Meer van Ohrid

Suppen op het meer van Ohrid in Noord-Macedonië

We hebben al op vele mooie plekjes mogen suppen en het meer van Ohrid is ook zeker een heel bijzonder plekje. Je zou het misschien niet zo snel verwachten om te gaan suppen in Noord-Macedonië, maar we kunnen het je zeker aanraden! Tijdens onze reis met camper door Europa maakten we een korte stop in Noord-Macedonië en trokken we erop uit voor een klein sup avontuur. 

Het meer van Ohrid in Noord-Macedonië

Het meer van Ohrid is heel erg groot. Het grootste deel van het meer ligt in Noord-Macedonië en is vernoemd naar het gelijknamige plaatsje Ohrid. Het andere deel bevindt zich in Albanië en in het zuiden zit je al bijna in Griekenland. Het is daarom een populaire plek voor vakantiegangers in de Balkan die onderweg zijn naar Griekenland of Albanië. Toch kunnen we je zeker aanraden om even te stoppen in het plaatsje Ohrid. In dit kleine plaatsje vind je nog veel oude gebouwen, een fort en het bekende kerkje op een uitstekende rots. Vanaf hier kijk je uit over het grote meer van Ohrid.

Tijdens ons bezoek aan Ohrid en het kerkje maken we een tocht over het meer van Ohrid met een kleine motorboot. Zo zien we de het kerkje ook eens vanuit een andere hoek en zijn we redelijk snel in het centrum. We varen door hoge golven en lijkt het water niet heel uitnodigend om met de sup te verkennen. Het meer is met 350 vierkante kilometer bijna een binnenzee en er varen naast ons nog vele andere boten. Toch is dit een paar uur later (en een paar kilometers verderop) helemaal anders.

Bij Ohrid vind je het bekende kerkje boven het meer van Ohrid

Suppen op het meer van Ohrid

In de rustige ochtenduren of rustige avonduren blijkt het meer van Ohrid een mooie plek om even te peddelen. De wind is dan rustig en zorgt ervoor dat het hele meer vlak wordt. We staan aan de westkant van het meer in de buurt van het plaatsje Kalista, op Sunrise hotel en camping. Vanavond kijken we niet naar een sunrise, maar naar een sunset en met het warme zonnetje lijkt het een perfect moment om de sup op te blazen. De noordwestkant van het meer van Ohrid bevat oevers die vol met rietkragen liggen. Hier komen dan ook veel vogels op af. Hier en daar zijn er open plekken waar we de sup ter water kunnen laten.

In Noord-Macedonië is ook mijn zus op bezoek en met zijn tweeën besluiten we nog even lekker het water op te gaan. Het water is nu heerlijk rustig en er is zelfs in de verte geen enkele boot te zien. We zijn de enige op het water en besluiten een klein stukje langs de kust te peddelen. Achter de Albanese bergen verdwijnt langzaam de zon. We maken niet eens een groot rondje, maar even op het water kunnen zijn is heerlijk. Het is een mooie afwisseling na het bezoek aan Ohrid en de wandeling die we hier al eerder maakten.

Het water op het meer van Ohrid is helemaal vlak

Genieten van de zonsondergang

Mijn zus is (nog) niet heel erg ervaren in het suppen. maar in het kalme water is ze prima in staat om te kunnen gaan staan op de sup en rustig bewegen we voort. Het is bijna niet voor te stellen hoe kalm zo’n groot meer als het meer van Ohrid kan zijn. In de verte zien we het plaatsje Ohrid nog liggen met het beroemde kerkje. Verderop kunnen we de overkant nauwelijks zien. Iets verder naar het zuiden zien we wel een mooie toren die hoort bij het klooster van Kalista. Het is een prachtig plekje en door de dikke rietkragen lijkt het alsof we eindeloos ver van onze camping zijn.

Het is bijna niet voor te stellen hoe kalm zo’n groot meer als het meer van Ohrid kan zijn.

Gelukkig is dat niet zo en wanneer we besluiten om te draaien zijn we redelijk snel weer terug bij de opening in het riet. Toch blijven we nog even op het water om de mooi zonsondergang te aanschouwen. Al dobberend genieten we van dit heerlijke moment op deze bijzondere plek in Noord-Macedonië. Zodra de zon helemaal onder is besluiten we weer om naar de kant te gaan. Het water is namelijk niet zo warm en het koelt meteen snel af. Toch vinden we het jammer dat we alweer naar de kant moeten, want suppen op het meer van Ohrid is echt heerlijk!

De zon verdwijnt langzaam achter de bergen van Albanië

Suppen op het meer van Ohrid is onderdeel van onze reis door Europa

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on