Nederlandse wandelingen – Kaapse Bossen

De cijfers
  • Duur: 4 uur
  • Afstand: 15 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk


GPX downloaden

Activiteit gegevens

In 2018 zijn we, als onderdeel van de voorbereidingen voor de beklimming van de Kilimanjaro, gestart met het wandelen van langere afstanden in de mooiste natuurgebieden van Nederland. Zo ook de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug.

De Utrechtse Heuvelrug bestaat uit vele gebieden, waaronder de Kaapse Bossen bij Maarn. De Kaapse Bossen is een uitgestrekt bosgebied met vele wandelmogelijkheden onder een dicht bladerdak. Het schijnt dat de Kaapse bossen het stilste gebied van Nederland is en het lopen door de bossen geeft in ieder geval een rustige beleving. Wij hebben deze wandelingen in mei gelopen. Ditmaal was het tijd in het schema om een wat kortere wandeling te lopen en daarnaast iets heuvelachtig terrein op te zoeken. Dat wil zeggen dat deze route op en neer gaat, zij het lichtjes.  

We starten vanaf een nabijgelegen parkeerplaats in een woonwijk en komen al snel in de bossen terecht die worden afgewisseld met smalle paadjes, bredere lanen en af en toe een rolstoelpad. In dit bosgebied vallen vooral de vele paarse bloemen op (ik ben geen kenner) in dit gebied. Af en toe komen we een huisje of hutje tegen die wat dieper in de bossen verscholen ligt.

De volgende kilometers gaan op en neer over iets heuvelachtiger terrein met soms wat dichtere en soms wat meer open bebossing. Hierna komen we uit bij een landgoed van een huis dat sterk doet denken aan het Witte Huis in Washington. We lopen om dit landgoed heen om bij het vervolg van onze route te komen en komen daarbij uit op een stuk open vlakte met los zand. We slaan vandaag waar het kan de grote stukken los zand over, maar ook op de wandelpaden komen we nog redelijk wat los zand tegen.

De bebossing varieert van dichte bomen tot wat meer open vlaktes

Boven de Bomen

Na het volgen van nog wat heuvelachtig terrein met korte klimmetjes omhoog, om vervolgens weer af te dalen, komen we uit bij de uitkijktoren. De uitkijktoren geeft een mooi zicht, vlak boven de boomgrens in alle richtingen. Dit is een mooi plekje voor de lunch maar helaas zijn de daarvoor aanwezige bankjes al bezet. Omdat wij een brandertje bij hebben lijkt het ons niet verstandig om op de grond in de bossen te gaan zitten en daarom lopen we nog even verder op zoek naar een lege bank om te kunnen gaan lunchen.

De Kaapste bossen is een mooi natuurgebied voor wie graag met warmere temperaturen in een bosrijke omgeving wil open, waarbij de bewoonde wereld en cafeetjes nooit heel ver weg zijn

Nadat we hebben gegeten zit ook het grootste deel van de route erop. De reden hiervoor is dat we al wat later zijn gaan eten, de route wat korter is dan normaal en omdat we een lekker tempo hebben kunnen lopen vanwege de vele goede paden. Als gevolg zijn we binnen 4 uur, inclusief lunch, alweer terug bij de auto.

De Kaapse Bossen is een mooi natuurgebied voor wie graag met warmere temperaturen in een bosrijke omgeving wil lopen, waarbij de bewoonde wereld en cafeetjes nooit heel ver weg zijn. Daarnaast geeft het heuvelachtige terrein een extra dimensie aan de wandeling en de omgeving. 

De uitkijktoren geeft een mooi uitzicht, vlak boven de bomen in alle richtingen

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on