Extra zekerheid met de Via Ferrata zekerset (Belay Kit)

Via Ferrata’s zijn leuk voor heel veel verschillende doelgroepen en er zijn dan ook veel verschillende niveaus. Het is altijd belangrijk om bij een Via Ferrata na te gaan of dit het juiste niveau is voor jou en je medeklimmers. Maar als we nooit iets nieuws proberen dan komen we nooit verder, dus je kan op het punt komen dat je moeilijkere klettersteigroutes gaat uitproberen. Mocht jij of een van je medeklimmers dit wat spannender vinden, dan kun je altijd gebruik maken van een Via Ferrata zekerset. We leggen je uit hoe dat werkt. 

Wat is een Via Ferrata zekerset?

Een Via Ferrata zekerset is een complete set van materialen die ervoor gemaakt is om klimmers te zekeren bij spannende passages in een klettersteigroute. Het voordeel van een Via Ferrata zekerset is dat deze vaak compacter is dan wanneer je klimtouwen en bijbehorend klimmateriaal mee gaat nemen. Het is ook makkelijker op te bergen en daardoor eenvoudiger mee te nemen.

De Via Ferrata Belay kit van Edelrid bestaat bijvoorbeeld uit een dun touw van 15 of 25 meter dat zit opgerold in een kleine zak die je met een karabiner aan je gordel kunt hangen. Aan dit touw zit een lus (of die kun je er zelf aan maken) en een remplaat. Deze remplaat is zeer klein maar zeer effectief in het opvangen van kleine val, mocht iemand die maken op een moeilijk stuk.

Klim je ook vaker en heb je hier materiaal voor, dan kun je dit materiaal ook zeker gebruiken. Zoals gezegd is dit materiaal vaak niet zo efficiënt ingericht (langer touw dan nodig, steviger zekermateriaal dan nodig), maar net zo effectief. Andersom is het niet aan te raden om een Via Ferrata Belay kit te gebruiken om te klimmen. Het touw van een Via Ferrata set is vaak minder dynamisch en ook de remplaat kan minder grote vallen opvangen (die in principe alleen ontstaan bij het klimmen)

Hoe gebruik ik de Via Ferrata zekerset?

Wanneer je bij een lastige passage aankomt is het aan te raden dat de beste (of meest zekere) klimmer voorop gaat. In principe is deze klimmer niet extra gezekerd, maar hij zit natuurlijk wel vast via zijn klettersteigset. Zodra de klimmer een goed punt heeft bereikt van waaruit hij kan zekeren (maximaal 15 of 25 meter verder afhankelijk van het touw) kan de Via Ferrata zekerset worden gebruikt.

De zak met een deel van het touw kan voor het gemak aan de gordel van de klimmer blijven, die nu zekeraar wordt. De lus aan het uiteinde van het touw kan naar de naklimmer zakken. Deze maakt de lus met een extra HMS karabiner vast aan zijn of haar gordel. De remplaat blijft boven bij de zekeraar. Hij maakt deze een van de twee lussen en een HMS karabiner aan een vast punt. Hier kun je natuurlijk één van de punten voor gebruiken waaraan de staalkabel vastzit. Volgens de handleiding van Edelrid kun je deze ook het oog van een van je Via Ferrata karabiners klikken.

De naklimmer blijft voor de veiligheid ook zichzelf zekeren door zijn klettersteigset aan de staalkabel te blijven klikken. Terwijl de naklimmer omhoog klimt haal de zekeraar het touw in. Wanneer de naklimmer mocht vallen kan de zekeraar dit opvangen. Wanneer de naklimmer zou willen zakken kan de zekeraar de andere lus gebruiken om de remplaat iets op te tillen. Hierdoor vermindert te wrijving en krijgt het touw de speling om de naklimmer af te laten dalen.

Lees bij deze producten altijd goed de handleiding van de fabrikant. Hier worden exact de scenario’s aangegeven hoe je de producten kunt gebruiken, maar ook hoe je ze niet kunt gebruiken. Dit geeft veel duidelijkheid over de verdere mogelijkheden die we hier niet beschreven hebben.

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on