Zo gebruik je een katrol voor een zipline in een Via Ferrata

Elke Via Ferrata kent weer zo zijn eigen elementen. De ene Via Ferrata gaat langs watervallen en grotten, terwijl de andere uit hangbruggen en touwbruggen bestaat. Ook een zipline is geen onbekend onderdeel als je gaat klettersteigen, maar hoe gebruik je deze op een veilige manier?

Zit er een Zipline in mijn Via Ferrata?

Voordat je aan een Via Ferrata start is het belangrijk om te weten wat er allemaal tegenkomt. Zo kun je jezelf namelijk goed voorbereiden en de juiste uitrusting meenemen. De route van een klettersteig (topo) kun je online terugvinden of in boeken. Ook staat er vaak aan het begin van een Via Ferrata een uitlegbord. In deze informatie zul je altijd terugvinden of een zipline tegen zult komen. Een zipline kun je namelijk nooit doen met alleen je klettersteigset, hier heb je altijd extra materiaal voor nodig.

Wat heb ik nog voor een zipline?

Om een zipline te gebruiken heb je een katrol nodig. Bij sommige Via Ferrata ‘parken’ is het benodigde materiaal met eventueel een begeleider aanwezig. Wanneer je echt zelfstandig Via Ferrata of klettersteigroutes gaat doen zul je deze zelf mee moeten nemen.

Hiervoor gebruik je een katrol. Dit is een apparaat met loopwielen die je op een veilige manier aan de kabel vast kan maken en aan jezelf. Soms kun je de katrol huren in de buurt van een klettersteig, maar je kan deze natuurlijk ook zelf aanschaffen. De katrol kun je aan een van de materiaal lussen van je gordel bevestigen.

Hoe gebruik ik de katrol bij een zipline?

Wanneer je bij een Zipline aankomt zorg je er eerst voor dat je vast zit aan een vaste plaats. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je statische lijn (slinge of bijvoorbeeld Petzl adjust) vast te maken aan een vast punt. Natuurlijk zit je ook nog steeds vast met je klettersteigset.

Plaats daarna de katrol op de staalkabel zodat de wielen aan de bovenkant op de kabel rusten. Maak de katrol direct aan jezelf vast en zorg ervoor dat de katrol niet uit je handen valt of al over de kabel gaat lopen. De katrol kun je aan jezelf vastmaken door een HMS karabiner door de onderste opening te halen. Deze kun je vervolgens vastmaken aan een statische lijn die aan je gordel zit (bijvoorbeeld met een ankersteeg). Je kan hiervoor dezelfde statische lijn gebruiken die je normaal gebruikt om te rusten. Let er wel op dat je met de klettersteigset nog steeds vastzit en dat je stevig kan staan. Zorg er ook voor dat je met je handen nog steeds bij de staalkabel zou kunnen, ook als je volledig in de katrol hangt.

De laatste stap is nu om de klettersteigset ook vast te maken aan de katrol. Bovenop de katrol zijn twee inkepingen te vinden. Als de karabiners van je klettersteigset groot genoeg zijn kun je ze in deze inkepingen plaatsen. Vaak haak je ze hiervoor eerst aan de lijn om ze vervolgens over de katrol te schuiven totdat deze de karabiners in de inkepingen rusten. Wanneer de karabiners niet groot genoeg bevestig je ze aan de achterkant van de katrol aan de staalkabel. Op deze manier komen de karabiners niet voor de katrol te zitten wanneer deze op snelheid raakt. Je zit nu veilig vast aan de katrol en kunt gaan tokkelen! Zorg er aan de overkant voor dat je alles weer netjes loshaalt en altijd met minimaal 1 deel van je klettersteigset vast zit.

Let erop dat je niet per ongeluk aan de zipline begint voordat je er klaar voor bent! Zolang je met één onderdeel van je klettersteigset vastzit aan de vast wand zul je niet vertrekken, maar onthoud goed wanneer je die laatste zekering weghaalt. Vooral op locaties waar je niet echt makkelijk kunt staan is het belangrijk om in de gaten te houden wanneer je los van de wand bent en hoe je dit laatste onderdeel vastmaakt voor je ritje over de zipline.

Via Ferrata Pont Du Diable heeft een korte zipline die je in bovenstaande video kunt zien.

Waar moet ik nog meer op letten?

De meeste ziplines die je zelfstandig uit kunt voeren vragen geen actieve remacties. Hierdoor is steile hoek en de snelheid van de zipline vaak ook beperkt. Dit kan er juist voor zorgen dat je eerder tot stilstand komt dan dat je zou willen waardoor je niet aan de overkant komt. Zorg er daarom voor dat je jezelf met een redelijke vaart afzet, zeker als je wat lichter bent. Zo voorkom je dat je jezelf de laatste meters voor moet trekken langs de staalkabel.

Houdt je handen te allen tijde weg van de staalkabel en de katrol. Je wilt hier niet met je vingers tussenkomen. Het beste is om met je handen de statische lijn vast te houden waarmee je vastzit aan de katrol. Op die manier weet je zeker dat je handen geen ongecontroleerde beweging zal maken. Mocht je volledig tot stilstand zijn gekomen en nog niet aan de overkant zijn, dan kun je natuurlijk wel je handen op de staalkabel plaatsen om jezelf voor te trekken.

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on