.

Wil je zelf op pad en ben je benieuwd wat je nodig hebt voor een via ferrata? Bekijk dan deze producten.

Via Ferrata Startersset

Een Via Ferrata set gebruik je om jezelf mee vast te zetten aan de stalen kabel. Zo zorg je ervoor dat je veilig bent terwijl je langs de kabel omhoog klimt.

Met een Petzl adjust of een Slinge kun je jezelf vast maken aan een vast punt om tijdens het klettersteigen even te kunnen rusten.

Met een HMS karabinerzorg maak je jezelf met de Petzl adjust vast aan een vast punt. De HMS karabiner gaat alleen open met specifieke bewegingen.

Klimgordel

Een klimgordel gebruik je niet alleen tijdens het klimmen, maar ook tijdens een via ferrata heb je deze nodig om je materiaal aan vast te maken.

Een klimhelm

Een klimhelm houdt je hoofd veilig bij eventueel vallende rots of gruis. Zeker als er mensen boven je klimmen moet je goed oppassen.

Handschoenen

Voor een via ferrata is het fijn om goede en stevige handschoenen te hebben. Je maakt gebruik van de kabel en zo bescherm je je handen. Speciale via ferrata handschoenen zijn wat langer dan gewone fietshandschoenen en bieden extra bescherming.

Schoenen

Stevige en lichte schoenen zijn het fijnst om mee te klettersteigen. Zorg dat je goede grip hebt op de rots en flexibel genoeg bent om te kunnen klimmen.

Dit is ook iets voor jou