Krka meren en watervallen – wandel door de parel in Kroatië

Krka, je zou er bijna je tong over breken. Hoe moeilijk het ook uit te spreken is, zo mooi is het ook. Krka is een van de nationale parken die Kroatië rijk is. Wie bij Kroatië denkt aan zon, zee en strand komt voor mooie verrassingen te staan. Want ook dit land heeft prachtige natuur. Een van die gebieden is dus Krka. Hoewel dit natuurgebied groot is en meerdere ingangen heeft, is het populairste gebied aan de zuidkant van het park. Hier kom je namelijk de watervallen tegen die online overal te vinden zijn. Wij namen een kijkje aan dit kant van het park.

De ingangen van het park

Er zijn meerdere ingangen om het park in te komen. De meest bekende en meest handige is de Lozovac ingang. Hier parkeer je gratis en er zit een ticketstation bij de parkeerplaats. Vanuit hier kan je gemakkelijk te voet naar het park lopen (ongeveer 1 kilometer), of je pakt de bus naar de parkeerplaats. De bus zit bij de prijs inbegrepen. Vanuit hier komt je gelijk uit bij de route die je naar het hoogtepunt van het park brengt.

Er zijn ook andere ingangen om het park binnen te komen. Een andere bekende ingang is de Laškovica ingang. Deze zit dichter bij de Roški slap waterval.

Wat is er te zien in Krka?

Het park Krka bestaat in totaal uit 7 watervallen verdeeld over ongeveer 100 vierkante kilometer. Het park heeft de naam gekregen van de gelijknamige rivier die dus dwars door het park loopt. De rivier Krka is ongeveer 70 kilometer lang en loopt naar zee bij het plaatsje Šibenik. De Krka watervallen zijn leuk voor velen. Je kan ervoor kiezen om een korte ronde te lopen bij de populairste waterval, maar ook als fanatiek wandelaar kan je hier terecht. Je loopt dan in meer rust en kan echt genieten van de natuur om je heen. Want ook die is er genoeg. In deze rivier leven tientallen verschillende vissen, reptielen, amfibieën en vogels.

De meest bekende watervallen zijn de Stradinski Buk en de Roški slap. De eerste is met een totale lengte van 800 meter opgedeeld in zo’n 17 kleinere watervallen. Je komt dus meerdere watervallen tegen tijdens de tocht. De Roški slap is ook weer een bredere waterval. Een ander beeld dus dan hoge smalle watervallen, maar zeker niet minder mooi.

De route loopt voornamelijk over vlonders

Bezoek aan de watervallen

Er zijn dus verschillende manieren om het park binnen te komen, maar ook verschillende manieren om de watervallen te bezoeken. Je kan veel routes te voet afleggen, maar ook zijn er in het park verschillende fietsroutes en worden er boottochten georganiseerd. Wij brachten een bezoek via de Lozovac ingang en hebben vanuit daar een mooie ronde gewandeld.

Krka wandeling

Mag je zwemmen bij de Krka watervallen?

Nee, helaas niet. Misschien heb je op internet de foto’s gevonden waarbij mensen gezellig aan het dobberen zijn bij de watervallen van Krka. Het ziet er heerlijk uit en wij hadden onze zwemkleding al ingepakt. Maar sinds 2021 is het niet meer toegestaan om te zwemmen. Er staan duidelijk bordjes die aangeven dat het momenteel verboden is. Misschien halen ze die in de toekomst weer weg, dat zou natuurlijk erg leuk zijn! Dit geldt voornamelijk voor het populaire gedeelte bij de Stradinski Buk. Het park is natuurlijk veel groter en kent ook veel rustige plekken. Het is zeker mogelijk dat je daar wel kan zwemmen. Zeker als je met de fiets een rondje maakt kom je vast nog plekken tegen waar je even kan en mag afkoelen.

Het ziet er heerlijk uit en wij hadden onze zwemkleding al ingepakt. Maar sinds 2021 is het niet meer toegestaan om te zwemmen.

krka watervallen
Het hoogtepunt van het Krka nationaal park

De wandelroute bij Stradinski Buk

De wandeling rondom de Stradinski Buk is kort en makkelijk te doen in een uurtje of 2, inclusief pauzes. In tegenstelling tot de Plitvice meren, waar je zeker een dag tot wel twee dagen kan vertoeven. Wil je echt alles van het Krka nationaal park zien? Dan zou ik wel een hele dag uittrekken. De wandelroute wordt duidelijk aangegeven met bordjes. Het pad is goed aangelegd en ongeveer 4 kilometer lang. Dit is het populairste deel van het park, dus hier zullen ook de meeste mensen zijn. Al zijn het er waarschijnlijk altijd minder dan bij de Plitvice meren. Je loopt veel “over” het water, omdat het pad dus is aangelegd met vlonders. Dit geeft de omgeving een magische en sprookjesachtige uitstraling.

Een flinke regenbui zorgt voor een magisch beeld
Bij het uitkijkpunt zie je de waterval al vanaf boven

Onze ervaring bij de Krka watervallen

We lezen veel vergelijkingen tussen de Plitvice meren en de Krka watervallen. Ondanks dat het allebei nationale parken in Kroatië zijn, vinden we dat ze niet echt te vergelijken zijn. Wij bezochten eerst de Plivice meren en die zijn prachtig, maar ook ontzettend druk. Het park is groot en het voelt een beetje als de efteling. Tijdens ons bezoek aan de Krka watervallen was het in de ochtend best wel slecht weer. En ook tijdens onze wandeling kregen we met een regenbui te maken. Dat leverde prachtige plaatjes op (hallo combinatie van regen en zon) en zorgde er ook voor dat het een stuk rustiger is in het park. Het voelt fijner en gemoedelijker, minder georganiseerd en daardoor ook wat toegankelijker. Het park is niet zo groot en we vinden de prijs daarom best hoog. Heb je de tijd om heel de dag lekker rond te trekken door verschillende delen van het park? Dan zou het de prijs zeker waard zijn. Bezoek dan dus vooral alle verschillende delen en je zal zien dat er super mooie en rustige plekken zijn op dit park.

Heel de route zie je telkens nieuwe watervallen
Een laatste blik achterom geeft ons dit prachtige uitzicht

Praktische informatie over Krka

We hebben al veel informatie gedeeld, maar hier nog even de belangrijkste prachtige informatie op een rij.

  • De prijs voor het park kan heel erg verschillen en is afhankelijk van het seizoen. De prijs ligt tussen de €6 en de €40 voor toegang. Heb je de mogelijkheid om in het laagseizoen te gaan, dan zou ik dat zeker aanraden. Alle informatie over prijzen vind je hier.
  • Wil je het park per boot verkennen. Hier vind je een overzicht van de verschillende boottochten.
  • Ook is er online informatie te vinden over de verschillende routes. Hier vind je de kaarten die van belang zijn voor een bezoek aan Krka.

Wil je meer weten over activiteiten in Kroatië, snappen we! Er is namelijk van alles te doen. Bekijk ook onze andere blogs.

Buiten ben ik op mijn best. Ik houd van een flinke sportieve uitdaging, om vervolgens 's avonds bij het kampvuur met een wijntje te genieten van het avontuur. De veelzijdigheid van de natuur inspireert mij om allerlei verschillende activiteiten te doen. Van fietsen tot kanovaren en van klimmen tot hiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on