Uitzicht bij Skjolden over het grootste fjord van Noorwegen – Sognefjord

Noorwegen staat bekend om zijn prachtige fjorden. In het plaatsje Skjolden vind je het eindpunt van het grootste fjord van Noorwegen, en daarmee het grootste ter wereld. Het Sognefjord is in totaal 204 kilometer lang en eindigt in de dit kleine plaatsje dat aan de voet van het Jotunheimen park ligt. Vele cruiseschepen varen vanaf zee naar deze plek om het Jotunheimen te kunnen bezoeken of om een mooi uitzicht te krijgen over Skjolden en het Sognefjord. Na ons bezoek aan het Jotunheimen Nationaal park maakten we een korte stop in Skjolden en zochten we het mooiste uitzichtpunt om het grootste fjord ter wereld van bovenaf te bekijken.

Vroege start

We zijn vandaag vroeg op pad en beginnen om 7 uur met wandelen. Het is rustig in de omgeving van Skjolden en het enige leven dat we zien is een ree die de straat snel oversteekt. De reden voor ons vroege vertrek is het Noorse weer. Al dagen is het weer niet al te best en ook voor vandaag wordt er al vroeg in de middag regen verwacht. Omdat we nog wel graag naar buiten willen gaan we dus vroeg op stap om de buien voor te zijn. De wandeling van vandaag is dan ook een goede keuze want hij lijkt redelijk eenvoudig en we hopen voor het slechte weer alweer terug te zijn.

Net buiten Skjolden hebben we de camper achter gelaten en na een kort stukje over de weg lopen we door de bossen. Het pad gaat gestaag omhoog en door de begroeiing kunnen we niet echt om ons heen kijken. Veel wandelaars komen hier blijkbaar niet, want het pad lijkt om sommige plekken bijna dichtgegroeid. Er is een uitzichtpunt boven Skjolden dat nog veel lager ligt en dat is een populaire plek bij de toeristen van de cruiseschepen. Wij denken echter dat het uitzichtpunt dat wij gaan opzoeken wel net even een stukje mooier is. Toch zullen we eerst nog verder moeten klimmen om te zien of dat echt zo is.

Na 4 kilometer verdwijnen de bomen even en komen we aan bij een soort alm. We hebben geleidelijk al zo’n 500 meter gestegen, maar de komende 400 meter zullen we in 2 kilometer afleggen. Dat betekent dat we twee keer zo steil omhoog moeten om op de hoogvlakte boven het fjord uit te komen. We zijn het inmiddels wel gewend van de typisch Noorse wandelingen met steile paden. De sneeuw, die nog volop in het Jotunheimen ligt, is hier midden juni recentelijk pas weggetrokken. Dat kun je merken aan de vele bomen die nog over het pad liggen en de aardige Noor die met haar kettingzaag het pad weer vrij probeert te maken voor ons en andere wandelaars.

Na 4 kilometer komen we aan bij een soort alm.

Hoogvlakte en tempo

Op 800 meter hoogte komen we op de hoogvlakte uit. Het is behoorlijk drassig van al het smeltwater en dat betekent dat we met moeite het ondergelopen pad proberen te volgen. Ik moet er erg aan wennen dat het mos op de stenen ook echt spekglad is. Eén stap op het mos en je ligt meteen onderuit leer ik inmiddels. Skjolden en het Sognefjord zijn vanaf hier nog niet zichtbaar. Wel zien we in het westen de mooie bergketens van Vigdalen met in de verte een mooie waterval.

De hoogvlakte zelf bestaat uit gras, rotsen, water en her en der nog wat sneeuw. We volgen het pad waar mogelijk en lopen terug in de richting van Skjolden. Op de heenweg zijn we 4 kilometer noordwaarts gelopen en nu moeten we weer ongeveer 3 kilometer teruglopen naar het uitzichtpunt. We hebben dus genoeg tijd om te genieten van deze hoogvlakte. Er is niemand te vinden op de hoogvlakte en dat betekent dat Bruno lekker los kan lopen.

Omdat er wat kleine heuveltjes op de hoogvlakte zijn is het lastig in te schatten wanneer we bij het uitzichtpunt zullen zijn. Na zo’n 2 kilometer besluit ik alvast de drone op te laten om Sylvia en Bruno te kunnen volgen. Sylvia en Bruno merken al snel dat het uitzichtpunt nog wel wat verder weg is en versnellen daarom hun tempo om bij het uitzichtpunt te komen. Vanuit de drone kan ik natuurlijk al zien wat voor mooi uitzicht ons te wachten staat. Zodra ik klaar ben met vliegen loop ook ik in hoog tempo naar het uitzichtpunt om samen te kunnen genieten. Het resultaat van vroeg opstaan, steil klimmen en wandelen met hoog tempo zorgt ervoor dat we in tweeënhalf 7,5 kilometer verder zijn en op 1000 meter hoogte. Het uitzicht is het allemaal waard.

De hoogvlakte boven het meer Lustrafjord bestaat uit gras, rotsen, water en her en der nog wat sneeuw

Uitzicht over het Lustrafjord

Vanaf het uitzichtpunt boven Skjolden kijk je uit over het grootste fjord van Noorwegen. We staan nu 200 kilometer landinwaarts maar kijken in feite uit over zee. Dat is bijzonder om even bij stil te staan. Onder ons ligt eigenlijk niet het Sognefjord, maar het Lustrafjord. Dit is een zijarm van het Sognefjord en dit is het fjord dat uiteindelijk het meest landinwaarts reikt. Wat het beeld extra mooi maakt zijn de twee rivieren die hier in het Lustrafjord samenkomen. Uit het oosten, rechtstreeks uit het Jotunheimen, stroomt het Fortundalselva. We hebben de afgelopen dagen de metershoge sneeuw gezien die er nog ligt en weten dus ook meteen waar dit smeltwater vandaan komt.

Vanuit het noorden stroomt de Floane dwars door Skjolden heen. Deze rivier mondt via vele bochten uit in de zee op een manier die je eigenlijk alleen maar goed kunt zien vanaf de plek waar wij nu staan. De twee rivieren hebben verschillende kleuren en het is mooi om te zien hoe deze stromen bij elkaar komen in het fjord. Langs het fjord liggen de bergen die nog hoger zijn dan de 1200 meter hoogte waar wij nu op staan. Op de toppen ligt nog sneeuw. Het is de combinatie van besneeuwde bergtoppen én water die het berggebied van Noorwegen zo anders maken dan bijvoorbeeld de Alpen.

Het is de combinatie van besneeuwde bergtoppen én water die het berggebied van Noorwegen zo anders maken dan de Alpen.

We nemen ruim de tijd om te genieten van het uitzicht. Toch moeten we na enige tijd weer beginnen aan onze terugtocht. Het slechte weer is nog steeds op komst en we hebben nog een kleine 8 kilometer te gaan om weer bij de camper uit te komen. De wandeling naar het uitzichtpunt boven Skjolden is een echte wandeling met een prachtige beloning. Je moet er even voor klimmen, maar uitkijken over het grootste fjord ter wereld heeft toch wel wat. Wij zijn in ieder geval blij dat we dit uitzichtpunt mee hebben kunnen nemen tijdens onze korte stop in Skjolden. En we zijn blij met ons tempo, want zodra we terug zijn bij de camper begint het weer heerlijk Noors te regenen!

Uitzichtpunt Skjolden
Vanaf 1000 meter hoogte kijken we uit over het eindpunt van het grootste fjord van Noorwegen
In het fjord zie je de twee rivieren samenkomen.

Het uitzichtpunt van Skjolden is onderdeel van onze reis door europa

Handige artikelen voor een dagwandeling

Waar je ook gaat wandelen, fijn materiaal helpt je om te genieten van je wandeltocht. Omdat wij veel in bergachtig gebied op pad zijn, hebben wij een aantal items die we altijd meenemen. Met deze artikelen ben ook jij goed voorbereid voor een leuke dagwandeling.

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on