Nederlandse wandeling – Zonsopkomst bij landgoed de Utrecht in Esbeek

Route gegevens
  • Duur: 2 uur
  • Afstand: 7 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk

GPX downloaden
Activiteit gegevens

Het is nog pikkedonker als we wakker worden voor de wandeling van vandaag. En dat is ook niet zo gek, want het is midden in de winter. We zagen dat de weersverwachting een zonnetje aangeeft voor vandaag en een heldere lucht. Dat betekent dus kans op een mooie zonsopkomst. Ons plan is om tijdens de zonsopkomst op de uitkijktoren bij Esbeek te staan en een mooie wandeling te maken bij landgoed de Utrecht.

Uitkijktoren en stille meertjes

We rijden over de rustige wegen naar het kleine plaatsje Esbeek, dat ongeveer 1250 inwoners telt. Maar naast dit kleine plaatsje ligt een prachtig stuk natuurgebied dat volop wandelmogelijkheden heeft. Wanneer het nog schemert parkeren we de auto bij Herberg In den Bockenreyder en starten de wandeling richting de uitkijktoren. Dat is een klein half uurtje lopen dus het is maar goed dat de zon nog niet schijnt. Als we eenmaal bij de uitkijktoren komen zien we dat het geld kost om naar binnen te komen. En dat je alleen maar contant kunt betalen. We zoeken onze zakken af naar 2 euro, maar komen tot de conclusie dat wij vandaag deze uitkijktoren niet binnen gaan komen. Onderweg kwamen we wel nog een mooi meertje tegen met een bankje en besluiten om daar naartoe te lopen voor de zonsopkomst. Dit meertje, genaamd de Flaes, wordt voor ons de plek voor de zonsopkomst.

We zijn niet de enige, want er staat nog iemand met een camera klaar voor de mooiste plaatjes, en dat is niet gek want het is ontzettend mooi en rustig. En koud! Het vriest een paar graden en onze adem maakt wolkjes in de lucht. De natuur heeft een klein laagje met ijs verzameld wat een mooi uitzicht geeft. Gelukkig zijn we dik aangekleed en merken we er verder weinig van.

Na een kort momentje wachten komt de zon aan de hemel en pakken ook wij onze camera erbij. Wat we zien is prachtig en bijzonder tegelijk. Het ontzettend kalme water, de kleine boompjes die er in staan en de prachtige zachtrode kleur maken van dit landschap een bijzonder schilderij. We genieten van deze opkomst en drinken een lekker bakje koffie. Hierna staat nog een korte wandeling gepland en we zijn benieuwd wat de rest van het landgoed te bieden heeft.

Net voordat de zon opkomt lopen we naar een prachtig stil meertje en zien we dat de natuur een laagje ijs heeft verzameld.
Het stille water en de boompjes die er in staan geven een prachtig uitzicht.

Landgoed de Utrecht in Esbeek

Naast de andere fotograaf hebben we nog weinig mensen gezien en het is dan ook nog erg rustig als we met onze wandeling beginnen. De wandeling brengt ons door het mooie bos waar de oranje bladeren nog aan de bomen hangen. De verschillende bospaden geven dit gebied de mogelijkheid om diverse routes te wandeling. Wij kiezen vandaag voor een kortere route van ongeveer 7 kilometer.

Ondanks dat er weinig andere mensen zijn is er wel volop beweging in het bos. De kleine beestjes worden wakker en starten aan hun dag. Als we ons tijdens de wandeling even omdraaien om de zonsopkomst ook in het bos te fotograferen zien we nog iets anders. Een klein hertje staat midden in het pad naar ons te kijken. De zonnestralen schijnen door de verschillende takken en bladeren precies op dit hertje. De kleine beginnersfout die we hier hebben gemaakt is dat we er geen rekening mee hebben gehouden dat de accu van de camera in de kou veel sneller leeg gaat. Dus wij leggen dit beeld alleen vast in ons hoofd, maar ook hier gaat het niet meer uit!

Een klein hertje staat midden in het pad naar ons te kijken. De zonnestralen schijnen door de verschillende takken en bladeren precies op dit hertje.

We zijn net te laat voor een foto van het hertje, maar genieten wel volop van deze prachtige zonsopkomst.

Wandelen in de ochtend

We lopen de laatste kilometers terug naar de auto voordat we weer terug naar huis toe rijden. Deze wandeling laat ons weer zien dat de ochtenden in de natuur zo mooi zijn en nog veel meer rust geven dan de rest van de dag. We besluiten dat we vaker een ochtendwandeling in de planning gaan zetten om te genieten van deze mooie natuur. Naast dat de natuur mooi en rustig is, hebben we ook nog een hele lege agenda voor de rest van de dag. Maar dat biedt wel de kans om gelijk de bijzondere foto’s te editen en nog even na te genieten met een lekkere warme kop thee.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on