893
Slovenië

Wandelen naar de Slap Savica waterval langs het meer van Bohinj

AFSTAND

8.8 kilometer

GESCHATTE TIJD

4 uur

HOOGTEMETERS

337 meter

START HOOGTE

530 meter

HOOGSTE PUNT

780 meter

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Hiken – Eenvoudig

Het Triglav Nationaal park is een van de mooiste plekken van Slovenië. In het nationaal park kun je op verschillende manieren van de natuur genieten. Zo is het meer van Bohinj een prachtige plek voor watersport of om gewoon langs te wandelen. Dichtbij het meer van Bohinj vind je Slap Savica. Dit is een van de beroemdste watervallen van Slovenië en met 78 meter een mooi plekje om te bezoeken. Tijdens onze reis door Slovenië besloten wij om de Slap Savica waterval te combineren met een wandeling langs het meer van Bohinj.

Parkeren bij het meer van Bohinj

Parkeren bij het meer van Bohinj is niet altijd even makkelijk blijkt het vandaag. We zijn het mooi gelegen dorpje Ribčev Laz aan de oostkant van het meer van Bohinj gepasseerd en proberen nu een plekje te vinden bij Ukanc. Ukanc ligt aan de westkant van het meer en je vind hier meerdere campings en parkeerplaatsen. Voor deze parkeerplaatsen heb je echter wel voldoende euromunten of een Sloveense betaalapp nodig en beide hebben we niet. Gelukkig ligt hier vlakbij ook de kabelbaan die je naar het skiresort van Vogel brengt. Officieel mag je hier alleen (gratis) parkeren als je de kabelbaan neemt, maar omdat we weinig keus hebben beginnen we hier aan onze wandeling.

We hebben een lange dagtocht voor de boeg. We beginnen in het plaatsje Ukanc en willen vanuit hier naar de Slap Savica waterval lopen. Vanaf daar is het plan om weer af te dalen en langs de rustige noordkant van het meer van Bohinj naar Ribčev Laz te lopen. Je kan hier op een veerboot stappen die je terugbrengt naar Ukanc. Wij hebben echter besloten om in Ribčev Laz een fiets achter te laten. Het idee is dan dat er iemand terugfietst naar Ukanc om vervolgens de auto op te halen. Een prima plan, nu alleen nog de uitvoering.

Vanaf de parkeerplaats van de kabelbaan lopen we richting het meer. We zijn vandaag met zijn vieren, want mijn ouders zijn bij ons op bezoek in Slovenië. Via een aantal campings komen we terecht op een mooi rustig veld dat ons naar de oevers van de Sava Bohinjka rivier brengt. De combinatie van deze naam moet genoeg zeggen, want dit is de rivier die we grofweg zullen volgen naar vanaf het meer naar de Slap Savica waterval. Het water is hier al prachtig turkoois. De verharde weg gaat over in een pad van gruis en klimt gestaag langs e helling. Het is aardig warm in de zon en door de beperkte schaduw is het nog net te doen.

De rivier Sava Bohinjka loopt van de Slap Savica waterval naar het meer van Bohinj

Wandelen naar de Slap Savica waterval

De wandeling naar de Slap Savica waterval. We zijn laat vertrokken en inmiddels al een uur onderweg dus om twaalf uur is het toch eerst tijd voor koffiepauze. De uiteindelijke klim naar de Slap Savic waterval gaat over 500 trappen. Mocht je jezelf de aanloop van een uur willen besparen die wij doen, dan kun je ook parkeren bij het Palninski dom Savica hotel. Niet veel later komen wij ook op deze plek aan en kunnen we beginnen aan de echte klim naar de waterval. Maar niet voordat we langs een entreepoortje gaan en 4 euro per persoon mogen afrekenen.

Er zijn genoeg mensen en het is been beetje zoeken om je eigen plekje te kunnen vinden. Het uitzicht op de waterval is echter prachtig!

De klim naar de waterval gaat gestaag over een redelijk breed pad met redelijk goede treden. Voor een dag midden in het hoogseizoen valt de drukte nog wel mee. Dat is overigens wel wat anders wanneer we een halfuur later bij de waterval uitkomen. Je vindt hier een uitkijkplatform en een smal pad vanwaar je waterval kan bewonderen. Er zijn hier genoeg mensen te vinden en het is dan ook een beetje zoeken om je eigen plekje te kunnen vinden. Het uitzicht op de Slap Savica is echter wel prachtig.

Via 500 trappen kom je bij de Slap Savica Waterval
Slap Savica Waterval
De Slap Savica waterval

Het bijzondere aan de waterval is eigenlijk het gedeelte dat je niet ziet. Het water is namelijk afkomstig van een meer dat zo’n 500 meter hoger ligt. Binnen het karstgesteente is er een heel netwerk van ondergrondse watervallen en meren uitgesleten. Wij moeten het echter doen met wat we kunnen zien en genieten dan ook van het uitzicht voor ons. Het uitzicht aan de andere kant laat zien hoe hoog we inmiddels zijn geklommen en in de verte zien we het meer van Bohinj. Gezien onze plannen hebben we nog een heel stuk te gaan en dus besluiten we weer af te dalen voor deel twee van onze dag.

Wandelen langs het meer van Bohinj

We dalen weer langs de trappen af en nemen dezelfde weg terug richting het meer van Bohinj. Hoewel we twee uur hebben gedaan over de heenweg gaat de terugweg een stuk sneller. De wandeling langs de noordkant van het meer van Bohinj schijnt een heerlijk rustige wandeling te zijn, zonder al te veel meters klimmen. Omdat we het harde werk inmiddels al gedaan hebben kijken we uit naar een heerlijk rustige wandeling voor de rest van de dag.

Het weer lijkt echter roet in het eten te gaan gooien. Het warme zonnetje heeft inmiddels plaats gemaakt voor een hoop bewolking. De afgelopen week hebben we veel te maken gehad met onrustig weer en ook nu horen we in de verte gerommel van onweer. Omdat we tussen de bossen lopen hebben we nog niet zo’n goed zicht op de situatie, maar we weten wel dat we snel een beslissing moeten maken. We staan namelijk bijna op het punt om langs de noordkant van het meer te gaan lopen. Zodra we hieraan beginnen kunnen we niet zo makkelijk meer terug en zullen we 6 kilometer door moeten lopen of alsnog terug moeten keren.

Donkere wolken pakken zich samen

Wanneer we aan de westkant bij de oevers van het meer van Bohinj aankomen lijkt de keuze niet meer zo moeilijk. Donkere buien trekken over de oostkant van het meer en we zien ook regelmatig flitsen. Harde windvlagen blazen onze kant op en geven de richting van waar deze buien naartoe zullen gaan. Het heeft geen enkele zin om nu langs het meer van Bohinj te lopen, hoe graag we dat ook zouden willen. Sterker nog, we vragen ons af of we de auto wel droog zullen bereiken. We passen onze plannen aan en besluiten terug naar de auto te lopen. Toch kunnen we je zeker aanraden om deze wandeling te doen als het mooier weer is dan op onze dag. (De GPX hiervoor vind je bij onze praktische informatie onderaan het artikel). Wij zijn in ieder geval blij met onze keuze want zodra we bij de auto zijn barst het noodweer los.

Andere plekken ontdekken in het Triglav Nationaal Park

Naast het meer van Bohinj en de Slap Savica trail zijn er natuurlijk nog veel meer mooie plekken te ontdekken in het Triglav nationaal park. Je kan hier prachtig wandelen en zelfs de hoogste berg van Slovanië, de Triglav, kun je beklimmen. Maar je kan ook een prachtige wandeling maken door de Soca vallei aan de westkant van het park, of dompel je onder in één van de vele canyons. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar het Triglav Nationaal park is een prachtige plek om tijd door te brengen in de natuur. Voor iedereen is er wel een manier te vinden om te genieten van de ruige bergen en rotsen, de diepblauwe kleuren van het water en Sloveense cultuur eromheen. Mocht je nog een plannen hebben, zet de wandeling naar Slap Savica langs het meer van Bohinj en het Triglav park dan zeker op je lijstje!

Slap Savica is onderdeel van het Triglav Nationaal Park
De Sava Bohinjka

Praktische informatie over Slap Savica en het meer van Bohinj

Je kan met de auto naar het beginpunt van Slap Savica. Vanaf hier is het nog zo’n 30 minuten lopen over 500 trappen omhoog. Je kan ook met de bus naar Slap Savica. De bus rijdt in het hoogseizoen 3 keer per dag van Bled en andere plaatsen naar de entree van de waterval en is gratis.

Honden zijn vaak niet toegestaan in de bus. Het hangt af van de buschaffeur, maar het is goed om erop voorbereid te zijn dat dit niet mag.

De entree kosten voor de Slap Savica waterval zijn 4 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen (prijzen van 2022)

In het hoogseizoen vaart er elke 40 minuten een boot van Ribčev Laz naar Ukanc en terug over het meer van Bohinj.

De kosten voor een enkele reis is 9 euro per persoon.

Honden zijn toegestaan op de boot en varen gratis mee.

Een complete wandeling van de parkeerplaats naar de Slap Savica waterval en terug langs de noordkant van het meer van Bohinj is 13,1 kilometer met 442 meter klimmen en dalen. Een GPX van deze route kun je hier downloaden voor je computer en hier downloaden voor je telefoon

Slap Savica en het meer van Bohinj zijn onderdeel van onze reis door europa

Dit is ook iets voor jou