Klimmen in de Dolomieten met Mountain Network

Klimgebied Sass de Stria
  • Aantal routes: 28
  • Niveau: 4a/7b 
  • Zwaartepunt: 4/5
  • Hoogte: 20m/38m

Topo Sass de Stria

Buiten op een mooie rotswand met prachtig uitzicht terwijl je in meerdere touwlengtes naar boven klimt. Dat is wat ons betreft toch wel het ultieme gevoel van rotsklimmen. Omdat we graag op veel meer plekken in de Alpen op een veilige en vertrouwde manier willen klimmen waren we al een tijdje op zoek naar een cursus die ons net een stapje verder kon brengen. En wat is er dan fijner dan met Mountain Network op stap kunnen voor een multipitch cursus in het klimparadijs van de Dolomieten.

Multiptich cursus

Onze klimervaring strekt zich vooral uit over de klimgebieden van België en Luxemburg. We klimmen daar vaak routes van enkele touwlengtes. Al langere tijd wilden we die ervaring graag uitbreiden op twee terreinen. Allereerst willen we op veel meer plekken in het buitenland kunnen klimmen met mooie uitzichten. Daarnaast willen we het liefst een hele of halve dag bezig zijn op een route om naar boven te komen. We waren hiervoor al even op zoek naar een goede cursus die hierbij aansloot.

We komen uit bij de Multipitch cursus van Mountain Network om een aantal redenen. Een goed argument is de locatie van de cursus, die zich bevindt d in het klimwalhalla van de Alpen, namelijk de Dolomieten. Het lijkt ons prachtig om in deze omgeving grote stappen te kunnen zetten op klimgebied. Daarnaast vinden we de instapvereisten prettig (C1 cursus of 4c indoor kunnen naklimmen). De overnachtingen voor de cursus vinden plaats op een camping en dat is met onze eigen camper natuurlijk helemaal ideaal. Daarnaast zijn we vorig jaar met Mountain Network op stap geweest voor de beginnerscursus alpinisme en dat was een goede ervaring voor ons. Toen we deze nieuwe cursus vorig jaar voorbij zagen komen waren we dan ook al snel om.

2021 moest in ieder geval het jaar worden waarin we veel meer actief wilden zijn met klimmen en dat is aardig gelukt. In het voorjaar hebben we een klimwand op zolder geplaatst om vaak te kunnen oefenen. Daarnaast zijn we meerdere keren in België gaan klimmen en hebben we zelf ook al geoefend met het klimmen van meerdere touwlengtes om niet helemaal onvoorbereid voor de dag te komen. Gelukkig gingen uiteindelijk de klimhallen ook weer open en konden we onze klimconditie een beetje opkrikken. Met de beginnerscursus alpinisme van vorig jaar erbij waren we er dus helemaal klaar voor om aan de slag te gaan!

Buiten op een rotswand met prachtig uitzicht klimmen. Dat is wat ons betreft het ultieme gevoel van rotsklimmen.

Oefenen op een kleine wand met prachtig uitzicht

Het basiskamp (de camping) bevind zich in Alta Badia bij Sass de Lacia, midden in de Dolomieten. We zijn hier al een paar dagen eerder aangekomen en hebben al kunnen genieten van de prachtige omgeving. Het is hier in de zomer tot mijn verbazing nog best rustig, in tegenstelling tot de drukte die ik ken in de wat meer bekende gebieden van de Dolomieten. Op de camping maken we kennis met Guy en Alberto, onze gidsen van het weekend. Guy is een Franse berggids, woonachtig in Spanje en werkt al vaker voor Mountain Network. Alberto is een echte lokale berggids, woont een paar kilometer verderop en kent elke klimrots in de omgeving. Onze medecursisten hebben we een dag eerder al ontmoet en het is fijn dat iedereen goede klimervaring heeft om deze week goede stappen te kunnen zetten.

Wat die ervaring is willen de gidsen natuurlijk ook graag weten. Daarvoor gaan we vandaag klimmen op een kleine rotswand in de buurt. Voordat we dat gaan doen nemen we eerst al het materiaal door dat we hebben meegenomen. We komen aanlopen met kilo’s aan materiaal (deels geholpen door de lange paklijst van Mountain Network en deels door het feit dat wij, of eigenlijk alle klimmers misschien, enorme gear freaks blijken te zijn). Op aanraden van de gidsen laten we het meeste achter, al neem ik voor de zekerheid toch nog wat extra HMS karabiners mee.

We vertrekken naar de Passo Valparola, die vlakbij de kabelbaan naar Rifugio de Lacazoi ligt. Hier ligt een mooi en vooral rustig klimgebied (Sass de Stria) waar we gemakkelijk naast elkaar meerdere touwen omhoog kunnen brengen. Na een korte uitleg – de meeste van ons weten wel wat we moeten doen – beginnen we met het voorklimmen de verschillende routes. Dat we hier niet aan het klimmen zijn in België is meteen wel duidelijk. Om ons heen hebben we prachtig uitzicht op de mooie wanden die de Dolomieten in huis hebben. Richting het dal zien we in de verte de contouren van Cortina d’Ampezzo liggen. Voor de wand ligt zelfs een sneeuwveldje! Hoewel klein, is het sneeuwveldje betreden op klimschoenen al meteen de eerste uitdaging.

Onderaan de klimrots ligt een klein sneeuwveldje

voorklim meters maken

We klimmen de routes naast elkaar waarbij we voorklimmen, afdalen en vervolgens het touw weer terugtrekken. De setjes laten we hangen zodat de volgende persoon makkelijk kan klimmen. Wanneer we allebei een route hebben geklommen wisselen we naar een volgende route die soms van een ander niveau is. De extra karabiners die ik heb meegenomen komen toch nog van pas door het vele wisselen van materiaal. Dat de niveaus zich lastig laten lezen blijkt wel uit het feit dat de ene 5C route best goed voor te klimmen is en de volgende 5A route een hele uitdaging is. Mijn grootste triomf is deze 5A route voorklimmen waarop de gids al voorzichtig aan doet en die ook door de mede cursisten in de toprope als lastig worden ervaren.

We krijgen wat kleine tips voor klimtechnieken en bouwen de route boven om zodra we de route ‘opruimen’. Hoewel ik vandaag niet zoveel techniek leer tank ik wel veel zelfvertrouwen. Wanneer Sylvia en ik samen klimmen ben ik normaliter wat voorzichtiger met het niveau waar ik instap en ik merk dat het dankzij de cursus en de gidsen super fijn is om wat meer uitdaging op te pakken. Sylvia maakt ook veel voorklim meters en dat maakt deze dag al meteen geslaagd.

De gidsen krijgen zo ook een goed beeld van het niveau van de gehele groep en zijn aardig tevreden. Er worden dan ook meer routes opgezocht met af en toe wat hogere moeilijkheidsgraden en er wordt vooral heel veel geklommen. Na enkele uren klimmen zijn we het plezier nog niet verloren, maar het weer denkt er anders over. Al twee keer hebben regen- en onweersbuien geprobeerd om de pas over te komen en nu lijkt het toch echt te gaan lukken. In de eerste regendruppels klimmen we nog door, maar al snel breken we de boel af. Door de wind die over de pas waait worden we bijna teruggeblazen naar onze auto’s. Voldaan en vol enthousiasme keren we terug naar ons basiskamp.

De 5A route, die wel iets hoger gegradeerd mag worden, is mijn grootste triomf van de dag

Voor de wand ligt een klein sneeuwveldje. hoewel klein, is dit sneeuwveldje al meteen een hele uitdaging op klimschoenen

Op naar multpitiching

Zodra we terug zijn op de camping komt de groep bij elkaar en bespreken we onze dag. Iedereen is al meteen enthousiast. Dat komt omdat iedereen zijn eigen stappen vooruit heeft gezet. Sommigen hebben voor het eerst voorgeklommen, buiten geklommen of boven hun niveau geklommen. Daardoor kijken we met zijn allen uit naar de volgende dagen.

We hebben vandaag nog geen meerdere touwlengtes geklommen, maar dat is geen probleem. We hebben namelijk nog meerdere dagen om dit te doen. Daar staat tegenover dat we precies het soort klimgebied hebben aangedaan dat ik nog vaak zelfstandig hoop te bezoeken in de Dolomieten of op andere plaatsen. Ik heb vooral heerlijk en veel geklommen en dat in een prachtige omgeving!

De komende dagen gaan we de multipitch routes op in de omgeving en kunnen we die vaardigheden nog verder ontwikkelen. Hoe dat verloopt, dat lees je binnenkort!

Het klimgebied van Sass de Stria is een mooi en rustig plekje midden in de mooie Dolomieten

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on