Plitvice meren bezoeken – alle ins en outs

Bij een bezoek aan Kroatië hoort ook een bezoek aan de beroemde Plitvice meren. Ondanks dat de Plitvice meren in de zomer een van de drukste plekken in Kroatië zijn is de natuur hier zo prachtig dat je er toch wel een keer geweest wilt zijn. Voor de rust moet je hier dus zeker niet zijn, maar wel als je de mooiste watervallen en meren van Kroatië wilt zien. Lees hier alles over het bezoeken van de Plitvice meren in één of in twee dagen.

Praktische informatie over de Plitvice meren

De Plitvice meren liggen in het binnenland van Kroatië, bij het plaatsje Plitvička Jezera. Toeristen zijn ze hier inmiddels wel gewend, dus je vind hier meer dan genoeg campings en hotels om te overnachten. Het park van de Plitvice meren bestaat uit 30.000 hectare en omvat 16 grote en kleine meren. Genoeg te zien dus in dit grote park en daarom is het goed om je bezoek vooraf te plannen. Het park heeft 3 toegangspoorten. De hoofdentree is de grootste (en drukste) en bevindt zich aan de noordkant. Aan de oostkant, halverwege het park vind je de tweede entree. Er is ook nog een derde entree aan de westkant bij het plaatsje Plitvica Selo. De eerste twee entrees hebben ruime parkeerplaatsen en de derde entree is vaak het meest rustig. Wel moet je dan een stukje lopen of varen om de mooiste plekken van het park te kunnen zien.

Het handigste is om vooraf je tickets te bestellen, zodat je niet in een wachtrij hoeft te staan. De kosten voor de tickets kun je hier vinden en je kan vanaf hier ook de tickets boeken. Daarbij kies je een tijdslot waarop je het park in mag. Bij het gekozen tijdslot (van bijvoorbeeld 9 uur) mag je het gehele uur van 9 tot 9:59 het park in. Dat kan belangrijk zijn omdat er maar beperkte aantallen tickets per uur beschikbaar zijn, waardoor het soms beter is om een uur eerder of later te boeken. Ook voor het parkeren moet je rekening houden met kosten van rond de 13 euro per dag. Een tip: Je kan ook, net als mijn ouders, met de fiets naar de Plitvice meren rijden en zo deze parkeerkosten uitsparen!

Een overzicht van het park, de vaarroutes, treinroutes en wandelroute A. Bron: np-plitvicka-jezera.hr

De boten en treinen die door het park rijden zijn gratis te gebruiken, maar op drukke dagen kun je hier lange wachtrijen verwachten. De boten en treinen zijn niet noodzakelijk om het park te kunnen bewonderen. Ze kunnen je wel helpen om sommige stukken sneller af te leggen waardoor je de Plitvice meren in kortere tijd kunt bezoeken. Honden zijn gewoon welkom in het park, maar let er op dat je bij sommige stukken op een boot moet waar natuurlijk nog meer honden op kunnen zitten. Het nationaal park van de Plitvice meren heeft ook een app waar je meer kunt lezen over de bezienswaardigheden in het park

Plitvice meren in 1 of 2 dagen

Voor ons bezoek aan de Plitvice meren parkeren we bij de noordelijke hoofdingang. Vanaf hier loop je binnen korte tijd naar het Korana meer, wat je mooi van bovenaf kunt bewonderen. De afdaling brengt je tot bij het wateroppervlak van het prachtig blauwe meer. Hier liggen vlonders waardoor je het meer over kunt steken. Omdat we niets willen missen van het park slaan we eerst rechtsaf om de 78 meter hoge Veliki Slap waterval te bewonderen. Deze ligt in een uitgesleten stuk van de kloof. We konden de Veliki Slap waterval eerder al van bovenaf zien, maar nu staan we er recht onder terwijl we naar de regenbogen kijken die in de waterdamp ontstaan.

Via vlonderpaden vervolgen we onze weg langs het water. Deze zijn niet al te breed en met het passeren van andere bezoekers is dat soms een kleine uitdaging. Net zoals de vlonderpaden voor Bruno af en toe een uitdaging zijn. Doordat er soms net iets teveel ruimte tussen de planken zit kan het voorkomen dat hij met een poot er doorheen zakt. Opletten geblazen dus! We laten ons nog even afleiden door een pad aan de linkerkant dat omhoog leidt. Na vele trappen klimmen komen we erachter dat hier niks bijzonders te zien is (enkel een grot) en dat we weer op het hoger gelegen pad uitkomen. We dalen dus weer af om te genieten van pad langs het water van het Milanovac meer.

Een klein stukje klimmen verder komen we uit bij het grote Kozjak meer. Je kunt hier langs het meer wandelen, maar je kan ook de veerboot nemen die je een heel stuk verder afzet. Bij de plek van de veerpont zijn een hoop kraampjes te vinden en er zijn dan ook ineens weer veel mensen te vinden. Velen staan in de rij voor de veerboot. Zo ook mijn ouders, die het park ook bezoeken maar dan in twee dagen. Zij zullen na de oversteek van de veerboot rustig terugwandelen langs het hoger gelegen pad. Wij voegen ons bij hen en hoeven gelukkig niet lang te wachten voor de volgende veerboot die ons in een kwartier anderhalve kilometer verder afzet.

Plitvice meren
Via vlonderpaden kun je het blauwgroene water van de Plitvice meren van dichtbij bewonderen
Met veerboten kun je het grootste meer van de Plitvice meren oversteken

Het mooiste stukje van de Plitvice meren

We nemen hier afscheid van mijn ouders en vervolgen onze weg langs de Plitvice meren. De route langs de meren van Gradinsko jezero, Galovac en Malo Jezero is wat ons betreft het mooiste gedeelte van het park. Via de vlonderpladen lopen we langs talloze grote en kleine watervallen die prachtig oplichten door het zonlicht. Het is bijna moeilijk om een route te bepalen aangezien er vele paden langs en over het water lopen. We willen alles zien dus lopen ook over zoveel mogelijk paden. Dat dit het mooiste deel van de route is kun je goed merken. Op de vlonderpaden ontstaan ware files omdat mensen stilstaan voor een foto of video. Passeren is eigenlijk geen optie en zeker met een hond is het oppassen geblazen voor andere mensen en honden die voorbij komen.

Het mooiste gedeelte is dus tegelijkertijd ook het drukste gedeelte van het park. Timing is daarbij waarschijnlijk een belangrijk onderdeel. Wij zijn, net zoals zovelen, in de ochtend begonnen bij de hoofdingang en komen nu met grote getalen op hetzelfde moment bij deze plek uit. De bezoekers van Entree 2 zijn hier vanochtend al geweest toen het waarschijnlijk net iets rustiger was.

De route langs de meren van Gradinsko jezero, Galovac en Malo Jezero is wat ons betreft het mooiste gedeelte van het park.

Alle watervallen en stromen worden door ons bezocht en ondertussen kijken we uit naar een lunchplekje. Door de vlonderpaden is er weinig ruimte om te zitten en alle aanwezige banken zijn natuurlijk bezet. Bij het zuidelijke punt van het park zijn er weer genoeg kraampjes en bankjes te vinden, maar wij zoeken nog even verder naar een echt rustig plekje. Voordat we dat doen gaan we eerst nog op zoek naar een uitzichtpunt boven het Ciginovac meer. Dit is het laatste plekje in het park en omdat we nog steeds niks willen missen lopen we in de brandende zon een steile helling op om te kijken wat hier te zien is. Hoewel het redelijk mooi uitzicht is trekken we de conclusie dat we dit stuk ook prima hadden kunnen missen. We dalen weer af en vinden een mooi en relatief rustig plekje aan het water om aan onze zelf meegebrachte lunch te beginnen.

Bij Gradinsko Jezero vind je de mooiste watervallen
Bij Gradinsko Jezero vind je de mooiste watervallen
Nog meer mooie plekken in het Nationaal park Plitvice meren

Varen, treinreizen of wandelen langs de plitvice meren

Vanuit het zuidelijkste punt van de Plitvice meren heb je de mogelijkheid om met een treintje terug te rijden naar Entree 2 en gedeeltelijke de hoofdingang. Omdat wij ons nog niet helemaal aan dit niveau van toerisme kunnen aanpassen laten we deze vertrekken zonder ons. We gaan 9 kilometer teruglopen naar de ingang in de hoop dat we nog wat nieuwe plekken ontdekken die we niet eerder gezien hebben. Dit valt uiteindelijk wel mee, maar omdat we nu stroomafwaarts lopen gaan we ook bergaf en daardoor is het lopen niet zo zwaar. We pakken nog wel een paar paden mee richting de veerboot die opnieuw prachtig zijn om te bewonderen.

Nadat de boot ons met nog honderd anderen heeft overgezet aan de overkant van een smal stuk van het Kozjak meer staan we praktisch voor de middelste entree. Je kunt hier ook je eigen roeibootje huren om over het Kozjak meer te varen en dat ziet er best leuk uit. Voor ons echter geen boot meer vandaag, maar een wandelpad langs het Kozjak meer dat we eerder met de boot overstaken. Het pad loopt lekker langs de waterlijn en geeft een mooi uitzicht op het meer. Het is er ook voor even heerlijk rustig omdat de meeste bezoekers niet voor dit pad kiezen. Toch zijn we blij als we aankomen bij het eerste gedeelde van de Plitvice meren en beginnen aan de laatste kilometers naar onze entree.

Een mooie verrassing is dat het hoger gelegen pad boven de Korana meren een paar mooie uitzichten biedt op de vlonderpaden waar we eerder deze ochtend liepen. De zon is inmiddels een heel stuk gedraaid en werpt weer nieuwe schaduwen op de meren. De drukte is inmiddels ook weer flink toegenomen naarmate we dichter en dichter bij de ingang komen. Vlakbij het punt waar we vanochtend de afdaling begonnen kijken we nog een keer naar de blauwe meren, de vlonders en de vele mensen in het park. We zijn aangenaam verrast dat we vandaag enorm genoten hebben van het bezoek aan de Plitvice meren. Ondanks de drukte waren de watervallen en meren echt schitterend en zeker het bezoeken waard. Wat ons betreft is het nationaal park van de Plitvice meren in feite een groot openluchtmuseum waar de prachtige natuur centraal staat. Voor iedereen die dus nog twijfelt zeggen wij: Zeker doen!

De Plitvice meren zijn het mooiste openluchtmuseum van Kroatië

De Plitvice meren zijn onderdeel van onze reis door Europa

Ik duik graag de natuur in op zoveel mogelijk manieren. Het liefst loop of klim ik in de bergen, maar een paar dagen rondtrekken in de natuur of rondvaren met een kano vind ik ook heerlijk. Het nietig voelen in de natuur en het even helemaal weg zijn van alles is waarvoor ik naar buiten ga.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on