Klettersteigen in Sardinië: Di Giorre

De cijfers
  • Duur: 3 tot 4 uur
  • Afstand: 3,5 kilometer traverseren
  • Moeilijkheid: EEA (wij vinden hem vergelijkbaar met niveau B)

In het binnenland van Sardinië, bij het plaatsje Cargheghe ligt een mooie klettersteig met de naam di Giorre. De klettersteig loopt langs een lange wand die uitkijkt over het stadje en een deel van het aangrenzende dal. 

De weg naar de parkeerplaats loopt steil omhoog, maar brengt je wel bij een bord met een goed overzicht van de route. De route loopt in de vorm van een 8 en we zien op de borden dat achterin een deel is afgesloten. Dit komt waarschijnlijk door het broedseizoen want op het bordje staat ook dat de route op 15 juni weer open is. Het eerste deel kunnen we prima doen dus gaan we aan de slag. 

Vanaf de parkeerplaats beginnen we redelijk snel aan de route. De route loopt in een soort 8 vorm en wij beginnen onderaan, al is de gangbare route (zo blijkt later) om langs boven te starten. Omdat de route vooral traverserend is maakt dat niet veel uit en zijn beide manieren goed te doen. We komen ook al snel op een uitdagend, luchtig gedeelte waar je over goed geplaatste steunen in een hoek van de wand beweegt. Hier zit ook een van de weinige gedeeltes die niet traverserend is.  

De route wisselt af met stukken klettersteig en stukken (gezekerd) wandelen op de wand. Een leuke afwisseling tussen techniek en rustig lopen. Omdat de route vrij lang is, is het fijn om het af en toe af te wisselen.

Escapes en routeboekje

We zagen bij de start al dat er meerdere mogelijkheden waren voor de route omdat het een aantal escapes heeft. Een punt waar je de route kunt verlaten. Bij het knooppunt van de 8 kun je dan ook kiezen uit een aantal mogelijkheden:

  • Naar boven gaan via escape 1 en teruggaan.
  • Doorgaan via de onderste sectie tot aan het stopbord en omkeren
  • Doorgaan via de bovenste sectie tot aan het stopbord en omkeren (of via de escape)
  • Teruggaan via de bovenste sectie van het eerste deel
  • Teruggaan via de onderste sectie, maar hier kom je net vandaan. 

Wij kiezen ervoor om door te gaan via de bovenste sectie omdat die meer bekabelde gedeelten lijkt te beloven. We kunnen dan via de emergency escape 2 via ‘boven’ terugwandelen naar escape nummer 1 en dan via de bovenste sectie teruggaan naar het startpunt. 

Wat we wel weten is dat er in de bovenste sectie een routeboekje is geplaatst waar we onze namen achterlaten op een klein stukje van de kaft. Zo leuk!

De bovenste sectie van deel 2 bevat inderdaad nog leuke bekabelde stukken, al zullen we niet weten of dat bij de onderste sectie anders is. Wat we wel weten is dat er in de bovenste sectie een routeboekje is geplaatst en we kunnen hier nog net onze namen achterlaten op een klein stukje op de kaft. Zo leuk! Bij het stopbord gaan we uit de route en het blijkt daarna toch nog even lastig om het knooppunt terug te vinden langs ‘boven’ omdat hier niet echt een wandelpad ligt. Na even zoeken vinden we gelukkig het knooppunt en kunnen we de bovenste sectie van deel 1 afronden. Dit deel heeft nog een klein stukje klettersteig, maar is toch ook veel lopen langs de wand.

De Via Ferrata di Giorre is een prima klettersteig waar je je heerlijk rustig kan vermaken omdat er genoeg leuke bekabelde stukken te vinden zijn en er daarnaast veel mogelijkheden zijn om de route af te maken. Het uitzicht en de rust die daarbij komen kijken betekent daarnaast dat er een hoop te genieten valt. 

Traverseren via trapjes naar het volgende plateau.
Een hele leuke route met afwisselend wandelen en klimmen.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on